Foto van de Week, Israël, Midden Oosten
comments 8

Foto van de Week #74: Uitzicht op de oude stad van Jeruzalem

oude stad van Jeruzalem

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Israel. Om preciezer te zijn vanaf de Toren van David in de oude stad van Jeruzalem.

Daar zaten we dan. Na een vlucht van 4,5 uur waren we er eindelijk. Weer even de benen strekken en benieuwd wat er op ons pad komt. Het vliegtuig uit en richting de douane. Vreselijke verhalen hadden we erover gehoord. Het zou zeer streng zijn met overal boos kijkende mensen en je hoefde maar te niezen om er uitgepikt te worden. Daar sta je dan. Met z’n tweeën op het vliegveld. Net geland en op het ergste voorbereid. Wat kom je doen? Zei de vriendelijke vrouw achter de bali toen we na 20 minuten wachten aan de beurt waren. Vakantie vieren! Waar verblijf je? Netjes alle papieren laten zien. We wilden geen Israëlische stempel in het paspoort maar een aparte toeristenvisum. Waarom? Omdat we nog landen gaan bezoeken waar een Israëlische stempel niet handig is. Wanneer ga je er heen? Geen flauw idee, maar het paspoort is nog niet zo oud en het zou zonde zijn om het te vernieuwen. Een stilte. Oké, je mag door. Geen vragen over van alles en nog wat. Het ergste was de wachtrij die eigenlijk geen wachtrij was. We zijn er! Door de douane en op weg om het land te verkennen. Israël, we zijn er klaar voor om verrast te worden. Om twee van je steden te bezoeken en kennis met je te maken. Dat was het plan en dat plan is voltooit. We zijn 5 dagen naar Israël geweest en hebben een fantastische tijd gehad.

Verrast door het gezonde eten, letterlijk zoveel gezonde producten heb ik nog nooit gegeten op vakantie. Met het bruisende en vriendelijke Tel Aviv en het religieuze Jeruzalem. Door de gastvrijheid, de mensen en de cultuur. We zijn ver gebleven van de politiek en hebben alleen de steden bezocht. Één van de hoogtepunten was wel het bezoek aan de Toren van David in het oude centrum van Jeruzalem. Een prachtig oud gebouw met een rijke geschiedenis. Het was nog indrukwekkender om daadwerkelijk op het hoogste punt te staan en uit te kijken over de oude stad van Jeruzalem. Met alle heiligdommen voor je en genieten van het prachtige zicht. Het was een plek om even stil te staan. Stil te staan bij wat er om je heen te zien en te doen was. Om alles even tot je door te laten dringen. Maar niet te lang, want de onweerswolken trokken samen. Een bijzondere plek en zeker de moeite waard. Daarom deze foto van de week. Als eerste kennismaking met dit mooie land en een voorbode voor wat komen gaat. Want geloof me, er is zoveel te zien en te doen dat de inspiratie overloopt en het jammer is dat de factor tijd niet altijd meewerkt.

8 Comments

 1. Shirley says

  Mooie foto! Zo’n donkere lucht geeft een foto vaak juist wel wat extra’s. Israël klinkt als een bijzondere ervaring. Het lijkt me een heel mooi land! Ik ben benieuwd naar de rest van jullie verhalen. Eerst ga ik binnenkort het buurland Jordanië eens met een bezoek verblijden 🙂

  • Niels says

   Jordanië lijkt me ook een prachtig land om te bezoeken. Ik ben benieuwd hoe je het gaat vinden. Zelf zijn we er nog niet geweest maar zeg nooit nooit 😉 Je hebt gelijk dat een donkere lucht ook mooi kan zijn. Het geeft vaak een gaaf contrast. Bij deze foto waren we vooral blij dat we niet natgeregend werden, maar als je wist welke zwarte wolken er aan de andere kant van de lens stonden is dat eigenlijk al een klein wonder, haha

 2. Loes Beumer says

  Mooie gezicht op de oude stad, wat opvalt is de gouden koepel van de moskee. Deze is prominent aanwezig in de stad.

  • Niels says

   Die is zeker prominent aanwezig in de oude stad. Je kan er bijna niet omheen. We hadden het geluk om hem te bezoeken. Niet erin natuurlijk, want dat is verboden voor niet-moslims. Maar we hebben hem wel van dichtbij kunnen bekijken.

 3. Ohjee had een hele lange reactie getypt, doet ie het niet… nouja dan maar even zo: supermooie foto en ik ben heel blij dat jullie het zo naar de zin hebben gehad! ben erg benieuwd naar jullie verhalen!

  • Niels says

   Ow jammer! Ben stiekem toch nieuwsgierig wat je getypt had. De verhalen gaan komen, alleen even kijken hoe we de foto’s van de nieuwe camera kunnen bewerken. Past natuurlijk niet meer in het oude programma en het nieuwe programma krijg ik nog niet aangezwengelt. Bedankt voor het compliment en we hebben het zeker naar ons zin gehad.

  • Niels says

   Bedankt! Het was ook een bijzonder land. Het heeft ons positief verrast, maar daar later meer over 😉 Vooral de oude stad van Jeruzalem was prachtig en gelukkig toen wij er waren niet druk. We konden meestal gewoon doorlopen en dat was best prettig.

Geef een reactie