Reizen
Leave a comment

Reizen, drie weken zon of …?

Reizen

Reizen daar houd ik van. Nee, dat betekent niet drie weken op een wankel strandbed op het stand liggen bakken in de zon. Een paar uurtjes houd ik dat nog wel vol, maar daarna begint de verveling toch toe te slaan en op dat moment ben ik al zo rood als een kreeft. Hoe goed ik mezelf ook insmeer. Nee, het liefst ga ik op pad. Het gaat daarbij om het ontdekken van nieuwe dingen en mezelf verbazen over andere gewoontes en culturen. Ik laat me graag verrassen door alles wat ik op mijn pad tegenkom. Dat noem ik reizen. Het is vaak al van te voren uitgezocht, maar nog vaker verander ik van koers omdat ik in mijn ooghoeken iets leuks gezien heb. Dan ga ik er ook heen want dan wil ik het ook zien. Meestal sleep ik mijn vriendin gewoon mee.

Het kan een mooi kasteel zijn, een brug, een museum, een waterval of een mooie fotolocatie. Kortom, het kan van alles zijn. Het liefs ga ik ongebonden mijn eigen weg, zodat je zelf kan bepalen wat je gaat doen. Het ontdekken, ervaren en beleven.

 

ReizenHet spontane moment is één van de mooiste momenten die een mens zich kan wensen. Het moment waarop je later terugkijkt en zegt: “Wow, dat we dat hebben mogen meemaken en dat we daar een onderdeel van waren!” Dat is zonder poespas en niet te plannen. Het is geniaal.

En juist daarom heb ik zo’n gezonde afkeer voor tourbussen gevuld met toeristen, de overbevolkte rondvaartboten en alle andere locaties waar hordes Japanners in verblijven als ze waar dan ook ter wereld een stad bezoeken. Het gaat om de bliksembezoeken aan monumenten waar je normaal uren kunt ronddwalen, verwonderd kan worden maar waar zij met 50 kilometer per uur voorbij zoeven. Af en toe stoppen ze dan een uurtje om rond te lopen, zo veel mogelijk te fotograferen om te laten zien dat zij er zijn geweest. Geweest is het goede woord want ze zijn er geweest maar ze hebben niks ervaren, niks echt gezien en niet de tijd genomen om zich te laten verwonderen. Dat noemen ze dan reizen.

Zonde, echt zonde om zoveel te kunnen doen, zoveel te kunnen zien maar tegelijkertijd niks te hebben beleefd en niks te hebben gezien. Dan ben ik blij als ik weer zo’n horde van toeristen voorbij zie komen terwijl ik zelf mijn eigen plattegrond heb. Ik stippel zelf uit waar ik heen wil en ondertussen laat ik mezelf verrassen door alles om mij heen. Genieten, beleven en vooral het gevoel hebben dat je leeft!

Geef een reactie