België, Reizen
comments 37

Street Art in Mechelen door kunstproject “Mechelen Muurt”

Street art in Mechelen

Mechelen en streetart. Niet de eerste link die ik legde toen ik naar Mechelen ging. Het was een verrassingsbezoek aan een stad die eigenlijk in de schaduw van Antwerpen ligt. Een stad waar we ooit met de trein voorbij waren gereden, het stadsgezicht hadden gezien en het onze interesse had gewekt. Hier zouden we nog eens heengaan. Het bleek geen loze gedachten want enkele maanden later stonden we er en hebben we ons laten verrassen. Toen we er waren zagen we plotseling een mooie muurschildering. Een kunstwerk dat eigenlijk te mooi is om street art genoemd te worden. Dit was niet zomaar wat lukraak gespuit op een muur, nee hier heeft iemand uren aan werk in zitten. Toen legden we de link. Street art in Mechelen en het bleek een bijzondere combinatie.

Street art in MechelenStreetart in Mechelen

Maar hoe komt het nu eigenlijk dat er verspreid door de stad street art opduikt op de plekken waar je het eigenlijk niet verwacht? We zijn ons er in gaan verdiepen. Handig om tijdens het reizen te beschikken over internet en al snel hadden we de schuldige gevonden. Stadskunstenaar Gijs Vanhee is hier verantwoordelijk voor. Toen hij aangesteld werd als stadskunstenaar heeft hij het project “Mechelen Muurt” in het leven geroepen. Hij heeft negen andere kunstenaars uitgenodigd om in zijn stad verschillende blinde muren te voorzien van streetart. Streetart in Mechelen

En dat was een goed idee. Een zeer goed idee. Er zouden meer van dit soort ideeën moeten ontstaan als dit het eindproduct is. Het is leuk om een keer een gestructureerde route te zien met kunstwerken die het allemaal waard zijn om te bezoeken. Niet alleen dat. Ze zijn het ook waard om je van de begaande paden te laten afwijken. Je in gedeeltes van de stad te laten begeven waar je anders nooit zou zijn geweest. Juist dat en de kwaliteit van de street art in Mechelen maken het tot een succes. Zeker in mijn ogen.

Totaal verschillende stijlenStreetart in Mechelen

Als je weet dat het er is wil je ze ook meteen allemaal zien. Ze liggen redelijk dicht bij elkaar en om deze werken te zien ben je misschien een uur kwijt. Als je alles op het gemak wilt doen kan je er natuurlijk ook wat langer bij stilstaan. Het past dus mooi bij een stedentrip. Het zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken die elk hun eigen verhaal vertellen. Ze lijken ook totaal niet op elkaar. Elk van de werken heeft weer zijn eigen stijl en achtergrond en dat maakt het ook bijzonder. Dat je tien werken kan laten maken die elk zo van elkaar verschillen dat het samen iets bijzonders wordt. Streetart in Mechelen

Het is een route die je laat nadenken. Een route die je naar stukken van de stad brengt die je anders overgeslagen zal hebben. Het brengt je op plekken waar je het het minst verwacht om er iets moois aan te treffen. Een stad heeft veel blinde muren en dit is een prachtige manier om daar iets aan te doen.

Stiekem hoop ik dat dit project een vervolg krijgtStreetart in Mechelen

Dat de stad Mechelen nog meer street art laat maken en op die manier de stad een heel ander gezicht zal krijgen. Maar dan wel zoals bij het eerste project. Uitgaan van kwaliteit, er goed over nadenken en vooral gevels kiezen waar mensen naar toe getrokken worden in plaats van op plekken die nu al bijzonder zijn. Het is niet te vergelijken met de street art die we in Valencia aantroffen, die Hamburg meer kleur gaf of waar striphelden in Brussel werden vereeuwigd. Stuk voor stuk verschillende aspecten van street art en daar past Mechelen dan weer bij. Weer een uniek aspect en een andere manier om street art tentoon te stellen. Het is een van de redenen waarom wij zou van reizen houden. Streetart in Mechelen

We laten ons graag verrassen en street art spotten is een passie die we alle twee goed kunnen waarderen. Als je dan onvoorbereid een stad gaat verkennen om je te laten verrassen en de stad verrast je op deze manier dan laat het een goede indruk achter. Dan is de reis meer dan geslaagd en dan kunnen we de stad en de street art aan iedereen met een gerust hart aanraden. Want wat een mooie kunstwerken vindt je er. Een uniek project dat hopelijk een prachtig gevolg krijgt, want dat verdient het project en er zijn nog genoeg blinde muren om te vereeuwigen. Dus waar wachten ze op? Mijn zegen hebben ze!

 

 

 

37 Comments

 1. Gaaf! Ik ken eigenlijk maar bar weinig van België en had dus niet verwacht dat er in Mechelen zoveel street art zou zijn. Mooie foto’s!

  • Niels says

   Ik ook niet. Ik kan het van te voren helemaal niet verwacht om eerlijk te zijn. Maar gelukkig zijn we het wel tegengekomen want het zijn echt mooie werken.

 2. Streetart vind ik echt een toevoeging aan de stad. Altijd zo mooi. Ook die ene met die hond onder water – prachtig! Moet zelf nog steeds hier in Breda een aantal mooie werken vast leggen.

  • Niels says

   Hebben ze in Breda dan tegenwoordig ook aardig wat streetart? Ik ben benieuwd, anders ga ik daar binnenkort ook weer eens heen. Waar in Breda kan je ze vinden?

 3. Leuk! Ik heb pasgeleden in Palermo ook hele mooie street art gezien. Daar hadden ze ook een project, ook om kinderen uit arme wijken te leren hoe je mooie street art maakt. Een mooi verhaal was dat. Maar ook veel kunstenaars, zowel Siciliaanse als internationale hebben er mooie muurschilderingen gemaakt.
  In Mechelen ben ik nog nooit geweest.

  • Niels says

   Dat is een mooi initiatief om kinderen uit arme wijken te leren streetart te maken. Dat houd ze van straat en boort hun creativiteit aan. Mooi om te zien dat ook daar streetart te vinden is.

 4. Wat veel mooie werken zeg! Dit had ik helemaal niet verwacht bij Mechelen. Maar ik zie dat steeds meer Belgische steden iets met street art doen (Antwerpen zie ik de laatste tijd ook veel van voorbijkomen). Leuk! 🙂

  • Niels says

   Dat is zeker leuk en weer een reden om naar Antwerpen te gaan. Daar heb ik de streetart nog niet heel veel gezien, misschien moet ik er eens naar gaan zoeken.

 5. Marcel | yourtravelguideonline says

  Dit is kunst met een grote K, prachtig! Ik ben groot liefhebber van street art, binnenkort maar eens kijken. Lees sowieso de laatste tijd veel over Mechelen.

  • Niels says

   Het is een leuke stad onder de rook van Antwerpen en daarom misschien wat ondergesneeuwd. Maar het is ook een stad met een rijke geschiedenis en een aantal leuke dingen om te doen. Leuk voor een weekendje weg.

 6. Jenny - ikreis.net says

  Wat leuk, ik wist helemaal niet dat er zo veel street art in Mechelen was!

  Ik genoot vorig weekend van street art in Charleroi, ook heel leuk. Er volgt nog een blog. (Net als van de street art in Hamburg en Ljubljana.)

  • Niels says

   De streetart in Hamburg is ook gaaf! Pas geweest en enorm genoten. We wisten ook niet dat er zoveel streetart in Mechelen was, maar het was een aangename verrassing.

 7. De laatste tijd zie ik Mechelen steeds weer voorbij komen. De stad heeft blijkbaar een aantrekkingskracht op ons Nederlanders. 🙂 Ik wist eigenlijk tot voor kost niet zo veel van deze stad, maar inmiddels al wat mooie foto’s gezien. Maar nog niet van dit streetart project. Wat leuk, goed dat je dat dan meteen even opzoekt en er wat mee doet! Leuke reisstijl!

  • Niels says

   Ik zie ook steeds meer voorbijkomen over deze mooie stad. Leuk om te zien dat andere het ook zo kunnen waarderen. Het opzoeken en meteen oppakken is wel iets wat makkelijker is geworden nu het in Europa vrij wordt gegeven. Wel iets wat we kunnen waarderen 😉

 8. Wat leuk dat alles anders is. Ik ben nog nooit in Mechelen geweest, maar deze route spreekt mij zeker aan dus wie weet 😉

  • Niels says

   Het is geen grote route maar ik hoop dat hij in de toekomst een vervolg krijgt. Er zijn nog genoeg blinde muren in die stad die een kunstwerk verdienen.

 9. Je hebt gelijk, het is zoveel meer dan street-art. Het is ware kunst! Knap eigenlijk he, dat je op zo’n enorm oppervlakte toch nog zo’n sprekende en tot in detail getekend kunstwerk kan creëren!

  • Niels says

   Ik doe het ze niet na. Het is gewoon heel knap wat ze doen, mijn respect hebben ze. Het is wel gaaf om te zien en dan vooral als je het er niet verwacht. Het is een van de redenen waarom Mechelen me heeft verrast.

 10. Gaaf. Ik ben een enorme fan van Street Art en wat dat betreft kom je niets tekort tegenwoordig. Het lijkt wel of alle steden exploderen op dat gebied. Genieten!

  • Niels says

   Alleen maar mooi toch? Ik hou er wel van als dit soort dingen tegen komen. Maar liever kwaliteit en minder kunstwerken dan kwantiteit en veel werken die niet altijd even mooi zijn.

  • Niels says

   Ja, dat is wel een heel bijzonder werk. Het lijkt heel realistisch, ook als je er dicht op staat. Dat de kunstenaar het zo heeft kunnen maken is al bijzonder. Ik doe het hem niet snel na 😉

  • Niels says

   Hamburg heeft iets meer streetart dan Mechelen. Maar zeker ook de moeite waard om eens te bezoeken, daarnaast is het een hele fijne stad.

  • Niels says

   Het was ook tof om te zien, niet in de laatste plaats omdat het echt mooie kunstwerken zijn. Sommige heel realistisch dat je je echt afvraagt hoe ze het gemaakt kunnen hebben.

 11. Wat tof! Ik ben ook dol op streetart. Vergeet Rotterdam niet aan je lijstje toe te voegen. Daar is ook een hoop toffe street art te vinden.

  • Niels says

   Daar ga ik elk jaar wel eens heen, maar eigenlijk nog nooit om de streetart. Waar in Rotterdam zijn ze te vinden? Ik ben nieuwsgierig aan het worden.

 12. ensanne says

  Ja leuk! Ik heb een aantal van deze werken in Mechelen ook gespot!

  • Niels says

   Waren gaaf om te zien toch? Leuk dat je ze ook hebt gezien!

 13. Ah tof om te zien! Het is alweer even geleden dat ik nog naar Mechelen afzakte, binnenkort eens werk van maken dus. 🙂 Is er ook een route of kaartje ergens (online) te vinden waar de werken op staan?

 14. Het is al een tijdje geleden dat ik in Mechelen was, na het zien van deze prachtige streetart (en dito foto’s) wordt het hoog tijd deze Vlaamse stad weer eens met een bezoekje te vereren.

  • Niels says

   Hoewel we er maar een keertje zijn geweest zou ook ik graag eens terug gaan. Het was een hele fijne stad om te zijn. Niet te groot, niet te klein en genoeg te doen voor een weekendje weg.

 15. Loes Beumer says

  Streetart mogen ze van mij in meer steden toepassen. In Mechelen zijn hele mooie aanwezig.

  • Niels says

   Klopt, ze waren echt mooi om te zien. Dit soort streetart is wel van een hoger niveau dan je meestal tegenkomt. Prachtig om te zien.

Geef een reactie