Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 15

Sabbat, bijna niks geopend en toch genoeg te doen!

Sabbat

O ja, sabbat. Als het moment daadwerkelijk aangebroken is wordt je met je neus op de feiten gedrukt. Geen treinen, geen bussen en geen openbaar vervoer. Helemaal niks. De stad is uitgestorven. De winkels zijn gesloten. Dat is sabbat in Israël. De dag dat het normale leven tot stilstand is gekomen. Héél letterlijk want de wegen zijn uitgestorven. Waar normaal honderden toeterende auto’s rijden, kan je er nu een munt horen vallen. Een stad zoals wij die kennen op zondag als er geen koopzondag is maar dan een tikkeltje erger. Je wordt er van te voren voor gewaarschuwd maar als je er bent dringt de realiteit toch even tot je door. Vanaf een uur of twee op vrijdagmiddag tot het moment dat zaterdagavond de zon ondergaat. Anderhalve dag waarin je niks kan doen of ondernemen. Althans dat is het verhaal dat je op internet leest. We hebben zowel Tel Aviv als Jeruzalem meegemaakt tijdens de sabbat. Erger nog, we moesten tijdens de sabbat van Tel Aviv naar Jeruzalem reizen. Want ons appartement in Tel Aviv moesten we rond een uur of twaalf verlaten en we konden rond 15.00 uur terecht in Jeruzalem. Maar hoe hebben we het aangepakt?

Supermarkt en street artSabbat

Allereerst zijn we de dag van tevoren even langs de supermarkt gelopen. Sommige supermarkten zijn 24/7 open in Israël. Ook tijdens sabbat zijn er supermarkten die hun deuren openen. Je betaalt er meer dan op de markt maar ze zijn geopend. Iets wat een aangename verrassing is. De prijzen liggen op het niveau van Nederland en sommige producten zijn zelfs duurder. Kijk dus uit wat je koopt. Toen om twee uur alle winkels gesloten waren, besloten we nog één leuk ding te doen. Sabbat

Iets wat nu heel makkelijk kon omdat er toch weinig mensen op straat waren en het verkeer het toeliet. Een street art wandeling. Even genieten van de meest beroemde kunstenaars van de stad en hun creaties. Niet alleen hadden we al wat dingen voorbij zien komen tijdens de vorige dagen, ook deze dag beloofde een hoogtepunt te worden. De street art was geconcentreerd in een van de oudere wijken van de stad. Hier zijn vele mooie street art kunstwerken te vinden en de ene is nog mooier als de andere. We hadden ons er van te voren op verheugd en al redelijk wat over ingelezen en om ze dan daadwerkelijk te zien is natuurlijk super.

We vinden street art altijd leuk om te zoeken als we in een vreemde stad zijn. Het laat de stad meestal op een andere manier zien. Zo hebben we ons al eerder verbaasd in Valencia en Mechelen maar ook Tel Aviv heeft prachtige street art. Het is soms voor ons zelfs een reden om er heen te gaan. We hadden het trouwens expres bewaard voor de sabbat omdat het één van de dingen is die je kan doen zonder dat er leven hoeft te zijn in een stad. Het geeft je ook meteen de tijd om rustig bij sommige werken stil te staan. Je wordt niet gestoord en kan sommige dingen wat beter op je laten inwerken.

Reizen tijdens Sabbat

Zaterdagochtend zijn we vroeg wakker geworden om ook onze laatste dag in Tel Aviv nog even te genieten. Ook gingen we even kijken hoe we vanuit Tel Aviv het beste konden gaan naar Jeruzalem tijdens de sabbat. De treinen en bussen reden niet, maar we hadden gehoord dat de 8-personenbusjes wel reden. Deze busjes heten sheroets. Ze vertrekken van het centrale busstation van Tel Aviv. Het was een stukje lopen vanuit het appartement, maar hier waren we ook uitgestapt tijdens de heenreis. Eenmaal aangekomen bij het busstation stonden er een aantal taxi’s te wachten. Deze hebben we overgeslagen. Hier betaal je een veelvoud voor, terwijl een paar meter verder de busjes staan die je voor een klein bedrag ook naar Jeruzalem brengen. De eerste hebben we aangesproken en die verwees ons door naar een andere bus. We hebben 40 shekels betaald per persoon. Dat is omgerekend een kleine 10 euro. Na nog geen vijf minuten wachten was het busje vol en vertrokken we. Riemen waren blijkbaar niet nodig maar toch hebben we deze omgedaan. Het was een slimme keus want onze nieuwe vriend reed met veel bombarie door de stad, niet oplettend op het overige verkeer. Tijdens deze een uur durende rit hebben we een klein gedeelte van Israël gezien dat zich buiten de steden afspeelt.

Toen werden we in Jeruzalem gedropt. Zonder te weten waar nu eigenlijk. We hebben na vijf keer vragen eindelijk onze locatie gekregen van een voorbijganger en toen kon onze tocht beginnen. Gelukkig hadden we een kaart bij de hand anders waren we hopeloos verdwaald en tijdens sabbat zijn er niet veel mensen die je kunnen helpen. Het was ook meteen de eerste indruk die we van Jeruzalem kregen. Een stille stad waar je tijdens de sabbat veel religieuze mensen tegenkomt.

AppartementSabbat

We waren te vroeg voor ons appartement en hebben daar toen onze koffer achtergelaten om de oude stad alvast te bezoeken. De oude stad was tijdens sabbat wel open. Vooral in het Arabische gedeelte kon je heerlijk eten en was het een waar feest om te zijn. We hebben toen ook voor het eerst kennisgemaakt met de Klaagmuur en ook hier waren we verrast. We hadden van te voren gehoord dat het enorm druk kon zijn en dat je echt in rijen zou moeten staan om naar binnen te gaan. Niks was minder waar. We hebben er denk ik een minuut gewacht. Nog niet eens. Wel was het dat je tijdens de sabbat geen foto’s mocht maken. Die hebben we de dag erna gemaakt. ’s Avonds hebben we lekker gegeten bij The First Station en onze drukke maar toch intensieve dag afgesloten in ons appartement.

Een keurig mooi appartement op enkele minuten lopen van de oude stad. Een mooie uitvalsbasis om deze prachtige stad te ontdekken en zo hebben we tijdens sabbat eigenlijk geen moment stilgezeten.

Door de streetart en de geopende restaurantjes zijn we de vrijdag makkelijk doorgekomen en op zaterdag hadden we expres een reisdag. We hadden het geluk dat in de oude stad alles open was. We konden ons geen betere sabbat voorstellen. Er zijn natuurlijk beperkingen maar als je er creatief mee omgaat dan kun je de sabbat ook in je voordeel gebruiken. Laat je niet tegenhouden, het is juist weer een leuke uitdaging en het reizen valt reuze mee. Zeker tussen Tel Aviv en Jeruzalem.

15 Comments

 1. Wat apart. Die legen straten zie je dan ook niet vaak. Ik ben echt groot fan van streetart. Ga binnenkort ook even een rondje doen in Breda. Komen steeds meer kunstwerken bij.

 2. Ik was even geleden ook twee keer in Tel Aviv tijdens sjabbat. Alle winkels en markten inderdaad gesloten, dus ik ben ook gaan wandelen en fietsen door verschillende wijken.In Jerusalem is meer dan genoeg te zien en te doen op sjabbat. Afgezien van dat het OV even stil ligt kan je daar prima je eigen plan trekken op sjabbat.

 3. Ik vond het ook heel apart om dat zo mee te maken, alsof het zondag was in de jaren 80…. Wat een gave streetart heb je gezien! Dat appartement lag ook super zeg, aan Yafo street – Jeruzalem? Heerlijk hoor!!

  • Niels says

   Ja, aan Yafo street in Jeruzalem. Op enkele minuten wandelen van de oude stad en met een leuk klein balkon waar je nog even van alles kon genieten en stiekem even kon kijken naar beneden. Een super locatie en goede uitvalsbasis. Zat zelfs een wasmachine bij.

 4. Grappig hoe het de ene keer mee kan vallen op zo’n bijzondere dag en de andere keer tegen….Street Art spotten doe ik zelf ook graag en de klaagmuur (laaaang geleden op een regenachtige dag) vond ik erg interessant.

  • Niels says

   Het was bij ons bewolkt, dus geen heldere luchten maar nog steeds indrukwekkend. We zijn er ook onder geweest in een van de tunnels om deze muur op een hele andere manier te zien. Dat was ook leuk.

 5. Als je het vooraf niet weet, lijkt het me niet leuk 😉 maar als je erop bedacht bent, lijkt het me best bijzonder om zo’n drukke stad helemaal stil aan te treffen. Dat geeft weer een heel ander beeld. Mooie foto’s!

  • Niels says

   Daar heb je gelijk in. Gelukkig hadden we ons van te voren erop ingesteld, daarom viel het allemaal reuze mee. Maar als je er daar pas achterkomt kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.

 6. Wauw die lege straat! Hoe apart! Doet me een heel klein beetje denken aan de siësta (20 jaar geleden dan), dan was ook altijd alles uitgestorven. De klaagmuur lijkt mij trouwens indrukwekkend om te zien. Leuk artikel weer!

  • Niels says

   Ja, maar dan een Siësta van anderhalve dag. Beetje lang voor je gevoel. Heel apart om doorheen te lopen en eigenlijk bijna niemand tegen te komen. De klaagmuur was indrukwekkend en gelukkig hoefden we amper te wachten.

 7. Mooi weergegeven dit! Het lijkt me zo vreemd zoiets, net als de siesta in sommige landen. Ik zou daar echt aan moeten wennen. Gelukkig doen ze in Colombia niet aan siesta haha

  • Niels says

   Ja, maar dan ook vooral dat het anderhalve dag in beslag neemt. Best een lange tijd om alle dicht te zien. Gelukkig is er nog veel te zien en te doen tijdens de Sabbat.

 8. Loes Beumer says

  Ongelofelijk de foto van de lege straat vanwege de sabbat. De streetart is erg mooie om te zien.
  De Klaagmuur is indrukwekkend.

  • Niels says

   Het was een gekke gewaarwording om te zien dat de straten haast uitgestorven waren. Apart om dan door zo’n stad te lopen en alles dicht te zien. De streetart was zeker mooi en we hebben nog een paar prachtige kunstwerken gezien, maar daarover later meer.

Geef een reactie