Hongarije, Reizen, Ruimtelijke Ordening
comments 6

Ruin bars, alternatief voor leegstand?

Ruin Bar Boedapest

Terwijl ik aan het bladeren was tussen de foto´s van Boedapest om een foto van de week #15 uit te zoeken, stuitte ik op enkele foto´s van de ruin bar Szimpla Kert en kwamen de mooie herinneringen weer naar boven. Wat een leuke tijd hebben we gehad in Boedapest.  Een ruin bar is een simpel concept om leegstand tegen te gaan en tegelijkertijd geeft het een wijk een nieuwe impuls met minimale middelen. Waarom hebben we deze plekken nog niet in Nederland?

Wat zijn ruin bars?Ruin bar-5

Eigenlijk is het vrij simpel. Een oud vervallen gebouw dat al jaren leegstaat en die bijvoorbeeld op de nominatie staat om gesloopt te worden, verandert in een alternatieve bar. Het gebouw krijgt een tweede leven. In Boedapest werkt het. Zelfs zo goed dat naast deze eerste ruin bar er ondertussen al tientallen zijn. Sommige zijn weer verdwenen omdat het gebouw uiteindelijk is gesloopt. Voor elke ruin bar die verdwijnt, verschijnen er weer nieuwe bars. Het is een onderdeel geworden van de cultuur van de stad en ik hoop dat ze over enkele jaren nog steeds dezelfde vrijblijvende filosofie nastreven.

Ingang ruin barsRuin bar-10

Het mooie van deze ruin bars is dat ze goed verborgen zijn. Je loopt er zo langs als je niet weet waar je op moet letten. Ze zijn niet uitnodigend en vaak lijkt de buitenkant rechtstreeks uit een horrorfilm te komen, vooral als het donker is. Soms hangt er een bord maar nog vaker is er niks te zien. Je moet er over gehoord hebben en via mond tot mond reclame komen de bezoekers binnen. Als je eenmaal binnen bent, is het een totale andere sfeer en dat is goed te zien bij Szimpla Kert, de eerste ruin bar van Boedapest.

Szimpla KertRuin bar-4

Een bijzondere bar die door de jaren heen professioneler is geworden.  Het leuke van deze ruin bar is dat er geen twee dezelfde meubelstukken te vinden zijn. Alles is bij elkaar geraapt of gedoneerd. De bar bestaat uit verschillende kamers en heeft een open air-cinema. Je kan er een drankje doen, genieten van de muziek of een film. Het is een ontmoetingsplek.Ruin Bar Boedapest

Ankert

Tijdens onze trip naar Boedapest hebben we verschillende van deze bars bezocht en ik moet zeggen de ongedwongen sfeer goed bevalt. Het is een goede plek om nieuwe mensen te leren kennen. Een goede plek om als buitenstaander in deze stad nieuwe mensen te ontmoeten, is tijdens de internationale avonden van de Ankert ruin bar. Tijdens deze avonden komen er internationale expats samen om gezellig bij te kletsen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het mooie hiervan is dat het overgrote gedeelte Engels spreekt. We hebben een gezellige avond gehad en het eten was lekker. Dat in combinatie met lekker drinken en goede muziek maakte het plaatje compleet. Het mooie is dat je ziet dat mensen ontspannen na een lange dag werken en even gezellig langskomen om bij te kletsen. Ook op doordeweekse dagen zitten deze bars vol.

Willem van Oranje College-12

Tweede leven

Het toverwoord van tegenwoordig. Gebouwen een tweede leven geven en niet slopen. Daar ben ik een voorstander van. Ik vind het altijd zonde als ik weer hoor dat er een eeuwenoud gebouw tegen de vlakte gaat omdat er een modern appartementencomplex gebouwd wordt. Het karakter en de geschiedenis die je ermee wegvaagt, krijg je nooit meer terug. Daarom ben ik ook altijd zo blij als ik het toverwoord hoor. Dat betekent dat het gebouw een andere invulling krijgt en het karakter en de geschiedenis behouden blijven. Dat kan ik altijd waarderen. Die invulling kan op verschillende manieren.

TijdelijkHallen Amsterdam-2

Een andere toverwoord is tijdelijk. Een tijdelijke bestemming voor een gebied tot er duidelijkheid is wat ermee gedaan kan worden. Pop-up winkels en restaurantjes vind je tegenwoordig steeds vaker als tijdelijk invulling voor leegstand. Jammer genoeg krijgen ze niet vaak de volledige vrije hand en worden ze belemmerd door de Nederlandse wet- en regelgeving. De ruin bars van Boedapest zouden in Nederland nooit kunnen bestaan met de huidige regels terwijl ze een prima impuls kunnen geven om wijken leefbaarder te maken. Een goed voorbeeld hiervan in Nederland zijn de Hallen in Amsterdam. Een prachtig voorbeeld hoe je een oude gebouw een tweede leven kan geven en uitgewerkt tot in het laatste detail. Waarom niet af en toe een oogje toeknijpen zoals ze in Boedapest doen? Daardoor kon dit fenomeen ontstaan. In Berlijn zijn ze ook al verschenen. Hoelang nog voordat we in Nederland de eerste ruin bar tegenkomen? Of is het alleen ijdele hoop en houden we stug vast aan onze regels? Ik zou het niet weten, wat denk jij?

 

 

6 Comments

 1. Jenny - ikreis.net says

  Wat een leuk concept! Het is inderdaad zonde om gebouwen leeg te laten staan.

  Het street art museum in Heerlen is ook een voorbeeld van een pand wat steeds een andere bestemming krijgt. Of eigenlijk een bestemming die steeds een ander pand krijgt 🙂

 2. Per toeval stuitte ik op dit oud(ere) bericht van je. Geweldig, ik hou van dergelijke projecten. In 2016 bezocht ik Brasserie Tapijn gevestigd op de oude Tapijn Kazerne van Maastricht. Ook een braakliggend terrein op een bedrijventerrein in mijn eigen stad Breda kreeg een nieuwe functie, het werd een stadsstrand. Toen ik op de middelbare school zat, ging ik wel eens naar feestjes die (illegaal) in een leegstaande kerk gehouden werden. Het concept ruin bar heeft bij mijn weten NL (nog steeds) niet bereikt. Jammer.

  • Niels says

   Zeker jammer want het zijn hele leuke stukken om te bezoeken. In Boedapest heb je er een heleboel en elk weer met zijn eigen karakter. In Nederland ga je ze toch een stuk minder voorkomen omdat wij van de regeltjes zijn. Het moet allemaal kloppen en juist daarom zou het mogelijk niet werken. Te veel regels, te veel gedoe en te weinig braakliggende stukken. Wij Nederlanders houden daar niet zo van. Alles moet een functie hebben en het liefst opgeruimd worden 😉 Daarom is het zo verfrissend om in andere landen de “chaos” te zien.

 3. Leuk concept eigenlijk! Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het is zeker een goed idee om leegstand tegen te gaan. Tijdens mijn bezoek aan Boedapest zijn deze plekjes mij helaas ontgaan..!

 4. Loes Beumer says

  Wie weet zijn er Nederland ook al ruin bars, wie zal het zeggen.Een leuk idee voor een oud gebouw wat lang leeg staat.

Geef een reactie