Reizen, Uittip
comments 11

Reistips om voordelig op vakantie te gaan

Düsseldorf

Voor ons is 2016 het jaar van de vele reizen. Tot nu toe zijn we alleen in Europa geweest. Met Zuid-Afrika in het vooruitzicht komt daar verandering in. De teller staat dit jaar op zeven landen namelijk: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland (2x), Engeland, Frankrijk en Spanje. Zelfs acht keer met Zuid-Afrika erbij. Vaak kijken mensen ons verbaasd en verwonderd aan. De reacties die je dan krijgt zijn wisselend. Ik hoor ze dan vaak zeggen: “Hoe doen jullie dat? Alweer op vakantie? Hebben jullie soms een geldboompje groeien in jullie achtertuin?” Het antwoord erop is eigenlijk altijd ja, we hebben weer een bestemming in het vooruitzicht en nee, wij hebben geen geldboom groeien in de tuin. Vaker op vakantie gaan vraagt om een beetje flexibiliteit en creativiteit; niet om geldboompjes en grote sommen geld. In dit artikel wil ik een paar reistips met jullie delen hoe wij de verschillende vakanties hebben aangepakt.

Vakantiehuisjes en roadtrips met de autoKirchburg-13

Het hoogseizoen zorgt ervoor dat de prijzen van vakantiehuisjes met honderden euro’s stijgen. Naar een vakantiepark gaan in Nederland of in de omringende landen kan dan even duur zijn als een citytrip met vliegtuig en hotel. Maar in het laagseizoen is het een heel ander verhaal. Dan zijn er een stuk minder huisjes op een vakantiepark verhuurd en proberen ze die toch gevuld te krijgen door goedkopere aanbiedingen. Het vergelijken van verschillende vakantieparken loont. Voordelig in het hoogseizoen een vakantiehuisje huren is alleen haalbaar als je heel vroeg van te voren boekt.Kirchberg-7

Het huren van een vakantiehuisje biedt wel een aantal voordelen. Zo kan het de perfecte uitvalbasis zijn voor het bezoeken van verschillende steden en landen. Ideaal voor een roadtrip met de auto. Een vakantiehuisje is veelal groter en comfortabeler dan een hotel midden in het centrum van een stad. Je kan drukte afwisselen met rust, comfort en ruimte. Ook heeft een vakantiehuisje een keuken waardoor je zelf kan koken en bespaart op kosten zoals uiteten gaan.Gent Stedentrip

November 2014 huurden wij een 4-persoonsvakantiehuisje voor een midweek in Zeeland. De totale prijs was € 80,-. Hierdoor konden wij verschillende dagtripjes doen, waaronder naar Brugge, Gent en Kortrijk in België. Brugge was net over de grens een half uurtje met de auto. Gent was drie kwartier rijden en Kortrijk iets meer dan een uur. In mei 2016 hadden we een lang weekend een vakantiehuis gehuurd voor totaal € 140,-. Vanuit hier bezochten we de Duitse stad Trier en Luxemburg-Stad.

Met de ferry naar EngelandNewcastle ferry

Het idee om met de ferry naar Engeland te gaan werd in eerste instantie twijfelend ontvangen door Niels. Hij is gauw zeeziek en houdt helemaal niet van een golvende zee. Toch ging hij de uitdaging aan. Een weekendje Newcastle was eigenlijk ongepland en spontaan. Ik zag een aanbieding voorbij komen voor een weekendje naar Newcastle voor € 49,- p.p. Dit was inclusief 2 overnachtingen op de ferry en het vervoer naar Newcastle. Je ziet vaker dat soort aanbiedingen voorbij komen om voordelig op cruise te gaan naar Engeland. Newcastle ferry

Ze  verdienen met de cruise geld aan alle extra’s zoals uiteten gaan, de aankopen die mensen doen, luxere diensten of meedoen met de entertainment aan boord. Als je hier niet aan meedoet is het daadwerkelijk een goedkope manier van reizen. Een tip om nog goedkoper uit te zijn is om zelf je eigen snacks, eten en drinken mee te nemen en te nuttigen in je hut. Dit is gewoon toegestaan.

Met de internationale trein naar omringende landenDen Haag Centraal

Dit jaar ben ik samen met mijn beste vriendin naar Lille geweest, een historische stad in Frankrijk. Dat hebben we met de trein gedaan. Dat was ook prima te doen. Een retourtje met de internationale trein was € 75,-. Niet het goedkoopst overigens. Vaak kan je goedkope treintickets scoren naar omringende landen zoals België, Frankrijk of Duitsland door er vroeg bij te zijn of te letten op de aanbiedingen. Newcastle

De  NS heeft de aankomende weken elke woensdag aanbiedingen. Hierbij kan je denken aan Parijs voor maar € 25,-. Je kan ook een weekendje weg in Nederland met de trein. Elke maand staan er in de NS spoordeelwinkel hotelaanbiedingen om voor € 49,- in een grote stad te overnachten inclusief de treinreis.

Met het vliegtuig en overnachtingen goedkoop de wereld ontdekkenBoedapest-4

Vliegen wordt steeds goedkoper. Vroeger was een vliegreis buiten Europa onbetaalbaar, ondenkbaar of was het flink sparen. Tegenwoordig is het vooral goed opletten. De vliegtuigbranche staat flink onder druk waardoor vliegtickets veel goedkoper worden. De vliegtuigmaatschappijen verdienen tegenwoordig vooral aan luxere dienstverlening, extra vliegopties en aan de grootte en zwaarte van je bagage. Ook bij vliegtickets geldt hoe eerder je ze boekt, hoe goedkoper ze zijn. Voornamelijk tijdens het hoogseizoen. Met een klein beetje flexibiliteit en creativiteit is het mogelijk om goedkope vliegtickets te kopen.Airbnb

Mijn favoriete sites daarvoor zijn: google.nl/flights en dan de optie “bestemmingen ontdekken“. Met skyscanner kan je vanuit Nederland als bestemming “Overal” aanklikken en met geniustravel.com kan je je laten verrassen. Voor het boeken van fijne overnachtingen maken we vaak gebruik van booking.com of airbnb. Onze eerste ervaring met Airbnb was in Boedapest en daar werden wij positief verrast. Ook ons recente bezoek aan Valencia was geboekt via Airbnb.

Scherpe aanbiedingenNewcastle

Tot slot kijk ik stiekem ook wel eens op sites die dagelijks een selectie maken van aanbiedingen met het vliegtuig, de bus of de auto. Het is een opgesomde verzameling van diverse reisaanbieders die scherpe dagaanbiedingen hebben. Hier gaan wij in 2017 eens naar kijken. Het voordeel is dat veel bestemmingen erg goedkoop worden aangeboden. Het heeft als nadeel dan wel weer dat er weinig flexibiliteit is en je gebonden bent aan bepaalde data waarop de actie geldig is. Voorbeelden van deze sites zijn ticketspy.nlholidayguru.nl en vakantiepiraten.nl.

ConclusieGroningen-14

Het zoeken naar de juiste prijs voor de reis is altijd een uitdaging. Eentje waarbij je met flexibiliteit en creativiteit heel ver komt. Soms is het even goed zoeken. En het kan ook voorkomen dat er een aanbieding voorbij komt die je niet kan missen. Hierboven heb ik verschillende manieren beschreven om goedkoop uit te zijn met een roadtrip, het huren van een vakantiehuisje, op vakantie met de trein en het vliegtuig en het in de gaten houden van sites.

Welke reistips heb jij om goedkoop op reis te gaan? Hoe pak jij dat aan? Ik ben benieuwd!

11 Comments

 1. Goed tips. Ik had de sites van Google en die van dagaanbiedingen eigenlijk al afgezworen, omdat ik met goed plannen en wat creativiteit goedkopere opties kon vinden. Ik kon het echter niet laten om toch te klikken en zie dat er inderdaad best aardige dingen tussenstaan. KLM voor 215e op en neer naar Teheran? Ik wist dat budgetmaatschappijen dat konden aanbieden, maar tot zojuist niet dat ook de blauw-witten dat doen.

  Flexibel zijn blijft de sleutel in voordelig reizen. Weekendvluchten of -verblijven zijn vaak prijziger dan doordeweeks.

 2. Flexibiliteit is inderdaad de oplossing, is ook mijn ervaring. Dan kun je ineens zoveel goedkoper en daardoor vaker op reis. De actie van de NS was ik nog niet van op de hoogte, ik ga er eens naar kijken! =)

  • Ja, flexibiliteit is eigenlijk het sleutelwoord voor goedkoper op reis. Soms vergt het een beetje aanpassen en creativiteit maar dan kan je wel voor een leuk prijsje op vakantie. Tot nu toe zie ik de aanbiedingen elke woensdag voorbij komen.

 3. Normandië says

  Bedankt voor de tips! Goedkope vliegtickets en aanbiedingen kunnen inderdaad zorgen voor fikse prijsdalingen.

  • Graag gedaan, soms is het gewoon goed de aanbiedingen en prijzen in de gaten houden en er vroeg bij zijn ?

 4. Loes Beumer says

  Als je goed zoekt, lukt het best om goedkoop weg te gaan, soms ook via VakantieVeilingen en buiten het hoogseizoen.

  • Ja, vakantieveilingen is ook een leuke sites voor aanbiedingen 🙂 Daar vind je leuke bestemmingen voor bijvoorbeeld een midweek weg in Nederland of leuke restaurants en shows.

 5. liesronddewereld says

  Goeie en handige tips! Met de google optie kwamen wij bij Japan uit 🙂 Ik vind het spaarplan van hotels.com ook leuk, na 10 overnachtingen krijg je een nachtje gratis.

  • Bedankt 🙂 Dat van hotels.com wist ik niet. Merci, ook fijn om te weten 😉 Ik heb gelezen over je aankomende Japan-avontuur. Ik ben benieuwd!

   • liesronddewereld says

    Graag gedaan! Wij zijn ook benieuwd, langzaam aan komt er een route die we gaan doen enzo. Heerlijk om weer alles uit te stippelen!

    • Absoluut, ik kan mij voorstellen dat het bedenken van de route al een klein beetje voorpret is. Van het lezen van reisboeken tot het struinen over interessante blogs. Mooi vooruitzicht 🙂

Geef een reactie