Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 23

Nijlpaarden in St. Lucia, gezien vanuit de boot

Nijlpaarden in St. Lucia

We hebben tijdens onze reis naar Zuid-Afrika veel dieren gespot. Maar toch ontbraken er nog enkele op onze lijst. Zo hadden we tijdens onze reis nog geen nijlpaarden of krokodillen in het wild gezien. Toch dieren die we heel graag een keertje willen tegenkomen. We hadden onze gamedrive naar het Hluhluwe Imfolozipark die dag afgerond en besloten enkele uren later een boottocht te maken. Een boottocht om nijlpaarden in St. Lucia te spotten. Een plek waar er genoeg leefden en waarbij we ook nog eens de kans kregen om krokodillen tegen te komen. Iets wat we eigenlijk niet wilden laten schieten als we dan toch in de buurt waren. Ondanks ons drukke schema hebben we hier plek voor gemaakt. Dan maar iets later weer op reis. Dus daar gingen we, op zoek naar nijlpaarden in St. Lucia, mee op een toeristenboot.

Nijlpaarden in St. Lucia

Bij het resort werden we er al voor gewaarschuwd, als je ‘s avonds over straat loopt, kijk dan uit. Je kan zomaar een nijlpaard tegen het lijf lopen. De tweede waarschuwing die ze gaven was om de ramen op de kamer dicht te houden omdat ‘s middags er apen over het terrein konden lopen die je spullen zouden meenemen. Voor de rest hadden ze geen last van dieren en we moesten maar genieten van onze trip. De dag dat we nijlpaarden in St. Lucia gingen spotten stond er eerst iets heel bijzonders op het programma. We waren die dag vroeg opgestaan om een gamedrive te doen in het Hluhluwe Imfolozipark. Onze eerst echte kans om dieren te spotten.

Het was geweldig en toen we voldaan terug waren gekomen met vier van de big five gezien te hebben, doken we even het zwembad van het resort in. Nagenietend van de ontmoeting met leeuwen, olifanten en neushoorns. Veel tijd hadden we niet want een uurtje later waren we alweer op pad om een volgend dier van onze lijst af te vinken. Het nijlpaard. Een van de gevaarlijkste dieren ter wereld die dus ‘s avonds voor ons resort zomaar voorbij konden wandelen.

Toeristenboot 

De boot waarmee we het avontuur aangingen bleek aardig groot. Een echte toeristenboot met stoeltjes aan de zijkant en gelukkig had het een dak voor schaduw op deze warme dag. Normaal houden we niet van dit soort activiteiten maar we wilde heel graag nijlpaarden zien waardoor we ons even lieten onderdompelen in het warme bad van toeristen propaganda. Het viel mee dat de kapitein geen megafoon had en alle dieren wegjoeg maar de sterke verhalen bleven niet achterwege. Het duurde niet lang tot de boot halfvol vertrok. Gelukkig, want dan heb je wat ruimte om te bewegen en rond te lopen.

We gingen de rivier op en het duurde niet lang voor we de eerste bulten in het water zagen liggen. Genietend van de rust terwijl onze boot redelijk dichtbij kwam. We konden ze goed zien vooral toen ze zich verplaatsten. Mooie dieren om een keer in het echt te spotten en van onze lijst af te strepen. Terwijl we onze ogen uitkeken en stiekem aan het genieten waren van het schouwspel, kwam er nog een tweede boot aanvaren.

We waren niet meer alleen en het toeristengehalte was weer gestegen. Hierdoor zwommen de nijlpaarden weg en dat was voor onze kapitein het teken om verder over de rivier te zigzaggen en van nijlpaardengroep naar nijlpaardengroep te gaan.

Vogels

Tijdens deze tocht hebben we niet alleen nijlpaarden gezien. Ook was onze kapitein gepassioneerd over vogels. Het wist verschillende verhalen te vertellen over de vele vogels die dit gebied rijk was. Een van de mooiste ontmoetingen was met een arend. In de bomen zat hij en we gingen helemaal het riet in om hem wat beter te zien. Steeds een stukje dichterbij tot de arend er genoeg van had en wegvloog. Toch mooi om te zien dat deze dieren het hier zo goed doen maar jammer dat wij de reden waren dat hij het voor gezien hield. Naast een paar kleinere vogels zoals meeuwen en gieren hebben we die dag toch een paar mooie exemplaren voorbij zien komen.

Zelf heb ik er eens stuk minder mee. Ik vind ze mooi om te zien maar het zijn niet mijn favoriete dieren om te spotten. Nou ja, op de roofvogels na dan. Die kunnen wel altijd op mijn aandacht rekenen.

Gelukt om nijlpaarden in St. Lucia te spotten

De tocht duurde ongeveer twee uur en in deze twee uur hebben we tientallen nijlpaarden gezien. Er zijn veel nijlpaarden in St. Lucia en net zoals andere dieren zijn ze overdag een stuk minder actief dan ‘s avonds. Onze kapitein vertelde dat als je ze echt actief wilt zien, je vroeg op moet of ‘s avonds bij zonsondergang een boottocht moet maken. Die keus hadden we niet. Dan hadden we dingen moeten laten schieten die misschien wel even mooi waren.

Spijt hebben we er natuurlijk niet om gehad. We hebben deze prachtige dieren gezien en dat was ons doel. Maar de krokodillen waren te schuw. Die waren bijna niet te spotten. Nou ja, ik spotte er eentje.

Een kleintje op het water maar daar hield het wel mee op. Ondanks de duidelijke toeristische insteek was het een mooie boottocht. Soms kan je er gewoon niet omheen en maak je het beste er maar van.

Zeker als je deze machtig mooie dieren kan aanschouwen. We kwamen voor de tweede keer die dag voldaan thuis in het resort en konden haast niet geloven wat we die dag allemaal hadden beleefd. Iets waar we al een tijdje van droomden was die dag werkelijkheid geworden en zeg nu zelf. Hoe gaaf is het om deze dieren in het wild tegen te komen?

 

 

23 Comments

 1. Linda | travellersoftheworld says

  Wat een gave ervaring moet dit zijn! Wilde dieren spotten is zo bijzonder, dus ik zou dit ook graag eens doen. Wij zagen een krokodil op Borneo, heel gaaf!

 2. Dapper hoor, gewoon het zwembad in duiken! Ik dacht meteen, daar zit er natuurlijk een nijlpaard in, lekker een beetje te genieten. ? Best spannend als je er s’avond een op straat kan tegenkomen! Bijzondere beesten zijn het. Ze lijken sloom, maar schijnen best hard te kunnen rennen.

 3. jlokker says

  Wat gaaf dat je meerdere nijlpaarden hebt gezien zeg! Al blijven het best enge dieren, ik zou er ‘s avonds inderdaad niet eentje op straat tegen willen komen ;p

 4. Geweldig lijkt me dit! Al wil je ze niet te dichtbij hebben 🙂 Wat een fantastische reis moet dit zijn geweest 🙂

 5. ensanne says

  Gaaf! Ik kan me bijna indenken dat die beesten denken he daar komt weer zo’n boot, weg wezen! Maar gelukkig heb jij ze gezien!

 6. Wat een avontuur! Ik ging eens nijlpaarden spotten in Ghana, helaas niks gezien. Op een gegeven moment lijkt iedere plant of steen een nijlpaard. Jij had iets meer geluk, gaaf zeg!

 7. Wat bijzonder om die gevaarlijke nijlpaarden te spotten Niels! Gaaf, al die kopjes zo boven water. Mooie ervaring!

 8. Leuk dat jullie dan hier eindelijk nijlpaarden in het wild zagen. Die hadden wij bij onze eerste rit door Kruger al gevonden in een poeltje… net als de krokodillen… tja, het blijft de natuur… bij jullie waren hier de krokodillen te schuw, wij hebben geen enkele leeuw of luipaard gezien in heel Zuid-Afrika… we willen dan ook echt eens terug, om de big 5 compleet te maken. 🙂

 9. Mooi om het van zo dichtbij te zien! Ik moet ineens denken aan een uitzending van 3opreis (een hele oude) waarin Floortje, die op een boot op de Nijl zat en nijlpaarden zag, zei: ‘Nijlpaarden? Die verwacht je hier toch niet?!’ Ze is altijd wel slim, maar dit was erg grappig. 😉

 10. Zo gaaf!! Ik vind wildlife spotten het leukste om te doen ? Helaas zijn mij gezinsleden niet zo van Afrika, anders was ik daar allang geweest. Ooit ga ik erheen! Overigens kan ik ook echt van mooie vogels genieten. Als je krokodillen wilt zien moet je naar Australië. Daar ben ik er heel veel gespot!

 11. Wat een gave beesten. En wat hebben jullie er veel gespot 🙂 Fijn dat de boot toch niet helemaal vol zat.

 12. Jenny - ikreis.net says

  Ik heb ook zo’n boottocht gemaakt! Echt geweldig – je ziet met een beetje geluk zo ontzettend veel nijlpaarden. Gelukkig was er bij ons maar een boot, anders had ik het vast minder leuk gevonden.

 13. Marcel | yourtravelguideonline says

  Wij hebben precies dezelfde boottocht gemaakt onder dezelfde omstandigheden, bloedheet. We hebben veel nijlpaarden gespot tijdens ons boottochtje over Lake St. Lucia. Op een avond zaten we te eten en kwam er een nijlpaard door de straat gewandeld. Dat was zo gek om te zien, maar fantastisch om mee te maken.

 14. Gelukkig dat jullie ze toch nog gespot hebben! Bijzonder he? Ook al was het met een toeristenboot, het blijft wel een super gave ervaring. Leuk (en noodzakelijk) waarschuwingsbordje ook.

 15. Mooi zeg! Ondanks het hoge toeristische gehalte. Ik probeer dat ook altijd te vermijden maar zoals je zegt: soms kun je gewoon niet anders om te krijgen wat je wilt. Bijzonder trouwens dat je een nijlpaard tegen kunt komen op straat. Volgens mij zijn het heel gevaarlijke dieren toch? Vogels spotten vind ik zelf wel altijd leuk, vooral de heel bijzondere. Zoals de arend. Gieren vliegen in Bogotá overal, bezoek bij ons viel dat eens op. Ik dacht, oh hebben we die in Nederland niet hahaha 😛

 16. liesronddewereld says

  Ik vond st Luca echt onwijs leuk, al die nijlpaarden! Hoe bizar! Liepen ze bij jullie ook ‘s avonds door de straten? Vond die boottocht ook heel leuk. Wel toeristisch, maar dat maakte de pret er in mijn geval niet minder om.

 17. Gaaf Niels, leuk om deze dieren in het echt te zien he. Weet je trouwens dat ze een heel apart geluid maken – lijkt een beetje op lachen. Wij hadden bij onze lodge en rivier waar ze letterlijk op 200 meter afstand van onze tent zaten. Ook in de nacht hoorde je ze duidelijk. We hadden ook een nacht waar er eentje door het kamp aan het lopen was.

 18. Wat gaaf Niels! Ik heb deze tocht ook op de planning staan voor als ik in Zuid-Afrika ben. Ik wil ‘m wel bij zonsondergang doen. Heb je nog een nijlpaard door de stad zien wandelen?

Geef een reactie