Nederland, Uittip
comments 4

Open dag provinciehuis Noord-Brabant

Het provinciehuis van Noord-Brabant had op 14 maart een open dag voor publiek. De open dag was georganiseerd vanwege de verkiezingen op woensdag 18 maart 2015 voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Het was een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de verschillende partijen en het reilen en zeilen van de provincie. Juist dat laatste vind ik interessant. Ik was al een keer eerder in het provinciehuis geweest maar mijn vriendin nog niet. Dus dit was voor haar de kans om het provinciehuis van Noord-Brabant eens van binnen te bekijken en erachter te komen hoe het bestuurlijk geregeld wordt.

Het plein en de buitenkant Provinciehuis Noord-Brabant-10

Het plein van het provinciehuis was een obstakel. Het plein krijgt een make-over en de eerste contouren hiervan waren al zichtbaar. Helaas hierdoor de hekwerken en de omleidingsborden ook. Als het af is, gaat het een mooie entree vormen, maar nu oogde het een beetje rommelig. Van buiten viel ook meteen de toren op en de V-vorm van de raadzaal. Ik vind het een degelijk gebouw dat door zijn materiaalgebruik een tikkeltje somber oogt maar toch een statige indruk achterlaat. Deze indruk komt door de combinatie van locatie, omgeving en het aangrenzende water. Daarnaast is de toren ook een oriëntatiepunt voor mensen die Den Bosch bezoeken. Je ziet hem van ver al staan, zoals Westpoint een oriëntatiepunt is voor Tilburg.

Eenmaal binnenProvinciehuis Noord-Brabant-3

Het gebouw was van binnen ruim met veel lichtinval. Het was prettig binnenkomen. Er stond overal duidelijk aangegeven waar je heen kon gaan. In de centrale hal stonden diverse standjes van de politieke partijen en het waterschap. Hier kon je met de mensen in gesprek en vragen stellen om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken tijdens de komende verkiezingen. Daarnaast waren er ook enkele debatten gaande door de loop van de dag heen. Het zag er allemaal goed verzorgd uit en de mensen waren enthousiast.

Mozaïek BrabantProvinciehuis Noord-Brabant-5

Er waren verschillende activiteiten te beleven deze dag.  Één van deze activiteiten was het wandkleed van Mozaïek Brabant. Dit prachtige en inspirerende wandkleed is een leidraad over de toekomst van Brabant. Het wakkert de discussie aan over de toekomst van Brabant. Inwoners  van Brabant kunnen aangeven waar er aandacht aan besteed dient te worden bij het ontwerpen van het “nieuwe” Brabant. Ik ben benieuwd hoe deze discussie gevoerd word en wat de uitkomsten hiervan zullen zijn.

De StatenzaalProvinciehuis Noord-Brabant

In deze zaal worden de vergaderingen gehouden over de provincie Noord-Brabant. Het is een mooie, ruime en statige zaal waar goed te zien is hoe er wordt vergaderd. Aan de muren hangen portretten van belangrijke historische staatshoofden, zoals van Willem van Oranje. Daarnaast was het nieuwe staatsieportret van onze koning Willem Alexander te bewonderen. Een mooi en eigentijds kunstwerk, gemaakt door Gery Bouw.

De bunkerProvinciehuis Noord-Brabant-6

Onder het provinciehuis is een atoomvrije bunker gebouwd. Deze bunker dateert uit de jaren ’60 en was tot 2012 in gebruik. Tijdens de Koude Oorlog werd hij gebouw als antwoord op de dreiging van de Russen. Ze waren bang voor atoomaanvallen. Als zo’n aanval werkelijkheid wordt, dan is de chaos niet te overzien. Dus vanuit deze bunker konden honderd mensen de provincie besturen in het geval van crisis. Het was prachtig om te zien hoe deze bunker werkte en hoe hij door de jaren heen veranderd was. Maar over deze bunker vertel ik later meer in een ander blog.

De 23e verdiepingProvinciehuis Noord-Brabant-8

Een ander hoogtepunt van de dag was de 23e verdieping van het provinciehuis. Deze was bereikbaar met een lift tot de 22e verdieping en vanuit daar kon je met de trap naar de 23e verdieping. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de A2 en de omgeving. Er stonden oude kaarten van Den Bosch en er was extra informatie beschikbaar over wat er allemaal te zien was. Ondanks het grauwe weer was het een mooi plaatje.

Leuke middag

Al met al was het een ervaring om het provinciehuis te bezoeken en bijna overal bij te mogen. De bunker en de 23e verdieping waren hoogtepunten. De uitleg over de verschillende activiteiten was prima. Er waren genoeg standjes, activiteiten en debatten om je keuze voor de 18e te maken. Het was een mooie middag waarbij ik mijn vriendin weer een stukje Brabant heb kunnen laten zien dat ze nog niet kende. Missie geslaagd.

4 Comments

 1. Mark says

  Ik ben er jaren geleden geweest voor een soortgelijke open dag.
  Wat ik vooral bijzonder vond was de atoomkelder.
  Wat mij betreft voel je daar nu nog steeds de angst waarmee men het nodig vond deze kelder te bouwen. Wie dan doordenkt over praktische dingen zoals hoeveel mensen kon je herbergen en voor hoelang heb je nog wel wat open eindjes en ethische kwesties. Dus ik kijk al uit naar ej blog hierover.

  Overigens was ik er op een heldere dag. En dan is het mogelijk om zelfs de Amer centrale te zien vanaf die 23ste etage. (Overigens was die etage toen nog de kamer van mw. May-Weggen)

 2. Loes beumer says

  Leuke en vlotte uitleg over het provinciehuis van Brabant, het wandkleed met mozaïek vind ik prachtig, het uitzicht vanaf de hoogste etage was heel erg leuk om te zien, zo zie je de snelweg op een andere manier.

  • Niels says

   Juist daarom heb ik dit keer de snelweg gekozen als beeld in plaats van de stad zelf. Ik vind het altijd mooi om zo’n verkeersknooppunt van boven te zien en het is goed om te horen dat je het kan waarderen.

Geef een reactie