Nederland, Uittip
comment 1

Rosmalense Zandverstuiving

Rosmalense Zandverstuiving Brabant

De Lente. Wat een mooi seizoen. Niet alleen komen de bloemen uit en zie je de eerste vlinders rondfladderen. Het is ook het jaargetijde dat de temperatuur weer omhoog gaat. Stel je daar een lekker zonnetje bij voor en je hebt een goede omstandigheid om erop uit te trekken. Bijvoorbeeld voor een stedentrip, op visite bij vrienden of de natuur in. Dan heb ik weer het geluk dat ik in een mooie groene provincie woon waar de natuur heel divers is. Tegenwoordig word ik er ook op gewezen. Zo heb ik vorig jaar een tip gekregen over de Rosmalense Zandverstuiving en afgelopen weekend zijn we even langsgegaan. Om te kijken hoe het er uitziet en wat het nu eigenlijk inhoud. Het is een klein natuurgebied bij Rosmalen en een aangename verrassing.

Rosmalense ZandverstuivingRosmalense Zandverstuiving

Je hebt in Nederland meerdere zandverstuivingen. Het grootste en mooiste voorbeeld is het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Een prachtig gebied dat ik als kind als mijn zandbak beschouwde. Een lange uitgestrekte vlakte met zand. Ik kan me niet meer herinneren hoeveel zandkastelen, kuilen en boomhutten er zijn gemaakt maar ik ga er vanuit dat het er een flink aantal geweest moeten zijn. We zijn er vorig jaar nog geweest en ik kan je vertellen dat de kinderen van tegenwoordig precies dezelfde dingen doen die ik toen ook deed. Leuk om te zien. Bij de Loonse en Drunense Duinen kan je ver kijken en vele zandduinen zien. Het is voor mij een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en de bedrijvigheid. Rosmalense Zandverstuiving

Mensen die door het zand sjokken, honden die vrij rondlopen en vooral veel zand. Dat is het beeld dat ik heb bij een zandverstuiving. De Rosmalense Zandverstuiving is eigenlijk de Loonse en Drunense Duinen in het klein. Een prachtig gebied vol zand omringt door bomen. En ook hier worden zandkastelen gebouwd, kuilen gegraven en zijn boomhutten in trek.

BereikbaarheidRosmalense Zandverstuiving

Als je de snelweg pakt van ’s-Hertogenbosch richting Oss/Nijmegen, dan moet je er bij afslag Rosmalen af. Op het moment dat je de snelweg verlaat ben je er praktisch al. Qua bereikbaarheid dus alleen maar pluspunten. We hebben de auto snel geparkeerd en hebben eens rondgekeken. Je ziet vanaf de parkeerplek al een klein gedeelte liggen. We zijn door de bomenrij heen gelopen en kwamen al snel bij het eerste gedeelte van de zandverstuiving. Een grote zandbak waar kinderen speelden, mensen rondliepen en zelfs paard werd gereden. Een leuke en vooral bijzondere ontdekking om zo’n mooi stukje natuur te zien liggen vrijwel direct langs de snelweg. Hoe vaak ben ik hier niet langs gereden zonder ook maar te beseffen dat het hier lag? Te vaak. Daarom bedankt voor deze tip, Tjeerd!Rosmalense Zandverstuiving

De zandverstuiving bestaat uit twee grote vlaktes die in het midden door bomen worden gescheiden. Als je er loopt hoor je wel de snelweg. Het is niet storend. Althans toen wij er waren. Mogelijk hoor je de snelweg beter als de wind anders staat. Aan de linkerkant zie je tussen de bomen door huizen staan. In het tweede gedeelte zie je dat er ook huizen aan deze zandverstuiving zijn gebouwd. Dat moet mooi wonen zijn. Om elke ochtend wakker te worden en je ramen open te doen en dit prachtige uitzicht te hebben.

Mooi stukje Brabant!Rosmalense Zandverstuiving

Toen wij er waren was het niet druk. Er waren mensen maar niet heel veel. Ik kan me voorstellen dat het een grote aantrekkingskracht heeft op de omgeving en dat het er soms best druk kan zijn. Zo heel groot is het niet, maar wel groot genoeg voor een leuke wandeling. Zeker als je ook de bossen meepakt die er omheen liggen. Het is voor mij een verrassende plek geweest. Ik wist dus niet van het bestaan af tot ik er een tip over kreeg. Ik heb expres even gewacht. Om het nu in de winter te bezoeken of tijdens een mooie zonnige lentedag maakt wel een verschil. En ik wilde dat laatste vooral de doorslag laten geven. Tijdens onze wandeling hebben we weer een stuk natuur leren kennen waar we voorheen gewoon voorbij reden. Een prachtig stukje natuur zoals je er veel hebt in het mooie Brabant. Mocht je een keer in de buurt zijn dan raad ik je aan om even van de snelweg af te gaan. Staat er file? Gewoon even eraf, geniet van dit prachtige stukje natuur en laad jezelf weer op. Daar is de natuur ook goed in!

1 Comment

Geef een reactie