Fotografie
comments 34

Street art in binnen- en buitenland, een compilatie

street art valencia

Street art vindt je tegenwoordig overal. Elke stad heeft wel een paar kunstenaars die de stad verfraaien met hun mooie kunstwerken. Zo zijn we street art in het binnen- en buitenland tegengekomen. Van ons eigen ‘s-Hertogenbosch tot Tel Aviv en van Hamburg tot Valencia. Stuk voor stuk steden die street art echt tot kunst hebben verheven en elk van die steden heeft weer een ander soort street art in de stad verwelkomd. Street art is geen graffiti, laat dat duidelijk zijn. Geen losse tags overal overheen gespoten, nee echte kunstwerken waarbij de een nog mooier is dan de ander. Over dat laatste gaat deze blogpost. Over de street art die we tijdens onze reizen zijn tegengekomen en omdat we blijven reizen zal deze blogpost ook aangevuld worden. Street art is een passie die we gelukkig alle twee delen en waar we bewust naar opzoek gaan als we weer een stad ontdekken. Kijk je mee?

Street art in HamburgStreet art in Hamburg

We waren er een spontaan weekendje weg en konden ons niet voorbereiden wat we er aan zouden treffen en wat we zouden gaan doen. Wat we wel wisten is dat het een stad is waar street art zou voorkomen. Een van de redenen waarom we naar deze stad zouden gaan. We werden niet teleurgesteld. De stad heeft een grote verzameling street art. Je kan er werkelijk uren zoet zijn. Wat opvalt is dat ze in Hamburg veel gebruik maken van stickers. Nou ja, eigenlijk plakplaatjes. Street art in Hamburg

Ze maken de street art op een andere locatie en plaatsen het later op de muur. Hierdoor beschadig je het gebouw niet en is het een tijdelijk project. Daarnaast hebben ze een aantal duidelijk thema’s die steeds terug komen. De haven en superhelden zijn er hier twee van.

Street art in Valenciastreet art valencia

In Valencia hadden we het geluk om iemand aan het werk te zien terwijl hij street art aan het maken was. Het was een fascinerend proces. Een kunstenaar die zijn kunst aan het maken is terwijl je de dag erna al het eindresultaat kan zien. Street art in Valencia is divers. Er zijn veel verschillende kunstwerken die elk hun eigen betekenis hebben. Net zoals in Hamburg zijn er enkele wijken waar de steert art is gecentreerd. Wat wel opviel zijn de vele katten die op de muren zijn geschilderd. street art valencia

Een van de kunstenaars heeft een route gemaakt en als je de katten volgt loop je langs enkele pareltjes. In het begin zal misschien sporadisch je oog er op vallen maar als je ze eenmaal gezien hebt, dan zie je de katten echt overal in Valencia opduiken.

Street art in MechelenStreet art in Mechelen

In Mechelen hebben ze het weer net wat anders gedaan. Daar hebben ze tien kunstenaars uitgenodigd, waarvan het grootste gedeelte nog nooit street art had gemaakt. Op deze manier werd de stad voorzien van kunstwerken. Ik kan het niet anders verwoorden. De street art in Mechelen is een bundeling van kunstwerken. Prachtige, goed doordachte werken die deze stad meer kleur geven.Street art in Mechelen

Tijdens ons weekendje weg hadden we ons niet ingelezen maar toen we de eerste tekenen van street art voorbij zagen komen, waren we verkocht. We hebben toen meteen uitgezocht wat er allemaal te zien was en hebben een route gelopen. Het heeft ons positief verrast omdat we het totaal niet hadden verwacht in deze gezellige, historische stad.

Street art in Tel AvivSabbat

In het land waar street art verboden is, vormt Tel Aviv een verrassende vrije verademing. Het is een hele gave stad om een keer te bezoeken en een van de redenen daarvoor is de street art in Tel Aviv. Tijdens de sabbat hebben we de tijd genomen om deze te bekijken en we werden niet teleurgesteld. Er zijn verschillende wijken in de stad waar je street art kan tegenkomen. Gelukkig wordt het gedoogd, zoals zoveel wordt gedoogd in deze toch vrije stad. Sabbat

De werken die we tegenkwamen hadden soms natuurlijk een politieke boodschap maar het zijn vooral werken waar je een diepere betekenis achter kan zoeken. Maar gelukkig is er ook een heleboel luchtige street art te bewonderen.

Street art in DoelDoel Spookdorp spookstad

Doel is een plek waar graffiti en street art samenkomen. Een plek waar menig creatief brein iets moois heeft achtergelaten maar ook de plek waar menig idioot het nodig vond om vandalisme te plegen. Af en toe is het een dunne lijn waar graffiti ophoudt en street art begint. Maar in Doel had het niet duidelijker kunnen zijn. Doel Spookdorp spookstad

Er staan enkele ware kunstwerken op de muren en deze zijn omgeven door graffiti. Een gave plek om te oefenen met je camera en je urbex fotografie bij te schaven.

Street art in ´s-HertogenboschStreet Art in

Dichter bij huis heb je natuurlijk de stad waar we wonen. Ons eigen ‘s-Hertogenbosch is de laatste jaren op het gebied van street art enorm gegroeid. Dat komt voornamelijk door Kings of Colors. Een collectief van street art kunstenaars die prachtige dingen maken en binnenkort ook de vierde editie hebben van hun festivalInstawalk 's-Hertogenbosch

Voorbeelden hiervan zijn in de stad terug te vinden. Denk hierbij aan de omheining van het GZG-terrein, de Tramkade en de workshops die ze geven aan kinderen tijdens het Hippe Happen Festival.

Street art in het algemeenstreet art valencia

Dit waren enkele voorbeelden van street art in het binnen- en buitenland. Natuurlijk hebben we lang nog niet alles gezien maar elke keer dat we een stad bezoeken zal de camera meegaan en zal deze lijst verder uitgebreid worden. Street art is een passie waar we alle twee veel plezier aan beleven. Niet alleen dat, het is ook leuk on steeds weer nieuwe street art tegen te komen en te zien hoe het van elkaar verschilt. Het is een mooie creatieve toevoeging aan een stad en kan, indien goed gedaan, een stad op een positieve manier verbeteren.

Hoe denken jullie over street art en waar heb jij nog mooie street art gezien? Heb je nog tips voor plekken waar we zeker een keertje geweest moeten zijn? Ik ben heel benieuwd!

34 Comments

 1. Wat een leuk artike. Ben zelf echt verliefd op Street art en hoop altijd een beetje iets te spotten als ik een nieuwe stad aandoe. Gelukkig heeft mijn eigen home town ook een aantal mooie stukken op de muur.

  • Niels says

   Tegenwoordig hebben veel steden mooie street art om naar uit te kijken. Leuk dat je bij jouw in de buurt ook mooie kunstwerken kunt zien. Het fleurt een stad om en geeft het meer karakter.

 2. Gaaf! Ik vind streetart te gek maar ik ga eigenlijk nooit echt bewust op pad om het te bekijken, dat zou ik toch eens moeten doen. Mooie foto’s!

  • Niels says

   We gaan tegenwoordig wel vaak bewust op pad om ze te zoeken. Het is een van de weinige dingen die ik van te voren wil weten over een stad. Het is ook een leuk tijdverdrijf als winkels om wat voor reden dan ook dicht zijn. Dan heb je altijd iets leuks achter de hand om te doen.

 3. Esther says

  Wat heb je al veel street art gezien. Leuk dat je zo’n overzicht hebt gemaakt! Ik ga tijdens mijn reizen bijna nooit op zoek naar deze kunstvorm, maar het is wel leuk om voortaan eens te gaan doen.

  • Niels says

   Wij vroeger ook niet, maar als je ze eenmaal ziet dan is het moeilijk om ze niet te blijven zien 😉 Je ziet ze tegenwoordig overal en de kwaliteit is soms echt gaaf. Dus vooral naar opzoek gaan en je laten verrassen 🙂

 4. Wat een geweldig overzicht…graffity the next level. De steden worden er een stuk leuker van. Zag eerder dit jaar hele mooie streetart op Penang in Maleisie…

  • Niels says

   Dat vindt ik nu ook, dat steden er leuker op worden, mits het goed wordt gedaan. Het blijven voor mijn bijzondere kunstwerken en als we in een stad zijn proberen we ze altijd even mee te pakken.

 5. Leuk, al die street art! In Mechelen hebben wij ‘t meeste helaas gemist. Jammer! Mijn man gaat in november terug naar Valencia, dus ik zal hem tippen dat hij dan de katten moet volgen om street art te spotten. Leuk weetje!

  • Niels says

   Als hij het eenmaal weet is het haast niet te missen. Ook zijn er poppetjes die je kan volgen. Maar als je eenmaal in de goede wijken bent ontkom je er niet aan. Wat een leuke stad om doorheen te dwalen en natuurlijk om street art te spotten.

 6. Wat een leuk overzicht Niels. Ik ben ook dol op Street Art. Eind september ga ik naar Berlijn en hoop ik ook weer mooie Street Art te zien, maar dat komt zeker goed daar 🙂 .

  • Niels says

   Veel plezier in Berlijn. Ik ben heel benieuwd wat je daar voor mooie street art gaat tegenkomen. Het schijnt ook een mooie stad te zijn om ernaar opzoek te gaan.

 7. Jenny - ikreis.net says

  Utrecht heeft mooie werken. En natuurlijk Heerlen! Ik wil dit weekend naar het street art museum in Heerlen gaan. Ik ben zo benieuwd!

  • Niels says

   Van het weekend in Utrecht geweest maar niet opgevallen. Waar hadden we moeten kijken? Heerlen staat ook nog op het lijstje om te bezoeken. Hebben ze daar tegenwoordig een street art museum?

 8. Marcel | yourtravelguideonline says

  Een tof artikel Niels! Ook ik ben een liefhebber van deze kunstvorm. Ik zie wel dat ik nog heel veel plaatsen moet bezoeken want van je lijstje kan ik alleen Mechelen afstrepen. De mooiste street art die ik tot nu toe heb gezien was in San Francisco in de wijk Chinatown. We komen geregeld in Den Bosch maar de street art heb ik daar nog nooit gezien. De eerstvolgende keer mar eens doen.

  • Niels says

   De street art in mechelen was gaaf om te zien. San Francisco lijkt me trouwens ook een gave stad om te bezoeken en dan niet alleen om de street art. Den Bosch heeft trouwens ook veel mooie street art. Nooit een straf om deze mooie stad te bezoeken 😉

 9. In Rotterdam heb je ook een hoop mooie streetart. In januari gaan wij naar Maleisie waar we oa Georgetown en Ipoh aan doen. Daar moet de streetart ook fantastisch zijn!

  • Niels says

   Ow, dat zijn gave bestemmingen om street art te spotten. Ik heb benieuwd hoe daar de street art er uitziet. Rotterdam is iets dichterbij. Nog speciale plekken waar het te vinden is?

 10. Wat een leuke verzameling! En ik ben nog in geen van de plaatsen op zoek geweest naar street art… erg hè. Mijn street art tips zijn Bogotá, Belgrado en Antwerpen! Van alledrie vind je blogs op mijn website met tips 😉

  • Niels says

   Ja, Antwerpen lijkt me ook leuk om binnenkort eens heen te gaan voor de street art. Ondanks dat ik er elk jaar wel eens ben is de street art me daar altijd ontgaan. De volgende keer eens gaan zoeken en ik zal je blog erover nog eens nalezen voor tips.

 11. ensanne says

  Zitten echt een paar prachtige bij. Ik zag er vanmiddag in de trein van Den Haag ook een paar, die ga ik binnenkort ook van dichtbij bekijken!

  • Niels says

   Waar in Den Haag heb je ze gezien? Ik kom er geregeld en ben ook van plan om daar eens te gaan kijken of ze leuke street art hebben dus tips zijn welkom.

 12. jlokker says

  Leuk artikel Niels! Het lijkt erop dat street art inderdaad steeds populairder wordt. Een aantal steden heb ik al van m’n lijstje kunnen schrappen (yayyy zelfs mijn hometown Den Bosch staat ertussen!), maar ik heb er ook weer een paar nieuwe favorieten bij. 🙂

  • Niels says

   Den Bosch mocht als (ook) mijn hometown natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Zeker niet met die mooi kunstwerken die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt.

 13. Ik ben gek op Street Art en zou er het liefst de hele dag naar op zoek gaan als ik in een stad ben. Ik schrijf er ook regelmatig over op mijn blog, heerlijk om te fotograferen! Leuk dat je iemand aan het werk zag. Pas maakte ik een wandeling in Den Bosch op zoek naar de leukste plekken en vorig jaar ontdekte ik ook al veel moois in Lissabon, maar ook in Leeuwarden kunnen ze er wat van.

  • Niels says

   Alweer een tijd geleden dat ik in Lissabon of Leeuwarden ben geweest. Bedankt voor de tip, vooral Leeuwarden is nog best goed te doen om er een dagje heen te gaan en een wandeling te maken. Den Bosch is natuurlijk het makkelijkst maar die heb ik bijna allemaal gezien 🙂

 14. Heel toffe compilatie! Bijzonder wat er gemaakt wordt. Het wordt tijd dat je naar Colombia komt, daar kun je in elke stad een street art tour doen 😀 Als ik in de bus zit naar mijn werk rij ik ook altijd langs de meest mooie creaties.

  • Niels says

   We zullen zien of we het in ons programma kunnen stoppen, het lijkt me een heel mooi land om nog een keer te bezoeken. Zeker na al die verhalen die je erover hebt geschreven. Maar dat kan nog even duren 😉

 15. Ik ben dol op street art, het is ware rust. Zo mooi, rauw en inspirerend. Komend weekend zijn wij in Brighton, daar schijn je ook veel mooie street art te hebben. Ben benieuwd!

  • Niels says

   Veel plezier! Ik heb daar ook een paar mooie blogs over voorbij zien komen. Lijkt me een mooie plek om een keer rond te gaan lopen. Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden.

 16. Ik hou van streetart, in mijn eigen stad Breda veranderen ook steeds meer saaie grijze muren in prachtige kunstwerken. Fijn!

  • Niels says

   Een goede reden om weer eens naar mijn oude stadje te gaan. Alweer te lang geleden dat ik daar op bezoek was. Leuk dat ze daar nu ook steeds meer streeft art hebben.

 17. In Berlijn vind je ook mooie (en soms iets minder mooie, maar smaken verschillen ;-)) street art. Ik was in Friedrichshain en daar leek elk plekje op gebouw, lantaarnpaal of plantenbak wel gebruikt voor street art.

  • Niels says

   Berlijn is een stad waar ik nog graag een keer na toe ga. Ik ben er ooit geweest voor een paar dagen maar nog lang niet alles gezien en ik had toen zeker geen spiegelreflexcamera bij. Dus genoeg reden om een keertje terug te gaan. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie