Israël, Midden Oosten, Reizen
comments 18

The First Station Jeruzalem, van oud treinstation tot hippe hotspot

The First Station

We hebben veel dingen gezien tijdens ons bezoek aan Jeruzalem. Deze stad heeft een prachtig oud historisch centrum waar je uren kan ronddwalen maar buiten dit centrum heeft Jeruzalem ook veel te bieden. Zoals jullie weten hou ik van oude gebouwen en vooral als ze een tweede leven hebben gekregen. Als ik een stad bezoek dan zijn dat soort gebouwen vaak te vinden op mijn lijstje van dingen die ik wil zien. Zo heeft Jeruzalem ook een heel bijzonder project. The First Station. Een oude treinstation dat in 1998 gesloten is en dat in 2013 opnieuw is geopend. Dit keer zonder treinen maar met restaurantjes, winkeltjes en een draaimolen. Een uitgelezen kans om deze historische stad op een moderne manier te zien.

The First Station

Op loopafstand van de oude stad is The First Station te vinden. We zijn er vanuit ons hotel heen gewandeld. Het is goed te doen, zeker als je onderweg nog een keer verrast wilt worden door mooie vergezichten op de oude stad en een molen. Ons uitgangspunt was dat we er iets wilden gaan eten en ondertussen konden kijken wat ze van dit oude treinstation hadden gemaakt.

Daarom zijn we er in de loop van de middag heengegaan. Gelukkig was het open, iets wat we van te voren niet hadden opgezocht maar waarbij we wel hadden gehoopt dat het zo zou zijn. Het eerste aanblik is goed. Een mooi oud stationsgebouw dat voor je opdoemt. Het is makkelijk te vinden en als je door de poort heen gaat dan voel je de geschiedenis van deze plek.

Stationsgebouw, restaurantjes en eten

Het is een stationsgebouw zoals je een stationsgebouw verwacht. Mooi gerenoveerd en ze hebben de oude sporen laten liggen. Je krijgt een goede indruk van hoe het er vroeger bij heeft gelegen. Het station voelt aan als een oud westers station, iets wat ik niet verwacht had in Israël. De oude raampartijen zijn prachtig, het staat allemaal goed in de verf en het geeft een prettig gevoel. Het voelt niet als een plek die te gemaakt is. Oké, de kinderattracties hadden van mij niet gehoeven maar de vele restaurantjes maken een groot gedeelte goed. Het station was vroeger onderdeel van de Jeruzalem-Jaffa spoorlijn. Jaffa, het prachtige oude stadje waaruit Tel Aviv is ontstaan.

We hebben er even rondgelopen. Natuurlijk met de fotocamera in de hand. We hebben ons er goed vermaakt. Zeker toen we niet heel veel later één van de restaurantjes binnengingen. Een drukbezocht restaurant waar er in eerste instantie geen plek was maar waar, na enig navragen, de wachttijd maar vijf minuten bleek te zijn.The First Station

Van binnen zag het er leuk uit en het eten was er goed. We hebben die dag ervoor gekozen om typische Israëlische gerechten uit te proberen. Dat doen we wel eens vaker. Gewoon aan de serveerster vragen wat nu eigenlijk de gerechten zijn die we moeten proeven en we niet mogen missen als we in een bepaald land zijn. Vaak krijg je dan een leuke kijk in de lokale gerechten en soms zelfs gerechten die niet eens op de kaart staan.

Het is trouwens een land waar je heel de dag ontbijt kan bestellen en waar salades met liefde worden klaargemaakt. Gezond eten, daar houden ze van en je kan het op bijna elke hoek van de straat wel vinden.

The First Station in het donker

Na het eten was het donker geworden. Toen hebben we nog een rondje gelopen omdat in het donker het er nog mooier uitziet. Het is er prachtig verlicht en het geeft een heel verlaten gevoel als je erdoorheen loopt. Er is bij The First Station veel te doen. Ook ’s-avonds. Er worden verschillende evenementen gehouden en als je gelukt hebt treden er ook mensen op. The First Station

Toen wij weer weg wilden gaan werd het steeds drukker. Blijkbaar was er een leuk evenement gepland. We hebben er toen voor gekozen om dit aan ons voorbij te laten gaan en de oude stad van Jeruzalem in het donker te bezoeken.

Een aanrader als je in de buurt bent

Het is een hele vrije plek, waar een fijne sfeer hangt. Waar de geschiedenis gerespecteerd wordt en juist wordt versterkt. Het is een plek die niet heel bekend is en juist daarom een bezoek waard.

Een hippe plek waar je lekker kan eten en waar je kan genieten van de ongedwongen sfeer. Een plek waar het niet uitmaakt welke godsdienst je aanhangt en dat in een zeer religieuze stad. The First Station heeft ons positief verrast tijdens onze citytrip naar Israël. We wisten niet wat we ons erbij moesten voorstellen maar we zijn blij dat we er zijn geweest. We hebben er heerlijk gegeten en zijn een hele inspirerende plek tegengekomen. Een mooi voorbeeld hoe je een gebouw een tweede leven kan geven.

18 Comments

 1. Ik vind het altijd geweldig als ze dit soort plekjes bewaren en er een leuke nieuwe bestemming voor weten te vinden. Echt een aanrader als je in de stad bent denk ik! Goede tip!

  • Niels says

   Ik zou het je aanraden, we werden er door verrast en vonden het een heel mooi gebouw. Ik kan dat soort plekken altijd wel waarderen. Dus als je in de buurt bent, neem dit dan ook even mee 😉

 2. Tyssot says

  Jammer dat er zoveel stations niet meer gebruik worden als station. We zouden ze nu goed kunnen gebruiken in de energietransitie. Treinreizen is zoveel milieuvriendelijker dan auto of bus rijden. Mooi dat dit oude station zo goed weer hergebruik is.

  • Niels says

   Klopt, het is zeker jammer. De meeste gebouwen zijn stevig gebouw en met een grondige renovatie kunnen ze nog jaren mee. Daarnaast zien ze er ook mooier uit dan menig nieuw station. Ze hebben karakter, iets wat er totaal ontbreekt aan Almere Centraal bijvoorbeeld.

 3. Wat een prachtig station en volgens mij waan je je echt weer even in vroegere tijden met die sporen en inrichting. Gaaf dat ze er nu een hip restaurant in hebben gemaakt. Ik vind het altijd bijzonder als oud en modern samenkomen.

  • Niels says

   Het was ook een hele leuke ervaring om er rond te lopen en de oude geschiedenis terug te zien. Ze hebben goed werk geleverd met de renovatie. Er zitten zelfs meerdere restaurants in dus je hebt nog keus ook waar en wat je wilt eten.

 4. Dat zouden meer landen met oude treinstations moeten doen. Ik weet nog wel wat plekken op de wereld die zo’n leuke hotspot kunnen herbergen. Tof.

  • Niels says

   Er zijn in de wereld een hele hoop gebouwen waar ze iets heel moois van kunnen maken, zonder het meteen te willen slopen. Ik vindt het altijd zonde als zo´n mooi oud gebouw met een rijke geschiedenis tegen de vlakte gaat. Dan zijn dit soort initiatieven een stuk beter 😉

 5. Mooi plek! En dat eten ziet er zoooo lekker uit! Ik ben hier volgens mij niet geweest, voor de volgende keer dus haha 🙂

  • Niels says

   Het is ook pas in 2013 opnieuw geopend en daarom kon je er nog niet geweest zijn. Jij was er toch voor 2013 geweest? Het eten zag er niet alleen lekker uit, het was ook lekker!

  • Niels says

   Leuk om te horen! Het eten was inderdaad heel lekker en als Pim van dit soort gebouwen houd dan is Israël een leuke land voor hem. Vooral in Tel Aviv kan hij zijn hart ophalen 🙂

 6. Wat een mooi station. Zou zeker niet misstaan in een film over het Wilde Westen. Tof dat hoewel het gerenoveerd is, de oude sfeer zo mooi behouden is gebleven.

  • Niels says

   Zeker en ook dat ze er een moderne invulling aan gegeven hebben. Dat is iets wat je af en toe toch mist in Jeruzalem. Het is een hele mooie stad, maar het leunt heel erg op religie en historie. Om dan dit tegen te komen is een pluspunt.

 7. Loes Beumer says

  Het station ziet er mooie uit, het heeft inderdaad iets van het oude wilde westen. Het is een mooie stukje geschiedenis dat een tweede leven heeft gekregen.

  • Niels says

   Ik bedoelde een oud westers, dus Europees, maar deze stijl is ook in de USA terug te vinden. Inderdaad leuk om te zien dat ze een goede invulling hebben gegeven aan dit mooie station.

 8. Klinkt als een leuk plek. Mooie aankleding ook.

  Ik vind het spoorwegmuseum in Utrecht ook erg mooi. Dat oude station is stiekem nog steeds een station, maar vooral voor de museumtrein.

  • Niels says

   Het spoorwegmuseum is ook een mooie plek als je into treinen bent. Ze hebben er een aantal mooie exemplaren staan. Daarnaast is het ook een station dat nog steeds in gebruik is. Bij speciale evenementen kan je er met de trein heen. Maar het oude stationsgebouw dat er staat is ook een mooi voorbeeld hoe prachtig deze oude gebouwen kunnen zijn en waarom het zonde zou zijn als ze gesloopt zouden worden.

Geef een reactie