Nederland, Ruimtelijke Ordening
comments 6

Ruimte voor de rivier: Overdiepse polder

Overdiepse polder

Rivieren zijn machtig. In Nederland hebben we er een haat-liefdeverhouding mee. Het brengt ons veel plezier maar het heeft ons ook veel ongeluk gebracht. Als land waar een groot gedeelte steeds onderloopt, hebben we er alles aan gedaan om het water te houden waar het hoort. In de rivieren en de zee en niet in de straten of de huizen. Dijken, deltawerken en sluizen zorgen ervoor dat we droge voeten houden en daar zijn andere landen soms jaloers op. Ons watermanagement is een voorbeeld voor de wereld en onze kennis wordt wereldwijd ingezet. Een mooi voorbeeld waar je als klein land groot in kan zijn.

Overdiepse polderOverdiepse polder

Nu de zee bedwongen is, komt het nieuwste probleem van de rivieren. Steeds meer water moeten ze afwikkelen en daardoor komt er een grote druk te staan op onze dijken en het watersysteem. Om daar op voorbereid te zijn, heeft Nederland een project opgezet met de naam: ruimte voor de rivier. Hierbij zijn er plaatsen aangewezen waar de rivier buiten zijn oevers mag treden als het waterpeil te hoog komt te staan. Een simpele gedachte waar meer bij komt kijken dan op het eerste oog zichtbaar is. Deze gebieden worden bewust overstroomd. Overdiepsepolder-7

In een dichtbevolkt land als Nederland zijn de plaatsen waar dit mogelijk is zonder bebouwing te slopen schaars. Veel boeren hadden hun boerderij dichtbij de rivier gebouwd of ze verbouwden gewassen die niet goed tegen veel water konden. Zo ook in Waspik waar een creatieve oplossing moest komen om zowel de boeren tevreden te houden als de rivier de ruimte te geven die het nodig had. De oplossing werd de Overdiepse polder.

Overdiepse polderOverdiepsepolder

Maar wat hebben ze dan gedaan? Ter hoogte van Waspik is aan de noordkant van de Bergsche Maas de dijk verlaagd. Ja, je leest het goed. De dijk is verlaagd zodat de rivier de kans krijgt om bij hoog water over de dijk heen te stromen en heel het gebied van de Overdiepse polder blank te zetten. Hierdoor zakt het water van de rivier ongeveer 30 cm. De verwachting is dat eens in de 25 jaar de polder zal overstromen maar met het verrassende weer gaat het mogelijk vaker gebeuren. Om te zorgen dat het water in de polder blijft en niet het achterland bereikt, is er een nieuwe winterdijk aangelegd. De gebouwen die in de polder stonden, zijn gesloopt. Een achttal boeren is teruggekeerd in het gebied, de rest heeft de bedrijfsvoering op een andere locatie voortgezet.
Overdiepsepolder-4

De boeren die gebleven zijn, hebben een nieuw huis en nieuwe stallen gekregen. Maar het mooiste is de plek waar ze nu staan. Ze staan tegen de winterdijk aan, op een terp. Ja, niet alleen het noorden heeft nu terpen want ook in het Brabantse landschap komen ze voor. Door op een terp te bouwen, zijn ze veilig voor het water en door geen gewassen op het land te zetten maar weilanden te maken voor hun vee hebben ze ook weinig schade als het gebied overstroomt. Mocht het overstromen dan kan het vee naar de terp gebracht worden en als het water weer is gezakt kunnen ze gebruik maken van de weilanden.

Het is een win-win situatie.Overdiepsepolder-6

Het is een win-win situatie. Nederland is weer een stuk veiliger voor het water en de boeren kunnen hun bedrijvigheid voortzetten. Een mooie creatieve oplossing voor een groot probleem. Het laat de vindingrijkheid en creativiteit van Nederland zien en het is iets waar we trots op kunnen zijn. Het is een mooi gebied geworden waar ook nog aandacht is besteed aan ecologie en toerisme. Het is een prachtig gebied om langs te fietsen en ik ben benieuwd hoe het is als het onderloopt
Overdiepsepolder-10

Tot die tijd kunnen we met een gerust hart gaan slapen omdat dit soort projecten zorgen dat we droge voeten houden. Een hele geruststelling, zeker als je bedenkt dat overstromingen steeds meer voor kunnen komen met alle klimaatveranderingen. Het is een investering in de toekomst en als we op deze manier creatieve oplossingen blijven bedenken voor waterproblemen dan zie ik die toekomst rooskleurig tegemoet!

 

6 Comments

  • Niels says

   Dan kom ik zeker een keertje terug. Ook als het water erin staat. Maar het is nu al de moeite waard om er een keer langs te gaan. Het kan in de komende jaren alleen maar mooier worden.

 1. Loes Beumer says

  Leuke foto’s, zo zie je maar hoe vindingrijk we zijn om droge voeten te houden.

  • Niels says

   Bedankt! Nederland is goed in watermanagement en dit is een mooi voorbeeld waarom we daar zo goed in zijn.

 2. Netty Revet says

  Mooi, foto, verslag, ja benieuwd naar hoe het zal zijn als het Overdiep onderwater staat. We komen er regelmatig, op de fiets of met de auto, ook bezoek nemen we er graag mee naar toe.

  • Niels says

   Ik ben ook benieuwd als het water er in staat. Mocht het zo zijn dan zal ik nog eens langsgaan om foto’s te nemen. Het moet een mooi gezicht zijn.

Geef een reactie