Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 21

Citytrip Israël dag 1: Reizen, Tel Aviv en Jaffa

Tel Aviv

Wat was het fijn. Struinend door de straten van Tel Aviv, heerlijk eten langs de kant van de weg en een flinke portie geschiedenis. Dat was in het kort onze citytrip naar Israël. Het is alweer even geleden dat we er waren maar het zit nog vers in het geheugen. Tel Aviv heeft een blijvende indruk achtergelaten. Een positief gevoel en natuurlijk mooie herinneringen. Enkele van deze herinneringen wil ik graag met jullie delen. Lees je mee?

Op weg naar Tel Aviv

We kwamen aan in Israël op het Tel Aviv Ben Gurion vliegveld. We zijn ‘s ochtends vroeg opgestaan zodat we in Amsterdam onze vlucht konden pakken. We waren simpelweg al na vijf minuten door de douane heen. Iets wat we niet verwacht hadden. Daarom konden we op het vliegveld nog meer dan een uur wachten voordat we naar de gate mochten, om daar nog een half uur te wachten voordat we konden vliegen. Dit keer vlogen we met één van de budgetmaatschappijen. Wat een verschil met onze vlucht naar Zuid-Afrika. Dit keer geen dvd’s om te kijken, geen eten en geen drinken. Deze 4,5 uur moesten we het doen met de dingen die we zelf hebben meegenomen. Je betaalt er minder voor maar je waardeert het ook weer een stukje beter als je een vlucht hebt waar het wel bij zit. Aangekomen op het vliegveld kon onze citytrip in Israël beginnen. De douane waren we eigenlijk sneller voorbij dan we dachten en na een geldautomaat geplunderd te hebben, vervolgenden we onze reis.

Eerste kennismaking en toeterende auto’s

We besloten de trein te nemen naar Tel Aviv. Vanuit terminal 3 gaat er een trein naar Tel Aviv. Dat wisten we. Nu alleen nog een treinkaartje scoren. Deze waren gelukkig snel te regelen via een automaat die je ook op Engels kon zetten. Gelukkig had ik tijdens dit programma gezien op welk spoor we zaten want op het perron waren alleen de Hebreeuwse namen te zien en laat ik nu net geen Hebreeuws spreken. Op de gok ook weer de trein uitgegaan. Gelukkig goed gegokt. Toen was het nog een stukje lopen omdat we niet wisten welke bus we konden pakken. Lopend door de stad. Een eerste kennismaking. Voor het eerst was ik blij dat we geen auto hadden. Tel Aviv is een heel gastvrije stad, behalve als je met de auto bent. Als je ook maar een kwart seconde te lang wacht voor het groene licht krijg je een toeter. Als een taxi je wilt passeren toeteren ze. Om alles en niks toeteren ze. Voor de rest zijn het hele vriendelijke mensen. Behalve in de auto.

Vertrouw je kaart niet

We passeerden woningen, winkels en markten. De stad was levendig en dat was fijn. Na een stuk gelopen te hebben kwamen we uit bij waar ons appartement moest zijn. Volgens de kaart althans. We hebben het gevraagd en was bleek. Kaarten in Tel Aviv kunnen wel eens onbetrouwbaar zijn. Leuk, loop je in een vreemde stad en blijkt het enige waar je op denkt te vertrouwen qua navigeren niet te werken. Gelukkig heeft een vriendelijke jongeman ons aan de hand meegenomen. Hij had toch even niks beters te doen. Hij heeft ons voor het appartement afgezet. Ongeveer 400 meter vanaf de plek waar we moesten zijn volgens de kaart. We wilden hem een fooi geven om een lekkere kop koffie te halen maar hij weigerde. Hij wilde er niks van weten. Hij was allang blij dat er toeristen naar zijn stad kwamen. We waren er. Bij ons appartement. Na een lange vlucht, een treinreis en een stuk lopen.

We waren er en ons avontuur kon beginnen. We hadden een prima appartement. Een bed, een bank, een badkamer en een keuken. Het is altijd fijn om een keuken te hebben om te kunnen koken en niet afhankelijk te zijn van restaurants.

Iets waar we uiteindelijk geen gebruik van hebben gemaakt. Er was zoveel lekkers te vinden in de stad dat we meestal al vol zaten voordat we thuis waren. Weg goede voornemens, maar wel enkele mooie ervaringen rijker.

Afsluiting eerste dag

We hadden gelukkig een vroege vlucht en we waren vroeg in de middag in ons appartement. Na al het reizen wilde we de stad gaan verkennen. We hadden een kaart gekregen die wat duidelijker was dan degene die we hadden. We hadden van te voren veel gehoord over Jaffa. We besloten deze dag, die we als reisdag hadden bestempeld, in te zetten om alvast een stukje te bekijken. Een eerste indruk te krijgen en natuurlijk kennis te maken met de gewoontes en gebruiken. Jaffa was het eerste waar we heen zijn gelopen. Een prachtig stukje oude geschiedenis dat alleen maar mooier werd met de zonsondergang. Het was ook nog eens aangenaam warm. In ons t-shirt liepen we rond terwijl in Nederland het zou gaan sneeuwen. Een wereld van verschil. In Jaffa hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de Israëlische keuken. We zijn gaan zitten bij een typisch toeristenrestaurantje waarbij we steeds weer het gevoel hadden dat we opgelicht werden. Maar we hadden honger, de hele dag nog niet gegeten en ze hadden er eten. Het alternatief was fastfood en daar hadden we geen zin in. We hebben er gegeten en we zijn er later achter gekomen dat het nog véél lekkerder kon. Maar voor toen was het lekker. Lekker op een lege maag met de ondergaande zon en de Arabische muziek op de achtergrond. We zijn in het donker teruggelopen. Nergens hebben we ons onveilig gevoeld en ook dat is een mooi punt in Israël. Je kan er gewoon ‘s avonds over straat. Het is net zoals in Nederland vroeg donker in deze periode en je hoeft je niet onveilig te voelen. Dat hebben we gemerkt. Zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem.

De eerste indruk

Het voelde goed. De temperatuur was fijn en de mensen waren vriendelijk. Het was een andere cultuur waarin we verzeild waren geraakt maar het voelde vertrouwd. Het was prettig om in dit land te zijn en ondanks dat we de eerste dag als reisdag hadden bestempeld was het een mooie dag. Een goede vlucht, een mooie treinreis en een prachtige setting. We hebben die eerste dag al veel gezien van de stad, de gebruiken en van het eten geproefd. Het beloofde veel voor de rest van de trip en ik kan alvast verklappen dat ze het hebben waargemaakt. We hebben genoten. Genoten van de mensen, het eten en de rijke geschiedenis. Deze eerste dag was fijn, prettig en nog een hoop meer. We zijn na thuiskomst redelijk snel gaan slapen om de volgende dag vroeg op te staan. Het was een lange dag, een fijne dag en de stad had een goede eerste indruk achter gelaten.

 

21 Comments

 1. nick verouden says

  Beste, Welk appartement had u geboekt? Ik ben ook opzoek naar een slaapplek in tel aviv en dat appartement ziet er heel keuring uit.

 2. Ilse says

  He Niels,
  Heb je ook wat gedaan op de Sjabbat?
  Het lijkt mij namelijk erg leuk om dan bij de locals te eten, ben al druk aan het zoeken op internet maar kan er vrij weinig over vinden.

  Groetjes,

  Ilse

  • Niels says

   Ja, we hebben toch nog redelijk wat ondernomen op Sjabbat. Daar komt binnenkort een leuk blog over online. Kort samengevat: Streetart kijken in Tel Aviv, reisdag van maken ondanks dat het OV niet werkt, de oude stad van Jeruzalem bezoeken en dan vooral het Arabisch gedeelte als je wilt eten. Maar zoals gezegd, later meer 🙂 Bij de locals hebben we niet gegeten, tenzij je de lokale marktmannen bedoelt. Ondanks dat er officieel werkelijk niks open is, is er nog best veel te doen en zijn vooral in Tel Aviv veel restaurants gewoon open. Je moet ze alleen even vinden 🙂

 3. Mooie foto’s en leuk om te lezen. Word er helemaal enthousiast van. Bij mij staat Tel Aviv (en Jeruzalem) voor volgend jaar op de planning. Duurt dus nog even, maar heb er nu al zin in 🙂

  • Niels says

   Leuk om te horen! Hoe lang ga je en in welke periode wil je gaan? Het zijn hele leuke steden om te bezoeken maar ook een wereld van verschil en dat op een kleine 65 km van elkaar.

 4. Israel lijkt me een heel mooi land, maar ik wet niet of Tel Aviv dan de plek zou zijn waar ik als eerste naar toe zou gaan. Wel grappig trouwens dat de kaarten er vaak niet kloppen, hahaah!

  • Niels says

   Tel Aviv is zeker een aanrader. Het is een hele leuke stad waar veel te doen is. Wel een stuk moderner en meer vrij dan Jeruzalem. Welke stad zou jij als eerst bezoeken? Ik ben benieuwd! 🙂

 5. Haha, grappig dat het toeteren je zo opviel! Wij hadden dat juist andersom. We kwamen in Israël na een jaar in Azië en vroegen ons af waarom ze niet naar elkaar toeteren… maar dat was in Eilat… het zal misschien verschillen per regio. Mooie foto’s weer Niels!

  • Niels says

   In het echte azie zijn we nog niet geweest, maar we vonden ze hier al veel toeteren. Dan weten we alvast wat we kunnen verwachten als we een keer die kant op gaan 🙂 Bedankt voor het compliment!

 6. Wat een bijzondere bestemming. Ik zou heel graag nog eens naar Israël willen gaan. Het klinkt alsof je echt in een andere wereld stapt. Wel goed om te weten dat je in het verkeer op je hoede moet zijn en niet te lang moet stilstaan bij het stoplicht 🙂
  Ik ben benieuwd naar de rest van je ervaringen in Israël!

  • Niels says

   Het was ook een andere wereld, dat gevoel hadden we vooral toen we door de oude atad van Jeruzalem liepen. Wel een heel fijn gevoel en een gave plek om rond te lopen.

 7. Wat leuk! Fijn ook dat jullie zo goed geholpen werden. Het verkeer herken ik uit Colombia haha. Mensen zijn zo lief, maar zodra ze achter het stuur zitten gaat er een schakeltje om en veranderen ze in duiveltjes haha

  • Niels says

   Dat was zeker fijn. We waren er ook heel blij mee 😉 Dus rijden in Colombia is ook een leuke uitdaging, haha

 8. Israël lijkt me heel bijzonder. Mijn buren zijn er geweest en vonden het geweldig, maar moesten vervolgens wel nieuwe paspoorten aanvragen omdat de volgende bestemming de stempel niet zo leuk zou vinden 😉 . Mede daarom zou ik nog een aantal jaartjes wachten want mijn paspoort is nog vrij recent. Heerlijk om in onze winter een warme bestemming te bezoeken 🙂 .

  • Niels says

   Je hoeft helemaal niet te wachten. We hebben geen stempels in ons paspoort van Israël om precies die reden. Je kan aangeven dat je de stempels niet in je paspoort wilt maar op een apart papiertje. Dan krijg je een visum. Een vrij gebruikelijke procedure want ze doen er niet heel moeilijk over. Dus je kan gewoon naar Israël gaan als je wilt, de stempels in je paspoort hoeven geen probleem te zijn 🙂

 9. Het leek mij altijd al een fantastische bestemming, mijn vermoedens zijn bevestigd na het lezen van je blog! Weer iets toe te voegen op m’n bucketlist ? En lekker natuurlijk dat je in een T-shirt kunt rondlopen terwijl het in NL koud was.

  • Niels says

   Dat laatste is altijd fijn, om ergens rond te kunnen lopen waar de temperatuur aangenaam is. Het hoeft geen 40 graden te zijn. Een lekkere 20-25 graden is meer dan genoeg. Het is een hele fijne bestemming en zeker een toevoeging op je bucketlist 🙂

  • Niels says

   Dat is het mooie van reizen. Andere plekken ontdekken en andere culturen leren kennen. Vaak hoef je niet eens heel ver weg te gaan om je in een totaal andere wereld te wanen. Mooi om te zien dat het gewoon kan 🙂

 10. Wat een leuk verslag! Wel een beetje jammer dat je niet op je kaart kon vertrouwen, gelukkig was er iemand die je de weg wilde wijzen. Vind het knap dat je de juiste trein hebt weten te vinden, had wel weer iets voor mij geweest om aan de andere kant van Israël te eindigen 😉

  • Niels says

   We waren er ook heel blij mee dat we deze vriendelijke meneer tegenkwamen. Hij heeft ons goed geholpen. Net zoals veel mensen in Israël. Ze zijn blij dat er toeristen naar hun land komen en willen die ook met een goed gevoel laten vertrekken. De trein nemen was een leuk avontuur. Altijd handig als je de taal niet spreekt en het niet in het Engels aangegeven staat 🙂

Geef een reactie