Dat doe je er toch wel even naast?, Persoonlijk
comments 11

Dat doe je er toch wel even naast? #1: Starten met bloggen

Starten met bloggen

Wat mensen niet beseffen is hoe zwaar het leven van een blogger kan zijn. Zo, daar val ik maar meteen met de deur in huis. Niet als klaagzang, maar om te laten zien wat je allemaal doet achter de schermen. Het is een standaard vraag die gesteld wordt. Meestal voor of na de vraag: “En verdient dat een beetje?” of “Kan je daar van leven?” Allemaal in dezelfde categorie vragen die ik geregeld voorbij zie komen en waarvan ik mijn aandeel ook heb beantwoord. Maar wat doe je nu eigenlijk als blogger? Waar gaat dan al die tijd in zitten? Om daar antwoord op te geven schrijf ik deze blogreeks met mijn persoonlijke ervaringen. Deel 1 gaat over het starten met bloggen.

Starten met bloggen

We hebben allemaal onze eigen reden waarom we begonnen zijn. Vaak heeft het te maken met dingen van je af kunnen schrijven of invulling geven aan een creatieve kant. Een creatieve kant waar je in je dagelijkse sleur totaal geen uiting aan kan geven. Ik ben begonnen omdat ik afgestudeerd ben in een fantastisch werkveld waarvoor ik jaren gestudeerd heb. Om er aan het einde van de studie achter te komen dat het crisis was en dat ik daarmee ook meteen geen kans had op een baan. Om toch actief te blijven in een werkveld waar mijn passie ligt, besloot ik er over te gaan schrijven. Daarnaast heb ik een baan aangenomen in een ander werkveld en in mijn vrije tijd komt die passie tot bloei. De baan die ik aangenomen had, was niet uitdagend genoeg en ik miste het creatieve dat in mij zit. Na een half jaar van voorbereidingen werd RoPStAr geboren. Misschien wel uit pure noodzaak omdat ik iets nodig had om mijn energie in kwijt te kunnen en tegelijkertijd energie uit te halen. Dat ik er ooit geld mee zou verdienen en dat RoPStAr momenteel een onderneming is, had ik van te voren niet gedacht of verwacht. Het was een manier om me verbonden te laten zijn met het werkveld en tegelijkertijd ook een mooie kans om een portfolio op te bouwen. Want dat is een blog eigenlijk. Een ultieme manier om iemand te leren kennen zonder die persoon ooit ontmoet te hebben.

Leren, leren en nog eens leren. Oh ja en fouten maken, veel fouten!

Een half jaar van voorbereidingen gingen er aan vooraf. Wat wil ik nu eigenlijk? Welke kant moet het op? Wat wil je ermee bereiken? Waar wil je over schrijven? Duizenden vragen komen op je af als je eenmaal besloten hebt om een blog op te starten. Je verdiept je erin. Hoe werkt een blog eigenlijk? Waar kan je je informatie vandaan halen? Hoe werkt het met een domein en SEO? Je maakt een tijdschema en je gaat op ontdekkingstocht. Je leert dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Zoveel informatie is er beschikbaar. Te veel informatie. Je leert te filteren en je te concentreren op de stukken die voor jouw situatie belangrijk zijn. Begin bij het begin.

Een naam

Waar haal je een naam vandaan? Welke naam is nog niet bekend? Welke naam zegt iets over jezelf en over de stukken die je wil schrijven. In mijn geval heb ik er weken over gedaan. Lijstjes gemaakt met namen die konden en ze stuk voor stuk in de prullenbak gegooid. Keer op keer. Ik vond de namen niet leuk of pakkend genoeg. Als ik er dan wel eentje had dan was de naam al bezet of nietszeggend. Simpel. Houdt het simpel. Die tip las ik ergens. Alle grote merken hebben een korte naam. Vaak afkortingen. Simpele namen werken, blijven hangen en zijn herkenbaar. Zeker als logo. Dus Niels, waar wil je over schrijven? Ruimtelijke ordening en Planologie omdat je dat gestudeerd hebt met als specialisatie Urban Design, een stedebouwkundige ontwerpstudie. Ja ja, daar komt het creatieve aspect om de hoek kijken. Architectuur vind je prachtig en je houdt van reizen. Kan je er iets mee als je het door elkaar hutselt? RoP St Ar werd geboren. De eerste twee letter van de onderwerpen. De grote en kleine letter R voor de reizen. De grote en kleine reizen die we ondernemen. Simpel. Doeltreffend en wat nu blijkt dat veel mensen denken dat ik Rop heet en ik mezelf een ster vindt. Misschien niet heel handig, maar het was toen voor mij heel duidelijk.

Domeinnaam

De naam was gemaakt. Toen kon het volgende project beginnen. Domeinnaam en het blog opzetten. Een domeinnaam was zo geregeld. Voor een paar euro per jaar is die van jou. Een blog kost iets meer. Iets waar weinig mensen rekening mee houden. Een blog onderhouden kost naast tijd ook geld. En hoe groter en succesvoller je blog is, hoe meer geld het kost. Zeker als je er mooie foto’s bij plaats en veel blogt. Dan kan het aardig in de papieren lopen. Het ligt een beetje aan het pakket dat je pakt en hoeveel ruimte je nodig hebt. In mijn geval redelijk wat omdat ik veel met foto’s werk. Oké, dan heb je dat geregeld maar dan heb je nog helemaal niks. Nu beslis je of je een WordPress blog wil opstarten of een andere format. Ik koos voor WordPress vanwege het gemak en de duidelijkheid. Het installeren was zo gebeurd maar dan heb je letterlijk nog steeds niks. Nu moet je uit gaan vinden hoe het werkt met thema’s. Je hebt gratis thema’s en betaalde thema’s. Wat wil je? Welk budget heb je? Ik had me van te voren voorgenomen om het in één keer goed te doen. Een betaald thema dus. Maar welke kies je? Er is zoveel keus. Welke smaak heb je? Ik koos voor het thema Zuki van Elmastudio. Een klein Duits webdesignbureau dat me erg aansprak. Een magazinestijl blog. Geen standaard blog waarin alle post onder elkaar gezet worden. Nee, eentje waarin je verschillende onderwerpen door elkaar kon programmeren zodat het er als een magazine uitziet. Leuk, verrassend en fris. Daar ging ik voor. Daarna ben ik een week bezig geweest om alles te leren over WordPress en hoe het magazinestijl blog eruit moest komen te zien. Als de basis goed is dan komt de rest vanzelf. Dat was de gedachten.

Een gedachten waar ik nog steeds blij om ben

Ik ben blij met de magazinestijl die mijn blog heeft, met de domeinnaam en eigenlijk alles waar ik zoveel tijd in gestopt heb. Al die uren betalen zich later uit. Ga niet te snel van start. Neem de tijd om te ontdekken wat je wil. Iets waar je later nog op terug kan komen. Als je eenmaal het totaalplaatje in gedachten hebt dan is het handig om te kijken hoe je er aan komt. Wie je die informatie kan geven of waar je het vandaan kan halen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Bijna elk probleem is bekend en vaak is er een oplossing voor. Je moet er alleen wat tijd en soms geld in steken om tot die oplossing te komen. Besef dat het een lang proces is. Bloggen kan jaren duren. Heb je die tijd? Heb je het er allemaal voor over? Daar kom je maar op een manier achter. Begin eraan. Ontdek. Leer. Heb plezier.

11 Comments

 1. Wat een herkenbare dingen beschrijf je. Ik ben net begonnen met bloggen en vind het ontzettend leuk. Ik heb gekozen voor een combi van mijn hobbies…reizen en koken. Ook goed om van ervaren bloggers te horen hoe zij het hebben ervaren…in dit geval van jou…dank je!

  • Niels says

   Graag gedaan. Het is een hele spannende periode als je net begint en het is nog steeds spannend als je twee jaar verder bent. Maar je leert jezelf beter kennen en weet wat je wel en niet kan. Het is een heel leuk proces om doorheen te gaan, ook al zie je dat zelf meestal nog niet in het begin. Zolang je bij jezelf blijft komt het allemaal goed 🙂 Leuk om te horen dat je reizen en koken gaat combineren. Ik ga straks een rondneuzen wat voor leuke je al geschreven hebt.

 2. yvonnevdlaan says

  Eindelijk een vrije dag en tijd om nog even een reactie achter te laten. Zoals ik al zei is het soms zo lastig tijd te vinden bij te lezen (en te reageren) op de blogs die je zelf volgt. Je bent nl inderdaad veel tijd kwijt met het goed bijhouden van een blog. Wat leuk om zo wat achtergrond info te krijgen over waarom jij begonnen bent met je blog. Ik had het trouwens nog nooit gezien als een manier om aan je portfolio te werken, maar dat is eigenlijk wel zo ja. En leuk dat het zo succesvol is en het inmiddels een onderneming geworden is, super!

  • Niels says

   Ook dat is heel herkenbaar en een thema voor een later blog 😉 Het reageren op mensen en het bijlezen. Daar heb je soms een dagtaak aan. Het is hartstikke leuk om inspiratie op te doen en te weten wat andere mensen doen, maar soms kun je simpelweg niet alles tegelijkertijd willen. Dat is wel iets wat ik heb geleerd. Het loslaten. Loslaten dat als je een keer niet blogt of reageert de wereld nog steeds ronddraait. Ik ben er trouwens ook heel bij mee dat het zo super gaat en ik zie het daadwerkelijk als een soort portfolio. Dat geef ik soms ook mensen mee: “Als je wilt weten wat ik kan en doe, kijk maar op mijn blog en kom er zelf achter” 🙂

 3. Goed beschreven! En ook leuk meteen wat over de geschiedenis van Ropstar te lezen 🙂 Bloggen kost echt zo enorm veel tijd, zeker als je het wat professioneler wilt aanpakken. Ik ben later pas overgegaan naar een eigen domein en eraan gaan verdienen, al kan ik er bij lange na niet van leven. Zou ik wel graag willen, maar ik durf toch mijn baan niet op te zeggen (niet dat ik een baan heb nu, wacht nog steeds op een contract haha 😛 ). Ik vind het heel mooi hoe je dit allemaal hebt opgezet en zo enorm je eigen stijl aanhoudt. Dat spreekt mensen aan. Leuk deze serie, daar gaan velen een hoop van leren!

  • Niels says

   Dat probeer ik er een beetje in te krijgen. Dat persoonlijke, zodat je ook weet hoe het voor mij is. Het is een leuk om een blog te hebben, maar soms weten mensen gewoon niet wat het inhoud. Juist daarom deze serie. Om het een beetje inzichtelijk te maken. De volgende twee blogs in deze serie staan al klaar om nagekeken te worden, haha 😉 Nog steeds geen contract? Gaat daar toch iets anders in zijn werk dan hier, haha. Bedankt voor de complimenten trouwens en de lieve woorden.

 4. Loes Beumer says

  Wat komt er veel voor kijken en onderzoeken voordat je zoiets opstart, ongelofelijk.
  Nooit bij stilgestaan. Ik geniet er elke keer weer van. Chapeau

  • Niels says

   Fijn om te horen dat je er elke keer weer van geniet, dit soort reacties zijn de reacties waar je energie van krijgt. Bedankt!

 5. Fijn artikel en zo herkenbaar. Het duurt even voor je weet van hoe of wat, voor het persoonlijk wordt, maar toch ook informatief. Grappig dat veel mensen denken dat je Rop heet, dat is dus de reden dat ik altijd maar mijn eigen naam erbij vermeld 😀

  • Niels says

   Zijn er bij jou niet veel bedrijven die beginnen met Beste Lies? Ik heb mijn naam gewoon op de website staan. Meerdere keren. Dus als je een klein beetje erin verdiept dan kun je het vinden. Dan weet je ook meteen welke bedrijven serieus zijn en welke niet 😉 Super dat je het artikel kan waarderen!

Geef een reactie