Afrika, Reizen, Swaziland
comments 19

Paardrijden in Swaziland, tussen wild en wildernis

Paardrijden Swaziland

Mijn voorliefde voor paarden en paardrijden verdween langzaam na mijn tienerjaren. Ik weet niet wat de oorzaak daarvan was; de harde val van het paard tijdens een prachtige rengalop over het zand, langs de zee en de duinen of het feit dat je niet zomaar politie te paard kan worden. Mijn droombaan, ooit. Toen ik 23 jaar was probeerde ik het opnieuw in een laatste poging het enthousiasme voor paardrijden terug te vinden. Maar toen het duidelijk werd dat we alleen maar binnen zouden rijden, rondje na rondje achter elkaar, doofde de vlam. Even leek het voor goed. Toen Niels voorstelde om paard te rijden in de ongerepte wildernis van Swaziland kwam ik aan met veel ‘mits en maren’; veiligheid, let op dierenwelzijn en niet de juiste kleding hebben. Toch voelde ik ook een klein vonkje van enthousiasme. Ik twijfelde. Hoe vaak heb je de kans om in de natuur van Afrika paard te rijden? Het was nu of nooit. Het werd nu.

Paardrijden in het Mlilwane Wildlife SanctuaryPaardrijden Swaziland

We waren in het Mlilwane Wildlife Sanctuary, één van de drie wildlife parken die Swaziland te bieden heeft. Wat dit park bijzonder maakt is dat er geen roofdieren in het wild rondlopen. Leeuwen worden geweerd en ook luipaarden zijn niet welkom. Dit gebied is een paradijs voor grazers. Zebra’s en verschillende antilopesoorten kunnen hier vrij rondlopen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over roofdieren. Bij uitstek is het gebied daarom ook geschikt voor verschillende activiteiten zoals wandelen, mountainbiken of paardrijden.Paardrijden Swaziland

Achter de oorspronkelijke naam van het park zit een bijzonder verhaal. Mlilwane betekent ‘Klein Vuur’ in het SiSwati en is vernoemd naar de vele blikseminslagen die zorgden voor vuur en vlammen rondom de bergen in het gebied. De verwoesting van de natuur door het vuur heeft ervoor gezorgd dat mensen in verzet kwamen. Mensen wilde de prachtige natuur en de dieren beschermen.

Cowgirl en CowboyPaardrijden Swaziland

Mijn paard en partner voor deze rit heette Sarabi. Zou ze vernoemd zijn naar de moeder van Simba in de Lion King? Het was een brave, geroutineerde dame die al veel ervaring had met het dragen van allerlei passagiers op haar rug. Wel een trage merrie waarbij ik af en toe moest bijschakelen om de rest bij te houden. En daarom waren wij ook de hekkensluiter van de groep.
Niels kreeg het witte paard genaamd Silver. Een eigenwijs dier dat allesbehalve luisterde en een grote voorliefde had om overal te stoppen en te eten. Wilde Niels naar links dan ging het paard naar rechts. Het paard had zeker meer overtuigingskracht nodig. In een groep van drie, met de begeleider voorop, vertrokken we voor een ritje van een uur.   Paardrijden Swaziland

In de verte zag ik de contouren van de bergen en dichterbij het groene, bosrijke gebied en het weidse uitzicht met verschillende groepen grazers. Te paard was onze eerste ontmoeting met wilde dieren een kudde van zebra’s en impala’s. In één ogenblik snapte ik weer waarom ik paardrijden ooit zo geweldig vond.

Vrijheid, blijheidPaardrijden Swaziland

Al paardrijdend kreeg ik het gevoel van ultieme vrijheid, een belevenis die je niet hebt als je te voet of met de auto op ontdekkingsreis gaat. De zebra’s waren niet onder de indruk van ons terwijl we langzaam passeerde met de paarden. Ik had het gevoel dat ik één was. Één met al het wild in de Swaziland-wildernis.Paardrijden Swaziland

Ook de dieren die we later tijdens onze tocht tegenkwamen, vonden het oké dat wij er waren. Uit pure nieuwsgierigheid kwamen kleine knobbelzwijntjes wel héél dichtbij. Hun grazende moeder hield alles nauwlettend in de gaten. En de familie blesbok relaxte rustig terwijl het kleintje als spring in het veld overal aan het ronddartelen was. Alleen de impala’s waren wat schuw en hielden voldoende afstand. Het was lente in Afrika en veel grazende dieren hadden kleintjes. Dat was voor mij een leuke bijkomstigheid.

De cirkel rondPaardrijden Swaziland

Onderweg vertelde onze begeleider wat meer over het park. Als er elk jaar zoveel jonge dieren geboren worden, hoe wordt dan het natuurlijke evenwicht bewaard? Wat als er te veel dieren geboren worden? In het park zijn geen natuurlijke roofdieren aanwezig die helpen het evenwicht in stand te houden. De begeleider antwoordde dat een overschot aan grazers worden verkocht, herplaatst of afgeschoten. En zo is de cirkel van het leven weer rond.  Paardrijden Swaziland

Of toch niet helemaal? Tijdens het paardrijden kwamen we een krokodil tegen die genoot van het middagzonnetje. Hij lag stil in het water, even te genieten van de verkoeling omdat het best warm was. Volgens mij zijn er vast een aantal grazers ooit geëindigd als krokodillenvoer. Dus hier waren toch roofdieren!  Deze krokodil was best een flinke jongen; en hij zal vast niet alleen zijn…

Paardrijden in SwazilandPaardrijden Swaziland

Het uitzicht was werkelijk waar fantastisch; van glooiende heuvels in de verte tot de groene graslanden dichtbij. We passeerde stromende riviertjes, reden door een heuvelachtig landschap en ik had de kans om wilde dieren van dichtbij te zien. “Let’s break into a trot”, zei onze begeleider op het laatst. En terwijl het tempo verhoogde in een draf, zag ik langzaam de contouren van de paardenstallen weer verschijnen. Het uurtje was in een rap tempo voorbij gevlogen.Paardrijden Swaziland

Paardrijden in Swaziland was zeker één van de meest bijzondere ervaringen tijdens onze reis door Zuid-Afrika en Swaziland. Ik durf ook met zekerheid te zeggen dat het één van onze onverwachte hoogtepunten was. Het hele uur heb ik met een glimlach op mijn gezicht rondgereden. Ik glunderde.

Zou jij ook willen paardrijden in Afrika? Er zijn een aantal excursiebedrijven die de mogelijkheid om paard te rijden aanbieden. Van één uur tot een paar uur, voor jong en oud en voor zowel de beginnende – als gevorderde ruiter. Wij boekten ons avontuur spontaan bij de receptie van het Mlilwane Wildlife Sanctuary en betaalden daarvoor 250 Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) per persoon voor een uur. Dat is omgerekend ongeveer € 17,-, inclusief het huren van een cap. Tijdens het hoogseizoen kan ik je wel aanraden om van te voren even te reserveren.

Heb je wel eens paardgereden tijdens je vakantie en reizen in het buitenland? Waar heb je dat gedaan en hoe vond je het?    

19 Comments

 1. Claudia says

  Wij willen graag aankomende zomer een zelfde paardrijtocht gaan maken in Mlilwane Wildlife Sanctuary. Hadden jullie dit (ver) van te voren gereserveerd? Op hun website is geen online boekingsformulier te vinden en contact per mail verloopt moeizaam…

  • Niels says

   Nee, we waren er die dag heen gegaan en hebben die dag ter plekken gereserveerd. Moesten wel nog een uurtje wachten maar dat was te overzien. Ligt een beetje aan hoe druk het is. Maar wij hadden het geluk dat het niet zo heel druk was. Wel een hele leuke ervaring en veel plezier alvast.

 2. Echt super gaaf zeg! Ik ga deze zomer waarschijnlijk naar Zuid-Afrika en dit lijkt me echt super om te doen. Ik vraag me wel af of er daar goed voor de paarden wordt gezorgd? Dat vind ik namelijk wel een erg belangrijk punt.

 3. Deze week mijn reis naar Zuid-Afrika geboekt in Oktober. Ook wij gaan het Milwane Wildlife Sanctuary bezoeken maar daar staat een wandeling gepland. In Lesotho staat er dan wel paardrijden op het programma. Vorig jaar heb ik voor de eerste keer paardgereden in Costa-Rica en vond het een bijzondere ervaring al vond ik het wel wat eng zo hoog op een paard. Zeker bij steile afdalingen was het wat vies maar ik doe het zeker opnieuw dit jaar (misschien wel terug met een klein hartje).

   • Bedankt; wij hebben nog een hoofd vol verhalen en een hart gevuld met avonturen dus die gaan er zeker komen!

  • Gaaf dat je óók Lesotho gaat bezoeken en daar gaat paardrijden. En ook bijzonder dat je al ervaringen hebt met paardrijden in Costa Rica. Ik ben een held op sokken en steile afdalingen lijken mij ook best eng te paard. Toch stoer dat je opnieuw gaat paardrijden; Lesotho is natuurlijk ook heel bergachtig dus ik ben benieuwd hoe je het gaat beleven 😉

 4. Ik heb weleens paard gereden in Zuid Afrika. Bijzonder om te ervaren dat wild niet bang voor je is en je ze dus rustig kunt bekijken. Zolang ik niet in galop ga is het de perfecte manier om op zoek te gaan naar wildlief. Leuk, kk was tijens die reis ook in Milwane. Gaaf geslapen in de beehives. ‘s Avonds liepen de struisvogels en wrattenzwijntjes over ons kampje.Echt een super plek.

  • Wat een gave ervaring, he? Dat was bij ons ook, dieren die absoluut niet bang zijn. Die beehives lijkt me een fantastische ervaring en zo gaaf dat je die dieren dan door het kamp hebt lopen 😀 Mlilwane is echt een aanrader!

 5. Wat leuk dat jullie zijn wezen paardrijden in Mlilwane! Wij hebben er toen een wandeling gemaakt, dat was ook onwijs mooi. Ik had er heel graag willen paardrijden, maar de rest zag het niet helemaal zitten 😉 Gaaf ook dat jullie in de beehives konden slapen! Tijdens ons verblijf zaten ze vol en zijn we naar de Mantenga Lodge gegaan, ook geen straf trouwens 🙂

  • Wat grappig dat we ongeveer dezelfde dingen hebben gedaan 😉 En wat een mooi land is Zuid-Afrika! Mlilwane is heel mooi. Welke wandeling hebben jullie gemaakt? Na het paardrijden hebben we een korte wandeling gemaakt (4 km), denk het rode pad uit mijn hoofd. Na afloop waren we wel erg moe.

 6. Wat fantastisch! Ik houd helemaal niet van paardrijden, of beter gezegd: ik vind het eng. Heb het 1 keer in Argentinië gedaan en 2 keer in Colombia. Die beide keren in Colombia waren heel enge routes. Ik probeer het dus altijd te vermijden haha. Maar ik moet bekennen: als ik dit zo zie, met vlakke wegen zonder afgronden, dan zou ik me zeker even over mijn angst heen zetten en daar wél op dat paard stappen!

  • Wow, Sabine, ik wist niet dat je paardrijden eng vind. Ik kan me er wel wat bij voorstellen hoor; als het heel stijl is of met nauwe paadjes. Stiekem vond ik paardrijden in Swaziland soms ook best spannend. Het is heuvelachtiger dan b.v. Nederland ook al zie je dat niet terug in de foto’s 😉 Maar, ooit paardrijden in Colombia zet ik wel op mijn bucketlist!

 7. Wat een super gave ervaring dit! Onze oudste reed ook paard in Swaziland, maar op een manege… ze heeft ‘t er nog over… heeft duidelijk indruk gemaakt. Maar bovenstaande ervaring vast ook op jullie, dat vergeet je nooit meer!

  • Oh, jullie oudste heeft ook paardgereden in Swaziland. Ik kan me voorstellen dat deze belevenis haar altijd zal bijblijven. Héél bijzonder. Paardrijden in Swaziland, dat doe je niet zomaar even 😉 Inderdaad een ervaring die ik (en je dochter) hopelijk niet snel zullen vergeten 🙂

 8. Loes Beumer says

  Een hele goede aanrader, niet duur en je ziet veel hoefdieren, fantastisch.

  • Ja, het was echt een bijzondere ervaring. Je ziet antilopen en heel bijzonder dat je er ook gewoon doorheen kan paardrijden.

 9. Marcel | yourtravelguideonline says

  Wat ontzettend gaaf en wat een mooie foto’s! Het is een prachtig gebied. Wij wilden ook paardrijden in Mlilwane Wildlife Sanctuary maar het is er helaas niet van gekomen door de zware regenval. We hebben zelfs vastgezeten met onze auto 🙁

  • Ahh, wat balen als het weer tegenzit juist op het moment dat je in Swaziland bent. En zelfs vastgezeten? Wow, je hebt van die modderige paden die maken het er niet makkelijker op. Wel grappig dat je in die beehives hebt gelogeerd. Wij sliepen een eindje verderop minder traditioneel in een hotel.

Geef een reactie