Architectuur, Nederland, Uittip
comments 4

Moerputtenbrug, een sfeerimpressie

Vandaag heb ik één van de mooiste spoorbruggen van Nederland gezien en dat vlakbij huis, de Moerputtenbrug. Wat een prachtig staaltje spoorweggeschiedenis uit de 19e eeuw. In vele opzichten is het een contrast met de pas geopende Paleisbrug. Het is leuk dat je er tegenwoordig overheen kan lopen. Lopen op de plek waar vroeger de trein reed en de constructie van heel dichtbij te zien is. Het is omringd door mooie natuur. Een aangename wandeling op een zonnige zondagmiddag.

Geschiedenis Moerputtenbrug

De brug maakte onderdeel uit van de in 1890 in gebruik genomen Langstraatspoorlijn. In de volksmond wordt het ‘De halve Zolenlijn’ genoemd. Dit is een referentie naar de schoenindustrie in de omgeving. De lijn liep van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar `s-Hertogenbosch. In 1972 werd deze lijn opgeheven en sindsdien zijn vele historische spoor gerelateerde panden gesloopt. De Moerputtenbrug stond ook op de lijst om gesloopt te worden, maar hier is gelukkig een stokje voor gestoken. In 1995 werd het staatmonument en in 1997 kocht Staatsbosbeheer de brug. In 2006 is er voor het eerst begonnen met de renovatie van de brug. De renovatie is in 2011 afgerond. De brug is nu geschikt voor wandelaars.

De brugMoerputtenbrug-7

De brug is prachtig. Met zijn 600 meter is het een mooi voorbeeld van hoe er in de 19e eeuw gebouwd werd. De gemetselde pijlers zijn stevig en dubbel zo breed als gebruikelijk. Dit kwam omdat er in 1890 ervan uit is gegaan dat de brug tweesporig zou worden. Dit is echter nooit het geval geweest. De brug heeft een geklonken, ijzeren constructie. Tijdens de restauratie is de oorspronkelijke kleur teruggebracht. De constructie oogt simpel en degelijk. Een brug die gemaakt is voor zijn betrouwbaarheid. Zonder tierelantijnen en extra features. Juist die no-nonsens mentaliteit van vroeger kan ik waarderen. Een stevige brug  die door zijn eenvoud statig is geworden. Een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed en ik ben blij dat deze brug vandaag de dag er nog steeds staat.

Sfeerimpressie

Omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden neem ik jullie dit keer mee aan de hand van beelden in plaats van tekst. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en mocht je een vraag of opmerking hebben, schroom dan niet om een reactie achter te laten. Veel plezier.

Moerputtenbrug-3Moerputtenbrug-17 Moerputtenbrug-11

Moerputtenbrug-18


Moerputtenbrug-14
Moerputtenbrug-13 Moerputtenbrug-12Moerputtenbrug-9Moerputtenbrug-8Moerputtenbrug-5Moerputtenbrug-4Moerputtenbrug-10Moerputtenbrug-2Moerputtenbrug-6

4 Comments

 1. Loes Beumer says

  Wat een mooie foto’s. Het lijkt mij leuk om een keer echt over de brug te lopen. Een geluk dat de brug gered is.

  • Niels says

   Ik ben ook blij dat de brug niet gesloopt is. De wachterswoning een stukje terug staat er ook nog. Helaas is er later op de route wel gesloopt. Zo bestaan bijvoorbeeld het Station Waalwijk en de goederenloods die er bij stond niet meer. Dat is zonde, want het waren prachtige gebouwen.

 2. Joan says

  Niels er ligt nog zo veel moois, vlak onder onze ogen.
  Als wij het niet zien, hebben we altijd jou nog klasse man.
  Weer iets wat me raakt, en aan het hart ga, heerlijk die ouwe glorie.
  Mooie foto`s weer.

  • Niels says

   Bedankt voor het compliment! Goed om te horen dat je deze brug kan waarderen. Had je hem al een keer eerder gezien? Anders moet je er eens heen gaan op een zonnige dag. Het is een mooie wandeling in de natuur.

Geef een reactie