Duitsland, Europa, Reizen
comments 35

Street art in Hamburg, van Fiction park tot klimwand

Street art in Hamburg

Als we in een stad zijn dan bezoeken we natuurlijk de hoogtepunten die in elk toeristenboekje staan maar we willen meestal ook meer zien. De stad op een andere manier ontdekken en een van de dingen waar we alle twee gek op zijn is street art. Door een stad struinen en je verbazen over de mooie kunstwerken die je kan bewonderen zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Daarom een blog over onze ontdekkingsreis door Hamburg en dan specifiek over de street art in Hamburg.

Street art in HamburgStreetart Hamburg

In het oude en nieuwe gedeelte van het echte centrum zal je het sporadisch aantreffen. Nee, voor street art moet je net iets verder struinen. St. Pauli, Altona-Altstadt en Sternschanze zijn de gebieden waar je wilt zijn. Hier is enorm veel street art te vinden. Wij zijn onze tocht begonnen bij de Landungsbrücken. Vanuit daar loop je richting de Hamburgse vismarkt. Op een gegeven moment zie je aan je rechterhand palmbomen. Streetart Hamburg

Kunstwerken die horen bij het Fiction park. Hier hebben buurtbewoners een fictief park gemaakt met uitzicht op de haven. De omgeving van dit park staat vol met street art. Het park zelf voelt een beetje apart. Misschien door de vele graffiti, de nep kunstbomen en de gekozen locatie tussen mooie oude gebouwen. Maar het heeft ook iets. Het is een ontmoetingsplek die door de bewoners zelf is aangelegd en ontworpen. Streetart Hamburg

De omgeving van het plein is de moeite waard om ontdekt te worden. In de vele straatjes zie je verschillende grote en kleine kunstwerken op de muren. Genoeg om je te laten verwonderen.

Florapark en omgeving

Het tweede gebied dat we bezocht hebben waar je veel street art kan zien is als je bij Sternschanze uitstapt van de S-Bahn of U-Bahn en onder het spoor doorloopt richting het Florapark. In dit park staat een oude bunker. Deze is van de buitenkant helemaal gevuld met graffiti en in de rest van het park is ook het nodige te vinden. Maar ze hebben van de bunker ook een klimwand gemaakt.

Een leuke aanvulling voor het park en de stad. Tijdens ons bezoek was er niemand aan het klimmen maar de street art werd wel gevormd. Het is altijd leuk om de kunstenaars aan het werk te zien. Dat hadden we in Valencia ook tijdens onze route om in die stad de street art te bekijken. Ook daar was iemand bezig met het maken van street art terwijl we er liepen.

Maar niet alleen het Florapark is een bezoek waard. Net zoals bij het Fiction park zijn ook hier verschillende kunstwerken te zien als je dwaalt door de omgeving. Dat zijn altijd de leukste dingen om te ontdekken. Wetend dat er om elke hoek wel iets staat te wachten en gewoon zonder plan er doorheen lopen. Als je in de buurt bent dan raad ik je wel aan om even naar de Lippmanstraße te lopen en bij nummer 59 even het binnen terrein op te lopen.

Daar kom je deze grote muurschildering tegen. Een van de mooiere die je tegen kan komen en als je de locatie niet zou weten dan loop je er zomaar voorbij.

De street art in Hamburg is volop vertegenwoordigdStreetart in Hamburg

Je kan er zo voorbij lopen en evengoed je laten verwonderen door het ruime aanbod in de boven genoemde wijken. Niet overal is er evenveel te zien of van even goede kwaliteit. Vaak ook hebben een paar idioten, ik kan het niet anders verwoorden, de meest mooie kunstwerken vernield door er hun tag middenin te zetten. Dat is toch elke keer weer zonde als je het ziet. Zonde omdat het afbreuk doet aan het oorspronkelijk ontwerp en het er nooit mooier op wordt. Het toont ook een gebrek aan respect. Streetart Hamburg

Wat me ook opviel aan de street art in Hamburg is dat ze veel gebruik maken van plakplaatjes. Ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden. Ze maken thuis of op een andere locatie een ontwerp en plakken deze dan op de muren van de gebouwen. Eigenlijk zonde omdat het vaak loslaat en tijdig is. Van de andere kant ook weer mooi omdat het geen schade aan de gebouwen aanbrengt en als het loslaat is er weer een lege plek die opgevuld kan worden. Streetart Hamburg

De street art in Hamburg heeft ons positief verrast. Ook omdat het zo rijk aanwezig is. Je kan er een week doorheen lopen en nog steeds andere kunstwerken tegenkomen. Mocht je een keer in de buurt zijn dan is het de moeite waard om langs te gaan en je te laten verwonderen.

Hieronder nog een sfeerimpressie van een aantal van de kunstwerken die we tijdens onze tocht tegenkwamen. Enkele voorbeelden van de street art in Hamburg.

Streetart Hamburg Streetart Hamburg Streetart Hamburg Streetart Hamburg Streetart Hamburg

35 Comments

 1. ensanne says

  Geweldig zo al die streetarts, ben groot fan en Hamburg staat nog op mijn to do lijst!

 2. Gaaf! Hamburg staat hoog op mijn wensenlijstje. Helemaal nu ik weet dat er zoveel street art te vinden is. Ik hou wel van street art. Vooral die op die bunker vind ik mooi. Vorige week in Bristol maakte ik nog een wandeling met een street artist. Hij vertelde dat die ‘plakplaatjes’ inderdaad gebruikt worden om gebouwen niet te beschadigen maar ook omdat het makkelijk aangebracht kan worden. Street art maken is vaak illegaal en een hele klus. Door thuis het kunstwerk alvast te maken loopt de maker minder kans gesnapt te worden.

  • Niels says

   Dat was ook mijn achterliggende gedachten. Goed om te weten dat het ook daadwerkelijk zo is. Bedankt! Leuk dat je in Bristol ook gave streetart bent tegengekomen. Altijd leuk om door een stad te lopen en je te verbazen over de vele mooie kunstwerken.

 3. Wat een geweldige foto’s, I love street art! Jammer genoeg staat er in de oude reisboeken inderdaad niet veel over street art in steden, maar gelukkig zie ik er steeds meer info over verschijnen online. 🙂

  • Niels says

   Daar heb je wel een punt. Misschien omdat streetart er niet altijd zal zijn op dezelfde plek. Omdat er steeds weer nieuwe kunstwerken opduiken en die boeken niet zo snel vernieuwen. Maar het zou wel leuk zijn als ze een keer iets vertellen waar je het zou kunnen vinden. Gelukkig is er op het internet al wel veel te vinden.

 4. yvonnevdlaan says

  Ik ken Hamburg eigenlijk nog helemaal niet en wist dus ook niet dat er zoveel gave streetart is! Ik hou daar echt van en zou me hier zeker wel mee kunnen vermaken. Prachtig al die kleuren.

  • Niels says

   Ik denk dat jullie je in Hamburg geen moment hoeven te vervelen. Er is veel te zien en te doen, ook voor de kinderen. Daarnaast is het OV super. Een heel fijn netwerk waar je heel makkelijk gebruik van kunt maken en op die manier snel van de ene naar de andere plek kan gaan.

 5. Heel gaaf! Ik ben nog nooit in Hamburg geweest, maar zo te zien is het zeer de moeite waard. Ik ben dol op Street Art.

  • Niels says

   Dan adviseer ik je om er eens heel te gaan. Want Hamburg heeft veel meer te bieden als alleen Streetart. Er is veel te zien en te doen. Maar de Streetart is ook geweldig om een keer gezien te hebben.

 6. Wauw die klimwand, gaaf! Ik vind het altijd leuk om die kleurrijke, mooie streetart te zien in steden, vaak vertelt het ook echt wat over de stad en de cultuur die er heerst. In Ljubljana heb ik een tijdje terug een streetart tour gedaan en daarbij werd ook zovele extra uitleg gegeven over wat je zag en waar het voor stond, heel interessant!

  • Niels says

   Dat is misschien iets waar we de volgende keer ook aan mee gaan doen. Een tour om te vertellen wat we eigenlijk zien. Hoe moeilijk het is om te maken en waarom bepaalde dingen op juist die manier zijn gebeurd. Want dat is een aspect dat we eigenlijk niet meekrijgen als we er rondlopen.

 7. Ik kan streetart op z’n tijd ook echt waarderen. Hamburg heeft best een indrukwekkende collectie zeg. Veel kleur ook, daar hou ik van 🙂 Zelf vind ik streetart in dorpjes ook erg mooi. Op oude panden, in gehuchtjes waar je het juist niet verwacht heeft het vaak nog meer charme, vind ik. Zo stuitte ik verleden jaar in Canada op een wondermooi kunstwerk in een gehuchtje en een maand geleden liep ik in een Frans bergdorpje zo tegen een schilderachtige muurschildering aan. Muurschilderingen toveren altijd een glimlach op mijn gezicht!

  • Niels says

   Dan delen wij die glimlach. We worden er altijd vrolijk van als we weer streetart tegenkomen op plekken waar we het eigenlijk niet verwachten. Als je van mooie muurschilderingen houd dat is Mechelen ook een leuke stad om een keer een bezoek aan te brengen.

 8. Ik word helemaal enthousiast van streetart! Pas in Maleisie hele mooie voorbeelden gezien…dit is ook heel gaaf. Wij gaan deze zomer naar Hamburg….kan ik me nu extra op verheugen!!

  • Niels says

   Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden. Niet alleen omdat we ons heel erg vermaakt hebben maar ook omdat je van lekker eten houd en dat zal je er genoeg aantreffen. Ik kan nu al niet wachten tot je alle plekken laat zien die wij eigenlijk vergeten zijn op culinair gebied en dat geeft meteen een reden om weer terug te gaan 😉

 9. Hamburg is zo’n stad waar ik al een paar jaar heen wil, maar wat er op een of andere manier niet van komt (heb zelfs al een reisgids in huis). Shame on me, want het lijkt wel of deze bestemmingen met de dag interessanter wordt.

  • Niels says

   Dan ben je alvast voorbereid 😉 Zo kan je het ook denken. Ik kan me voorstellen dat je naar deze gezellige stad wilt. Wij hebben ons zeker vermaakt en genoten. Er is voldoende te zien en te doen om je een week te vermaken.

 10. Ik ben nog nooit in Hamburg geweest, maar wat gaaf die street art. Vooral die grote muurschildering van die man met die baard.

  • Niels says

   Die had ook nog een diepere betekenis. Iets met de controle van de overheid op alles en iedereen en daarnaast ook die van facebook, twitter etc. Dat privacy in het geding komt. Als je inzoomt zal je op zijn armen hun logo’s tegenkomen.

 11. Een goed stuk streetart kan ik ook wel waarderen. Helaas is het vaak een kwestie van tijd voordat een vandaal het nodig vindt om zijn tag er overheen te spuiten. Hamburg heeft wel een imposante verzameling.

  • Niels says

   ja, zonde dat er altijd wel iemand is dat om wat voor reden dan ook het nodig vindt om zoiets moois te verzieken. Maarja, je kan er zelf weinig aan doen. Gelukkig zijn er in Hamburg nog genoeg stukken waar je nog ongeschonden kunstwerken kan bekijken en je er door kan laten verrassen.

 12. JAAA Streetart! Ziet er supercool uit! Streetart kan zo indrukwekkend zijn, mits goed uitgevoerd natuurlijk. Dit ziet er echt geweldig uit. Mooie serie foto’s!

  • Niels says

   Bedankt! Ik denk dat we het enthousiasme delen 😉 We kunnen er van genieten om met een lekker zonnetje door de straten te struinen en streetart te bekijken en ik denk jij ook 😉

 13. wauw, wat een grote hoeveelheid street art! De schilderingen bij de Lippmanstraße spreken mij zeer aan. Mooi vastgelegd ook!

  • Niels says

   We hebben lang niet alles gezien maar voor ons gevoel wel meer dan in sommige andere steden. Er zaten hele mooie stukken tussen maar ook waren er veel beklad. Dat was zonde, heel zonde.

  • Niels says

   Dan delen we die mening 😉 Wij kunnen het ook altijd goed waarderen en gaan er meestal naar opzoek. Bijna elke stad heeft wel iets met streetart en je komt de meest mooie dingen tegen.

 14. Heel mooi! Ik heb dat een beetje gemist toen denk ik. Nouja heb ik iets over voor de volgende keer 😀

  • Niels says

   Wij hebben ook nog genoeg gemist maar de dingen die we wel gezien hebben waren leuk. Er zaten echte mooie stukken tussen en we vinden het altijd leuk om er naar opzoek te gaan en ons te laten verbazen.

 15. Mooie collectie!

  Ik heb in Hamburg een street art tour gedaan en daarbij weer hele andere werken gezien. Ik vond ook de serie met krachtige vrouwen in de haven erg indrukwekkend.

  • Niels says

   Zo zie je maar weer dat deze stad heel veel streetart heeft 😉 We hebben voor ons gevoel een groot gedeelte gezien maar lang niet alles. Dat maakt het ook weer leuk. Stel dat we nog een keer terugkomen dan is er nog genoeg te zien.

 16. Loes Beumer says

  Wat veel streetart te zien in Hamburg. Niet alle streetart is mooie, zonde dat sommige onverlaten het verpesten.

  • Niels says

   Dit was een klein gedeelte van de streetart die we zijn tegengekomen en wij hebben lang niet alles gezien. Dus je kan je hart ophalen. Inderdaad jammer dat sommige mensen niet het respect hebben om van deze kunstwerken af te blijven.

Geef een reactie