Architectuur, Nederland, Stedebouw
comments 10

Open dag Spoorzone Tilburg

Jarenlang heb ik bijna dagelijks van Tilburg naar Breda gereden met de trein. Dan stond ik in Tilburg op het perron en vond ik het altijd jammer dat Tilburg maar aan één zijde bereikbaar was. Er was geen tunnel, het station en het NS terrein erachter waren een grote fysieke barrière. Een wand die de achterliggende wijk scheidt van het centrum. Dat heb ik altijd zonde gevonden. Het station heeft veel potentie en met een doorsteek naar achteren zou je een hele goede impuls kunnen geven aan de wijk erachter. Die impuls gaat er komen. Ik stond dan op het perron en keek naar de oude loodsen en de gebouwen die op het terrein stonden. Het was afgeschermd voor iedereen door een enorm hek dat er omheen stond. Een eigen wereld, midden in de stad. Dan vroeg ik me altijd af: Hoe zou het zijn om daar rond te lopen? Hoe zouden de gebouwen er van binnen uitzien? Die kans om het te aanschouwen kreeg ik  31 januari 2015, toen bibliotheek Midden-Brabant en haar partners, een open dag hielden. Tijdens de open dag van de spoorzone werd er een rondleiding gegeven door de gebouwen.

Spoorzone Tilburg

Dus ik had me ingeschreven voor de rondleiding. Ik was er al iets eerder zodat  ik alvast op eigen houtje het terrein al een beetje kon verkennen. Het was mooi om de gebouwen van dichtbij te kunnen bekijken. Een wirwar van oude gebouwen die in de loop van de tijd steeds waren aangepast. Soms goed, soms verschrikkelijk, maar al met al, een leuke bonte verzameling van loodsen en gebouwen. Eerst begon de officiële opening en daarna vertrok de rondleiding. We werden de gebouwen in- en uit geloosd. We kregen een presentatie over de tunnelbak en de verbinding door de gebouwen met de achterliggende wijk. Het is een uniek en ludiek idee, maar ik ben vooral benieuwd naar de uitwerking en hoe het beleefd gaat worden. Daarna ben ik nog enkele mooie loodsen binnengegaan. Deze hadden een industrieel uiterlijk, waren ruim en vooral licht.Spoorzone Tilburg-3Spoorzone Tilburg-2

Het was een leuke ervaring. Wat me wel opviel was de volgende foto:Knoppen spoorzone tilburgStiekem ben ik toch benieuwd wat er zou gebeuren als je op die andere knoppen zou drukken.

De mooiste ruimte ben ik bijna aan het einde van de rondleiding binnengelopen. Het was jammer dat het er zo donker was. Maar wat een ruimte, wat een karakter, zeer indrukwekkend. (zie beginfoto) Na de rondleiding ben ik nog even wat gaan eten op het terrein zelf bij Smeer’m. Een kleine en knusse lunchroom met verrassend lekker eten. coonbroodje

Ik had zelf nog nooit een coonbroodje op, maar hij was lekker. Een aanrader. Een mooie afsluiting van de middag.

10 Comments

 1. Frank says

  Mooie en sfeervolle foto’s. Ik ik kan bevestigen dat die broodjes van Smeer’m niet alleen lekker, maar ook niet alledaags zijn. Daar moet je echt even binnenlopen als je trek hebt.

 2. Mlein says

  Ik ben blij dat de spoorzone meer leeft hall of fame heeft een prachtige nieuwellocatie en ook het bekendste festival is voortaan op deze unieke locatie te vinden! Hopelijk blijft het zich zo ontwikkelen, ik ben daar fan van…

  • Niels says

   De Hall of Fame heeft ook een mooie locatie gekregen! Ook mooi om te zien dat de oude locatie ook in ontwikkeling is. Daarnaast vertelde ze tijdens de rondleiding dat ze proberen om de planning van de bestrating van de tunnelbak naar voren te schuiven zodat hij open kan tijdens Mundial. Dan hoef je niet meer om te lopen en dat is toch een kleine wandeling minder.

 3. Loes Beumer says

  Een hele leuke ervaring om zo’n rondleiding te kunnen doen, ik had toch stiekum op de knopjes gedrukt. Apart broodje, ziet er voedzaam uit.

  • Niels says

   Het broodje was lekker en voedzaam. Lekker met jam, brokkelkaas en rucola. En over de knopjes, ik kon nog net de verleiding weerstaan.

 4. Mark says

  Geweldig indrukwekkende bebouwing. Groots, industrieel en bijna statig! maar naar mijn mening toch nog veel indrukwekkender toen ze nog volop in gebruik waren. Nog geen 20 jaar geleden was dit enorme terrein de broedplaats van echt vakmanschap. Hier werd van een grote variëteit geel/grijze c.a. 70 ton zware locomotieven keurig onderhouden, maar dat tijdperk is definitief voorbij.

  • Niels says

   Van de ene kant zeker jammer, dat moet een mooi plaatje zijn geweest om zo’n mooi complex volledig in gebruik te zien. Van de andere kant vind ik de ontwikkeling ook mooi. Dat het complex een tweede leven krijg. Althans in de gebouwen die ze hebben laten staan. Maar vooral dat Tilburg eindelijk van twee kanten bereikbaar is straks en alle ontwikkelingen die het met zich mee brengt.

 5. Niels says

  Het was zeker bijzonder om er rond te mogen lopen. Toch een stukje Tilburgse historie. Daarnaast goed te combineren met een lekkere lunch.

 6. Lotte says

  Bijzonder om daar rond te mogen lopen denk ik. Mooie foto’s! Groetjes, Lotte

Geef een reactie