Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 8

Sarona, een oude Duitse Tempelaarskolonie en de Sarona Market

Sarona

Soms heb je van die plekken waarvan je weet dat ze je bij gaan blijven. Van die plekken waarbij je het gevoel hebt dat het plaatje klopt. Ons bezoek aan Sarona was zo’n plaatje. Midden tussen het geweld van de wolkenkrabbers en de moderne architectuur staan de overblijfselen van wat ooit een Duitse Tempelaarskolonie was. Je verwacht het er niet. Midden in Tel Aviv liggen kleine witte huizen omringt door groen. Een mooie plek om tot rust te komen en even de hectiek van de stad te vergeten. Om even te gaan zitten en van de zon te genieten. Gewoon op een bankje, kijkend naar de levendigheid. Dat vredige beeld kregen we tijdens ons bezoek aan Serona. Maar er is nog meer te zien en te doen.

Sarona

Op het complex staan 33 witte huizen waarvan sommige meer dan 140 jaar oud zijn. Ze zijn compleet gerenoveerd en tegenwoordig doen ze dienst als galerij, café of restaurant. Niet alleen dat, ook bekende kledingmerken zijn er te vinden sinds het complex begin 2014 opnieuw is geopend.

Sinds 2006 werd er aan gewerkt. Niet alleen hebben ze de 33 gebouwen aangepakt, ook zijn er 5 gebouwen verplaatst om de weg te verbreden. Het resultaat mag er zijn. Het geheel heeft een fijne ongedwongen uitstraling. Iets wat heel Tel Aviv probeert uit te stralen. Het is een hele fijne plek geworden om te bezoeken en het mooiste heb ik nog niet verteld. De Sarona Market, één van de leukste markten die je in Tel Aviv tegen kan komen.

Sarona Market

Ik weet nog dat ik bij mezelf dacht, dat kan nooit iets zijn. Het lijkt de entree naar het appartementencomplex dat erboven ligt. Er staat daadwerkelijk Sarona Market op en er staat een beveiliger voor de ingang die alle tassen wil controleren. Schijnveiligheid in een land dat veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Toch zijn we naar binnen gegaan.

Binnen is het een totaal andere wereld dan je zou verwachten aan de buitenkant. Waar de buitenkant vrij kil en modern aanvoelt, is het binnen een grote mix van levendigheid. Als je binnenkomt krijg je meteen een hele hoop prikkels te verduren. De verschillende geuren, de kleuren en de mensen. Het zorgt allemaal voor een chaotisch maar toch gestructureerd beeld. Je weet niet waar je kijken moet en dan blijkt het ook nog eens groter te zijn dan je van buitenaf zou vermoeden.

Het is een aangename verrassing

Wat een leuke plek om kennis te maken met een andere kant van Tel Aviv. Niet alleen is dit een markt, het is een foodmarkt. Het is een plek waar je kan proeven en kan genieten van lekker eten. En geloof me, het uitzoeken wat je wilt eten is een hele opgave. Het is in alles anders dan op een lokale markt. Hier vindt je eten uit de hele wereld en het voelt heel westers aan. Het lijkt bijvoorbeeld op de foodhallen die we in Nederland gewend zijn maar dan met een eigen twist.

De typische toeristenkraampjes zijn verruild voor eten. Lekker eten. Het wordt voor je neus klaargemaakt. Het gebouw is langwerpig. Ze hebben bijna de gehele begane grond van het appartementencomplex gebruikt. Er zijn meerdere ingangen en schone toiletten waar je gratis van gebruik kan maken.

Het eten in de Sarona Market is heerlijk

Overal waar je kijkt ligt het eten voor je uitgestald klaar om vers voor je ogen bereidt te worden. Zowat elke keuken is vertegenwoordigd met als ultieme voorbeeld een kaaswinkel waar ze onder andere echte Nederlandse kazen verkochten. Iets wat je niet heel vaak tegenkomt in het buitenland. Ilona heeft een typisch Israëlisch gerecht gekocht bij een lokale bekendheid. Althans als we de mensen daar moesten geloven. Ze had een gerecht dat ook haar naam droeg. Een soort gevulde tortilla met geheime ingrediënten. Maar vooral met veel knoflook. Genoeg knoflook om een vampier te verjagen, maar wat een lekker gerecht!

Zelf had ik heel veel zin in een hamburger. In al het gezonde dat ik die dagen had gegeten, van salades tot vers ontbijt, had ik opeens de behoefte in een heerlijke, verse hamburger. Een lekker stuk vlees dat voor mijn ogen tot in perfectie werd klaargemaakt. Het was heerlijk, maar dat kan er ook aan gelegen hebben dat ik behoorlijk honger had gekregen van al dat lekkers. We hebben nog wat rare drankjes gedronken, waarvan ik echt de naam niet heb onthouden en zijn daarna weer vertrokken.

Al met al een bijzonder leuke en vooral verrassende kennismaking met een van de vele markten van Tel Aviv. Elke markt heeft weer zijn eigen karakter en dat is leuk om te zien.

Het was een gave kennismaking met Sarona

We hadden in Jaffa gehoord dat we Sarona zeker moesten bezoeken tijdens onze citytrip. Het zou ons verrassen en ze heeft geen woord gelogen. Het was gaaf om dit historische en volledige gerenoveerde complex te bezoeken. De Sarona Market heeft ons nog het meest verrast.

Zo zie je maar weer dat je niet altijd op de buitenkant kan afgaan en dat de binnenkant soms je verwachtingen kan overtreffen. Dus als je naar Tel Aviv gaat, sla dan dit gedeelte van de stad zeker niet over. Het was voor ons een van de hoogtepunten in een stad die ons toch al bijzonder heeft verrast.

8 Comments

 1. Wat een prachtige plek in zo’n drukke stad. Zo’n plek komt echt als een verrassing. Prachtig foto’s trouwens. Grappig om Beemster kaas tegen te komen zo ver van huis 😉

  • Niels says

   Dat was zeker een aparte ervaring om zo ver van huis Nederlandse kaas tegen te komen. Maar wel een hele leuke plek om een hapje te gaan eten.

 2. Wat een bijzondere leuke verrassing zo’n plek! Dat soort markten zoeken wij in het buitenland ook vaak op, je vindt er vaak het lekkerste eten en de leukste dingen maar ook gewoon het rondkijken en de lokale bevolking in actie zien, is natuurlijk een beleving op zich.

  • Niels says

   Je had er heel lekker eten. Het kiezen wat je ging eten was een stuk moeilijker dan we dachten, er was gewoon te veel keus. Het zijn inderdaad een van de leukste dingen die je in het buitenland kan doen. We proberen altijd wel even langs te gaan als we in een stad zijn en deze markten op te zoeken.

  • Niels says

   Het was ook een hele leuke plek om te zijn. Een echte verrassing 🙂

 3. Loes Beumer says

  Fantastisch foto’s. Wat een gezellige markt, en vooral het zien van Beemster kaas.

  • Niels says

   Bedankt! Het was ook een hele gezellig markt. Hij heeft ons positief verrast. En het was apart om in Israël Nederlandse kaas tegen te komen.

Geef een reactie