België, Ruimtelijke Ordening
Leave a comment

Parkeren, een crime of verademing?

Parkeren Brugge

Parkeren is altijd een probleem in een stad, vooral in oudere steden. De vaak middeleeuwse wegen zijn er niet op ingericht. Auto’s, zoveel auto’s. Dat hadden ze echt niet voorzien toen ze bedachten dat een weg wel handig zou zijn om doorheen te lopen. Paarden konden er ook makkelijk doorheen en men kon elkaar passeren. Men leefde op de straat. Maar auto’s ? Nee, daar had men vroeger niet aan gedacht.

Tegenwoordig moet alles wijken voor de auto. De brink is vaak een groot parkeerterrein geworden. Zonde, echt zonde. Meestal is het een leuke ruimte met mooie bomen erbij. Markt, mensen en gezelligheid. Dan is het toch zonde dat het vol ijzeren koekblikken staat.

Dan maar de stad autoluw maken en een goede poging wagen. Voor voetgangers is het zeker een verademing. Maar waar laat je de auto? Waar moet je parkeren? Park and ride, daar houden veel mensen van. Aan de rand van de stad je auto kwijt voor een klein bedrag en dan per bus naar de stad. Het idee is goed. Persoonlijk houd ik niet van bussen want ik ben snel wagenziek. Veel mensen gepropt in een kleine ruimte is voor mij geen uitkomst.

Dan blijft er nog een optie over. Groot of klein, smal of ruim, binnen of buiten. Je komt ze overal tegen. Meestal onder de grond en soms boven de grond. Ik bedoel de parkeergarage. Ze zijn niet allemaal even handig. Parkeergarages kunnen een steile helling hebben of rare bochten, maar ze zijn wel een uitkomst. Vaak zijn ze te duur, veel te duur maar je kunt wel dicht bij het centrum parkeren.

Ik was laatst in Brugge en ik had na veel moeite een leuke garage gevonden, ‘t Zand. Het is een moderne, duidelijke en ruime parkeergarage midden in het centrum. De parkeergarage bevindt zich onder de grond en erboven is een plein. Ook is de garage niet te duur. Het zijn allemaal eigenschappen waarom ik de parkeergarage leuk vind. Het mooiste komt nog, iets dat ik niet eerder had gezien. Waarschijnlijk had ik het niet eerder gezien omdat ik meestal niet in een garage parkeer. Zelf parkeer ik meestal in de buurt van het station of de wijk erachter. Hier zijn meestal geen parkeerkosten en tien tot vijftien minuten lopen naar het centrum heb ik er wel voor over.IMG_5811

Parkeergarage ‘t Zand te Brugge heeft een mooi systeem geïnstalleerd. Handige rode lichten geven aan dat een plek bezet is en groen lichten geven aan dat de plek vrij is. Je hoeft dus niet meer minutenlang te zoeken naar die ene lege plek want in één oogopslag zie je in de rij of er een plek vrij is. Dat is geniaal en zouden ze vaker moeten doen want het maakt het leven een stuk makkelijker en het neemt frustratie weg. Het zorgt voor orde in de parkeerchaos.

IMG_5807 Parkeren Brugge

Ik stel als suggestie voor om het te maken in elke nieuwe parkeergarage. Het kost misschien een paar centen maar het is wel een verbetering.

 

Geef een reactie