Architectuur, Hongarije, Reizen
comments 17

Vajdahunyad kasteel in Boedapest!

Vajdahunyad Kasteel Boedapest

Het is geen geheim dat ik Boedapest een geweldige stad vind. Ik ben er de laatste jaren al drie keer geweest en afgelopen Pasen was de laatste keer. Tijdens deze trip hebben we veel van de stad kunnen zien en waren we op bezoek gegaan bij een goede vriendin die in Hongarije woont. Haar huwelijk was mijn tweede reis naar deze mooie stad. Ik had jullie eerder al meegenomen naar het Bálna gebouw en een kijkje laten nemen in het Hongaarse parlement. Vandaag neem ik jullie mee naar het Vajdahunyad kasteel.

GeschiedenisVajdahunyad (20)

Het kasteel werd gebouwd tussen 1896 en 1908 voor de Millennium Expositie. Deze werd gehouden omdat het 1000 jaar geleden was dat de verovering van de Carpathian Basin door Hongarije in 895 heeft plaatsgevonden. Het kasteel was nooit bedoeld om lang mee te gaan. Dat was te zien aan het materiaalgebruik. Vajdahunyad (17)

Het was namelijk gemaakt van karton en hout. Het gebouw was bedoeld om verschillende stijlen te laten zien van de Hongaarse architectuur door de eeuwen heen. Het kasteel bestaat uit verschillende kopieën van beroemde gebouwen die verspreid door het Hongaarse koninkrijk stonden. Vajdahunyad (11)

Uitzondering hier op is het Hongaars kasteel in Transsylvanië omdat dat nu in Roemenië ligt. Omdat het complex na de expositie nog steeds populair was, hadden ze besloten om het permanent te maken door het opnieuw te bouwen met steen. Dat is een goede beslissing want daardoor kan je het vandaag de dag nog steeds zien.

Huidig gebruikVajdahunyad (9)

Tegenwoordig wordt het kasteel en het bijbehorende park met waterpartijen gebruikt voor festivals en concerten. Je kan er s ´winters schaatsen en er worden zelfs sportwedstijden gespeeld. Toen wij afgelopen Pasen op bezoek waren, werd er ook een festival gehouden. Vajdahunyad (8)

Voor dit festival waren een hoop kraampjes en foodtrucks naar het kasteel gekomen. Dat was een aangename verrassing. Vajdahunyad (4)

Ik ben dol op foodtrucks en alle festiviteiten die eromheen worden georganiseerd. In Nederland heb ik al een flink aantal markthallen en festivals bezocht en kan ik het waarderen dat ze er in Hongarije ook dol op zijn.

Hongaars snackenBoedapest-5

We hebben verschillende typische Hongaarse lekkernijen kunnen proeven en zijn aangenaam verrast door de smaak. Neem nu Kürtőskalács, brood dat langzaam gegaard word en daarna besprenkeld met verschillende smaken. We hebben voor kokos gekozen en dat kan ik iedereen aanraden. Deze combinatie had ik niet eerder gegeten, maar schijnt zeer populair te zijn in Hongarije.Vajdahunyad (1)

Ook hebben we de Hongaarse variant van oliebollen op. Wel op de Hongaarse wijze bereidt met veel kaas en knoflook. Misschien wil ik iets minder knoflook de volgende keer maar het was lekker.

LandschapVajdahunyad

Het kasteel staat in een park vlakbij het Heldenplein. In dit park kan je lekker tot rust komen en daarnaast goed wandelen. Het is niet heel groot maar het wordt wel volop gebruikt. De waterpartijen zijn mooi aangelegd en sfeer verhogend.Vajdahunyad (10)

Alleen jammer dat tijdens ons bezoek het water was weggepompt. Het is waarschijnlijk gedaan voor een evenement en ik weet dat ze het vaker doen. Gelukkig was ik er in 2009 ook al eens toen het water er wel in lag. Dat geeft toch net wat meer sfeer aan het gebouw en het park. Vajdahunyad-2

Toen was het weer ook een tikkeltje beter. Toch hebben we ook deze keer weer een goede indruk gekregen. Het is een gebouw dat zeker de moeite waard is om eens te bekijken. De verschillende stijlen maken het uniek. Mocht je in Boedapest zijn en je wil het Heldenplein zien, loop dan nog even een stukje verder. Niet alleen zie je dan dit mooie kasteel en loop je door dit mooie park. Ook loop je langs een van de grootste badhuizen van de stad. Een geweldige ervaring om daar even tot rust te komen na een lange dag lopen. Om daarna in de schemering weer langs het kasteel te gaan om het op een hele andere manier te beleven.

17 Comments

 1. Boedapest lijkt me een geweldige stad! Zeker als er foodtrucks staan 🙂 Ik hoop er deze winter naartoe te gaan. Het lijkt me echt zo’n stad die ideaal is om ook in het najaar of de winter te bezoeken.

 2. Ik ben er maar een keer geweest, maar inderdaad een geweldige stad….als ik die kaneelrolletjes zie wil ik gelijk terug ? Een kasteel van karton en hout…grappig! Misschen een nieuwe bouwtrend?

 3. Het bezoeken van Kastelen doe ik eigenlijk altijd wel als er een in de buurt is. Ben zelf gisteren voor het eerst naar Kasteel de Haar in Nederland geweest. Het is altijd zo groot en soms bizar om voor te stellen dat daar jaren en jaren geleden mensen woonden.

 4. Dit kasteel staat al tijden op de wishlist… net als Boedapest zelf trouwens (waar we lang geleden een keer waren). Jammer dat het water net was weggepompt in het park, dat soort dingen heb je vaak in de winter/lente idd. Toen wij vorige week in Valencia waren werd de vloer van de vrijvers bij 1 van de grootste bezienswaardigheden gereinigd. Mooie foto’s heb je er gemaakt trouwens, ondanks het vroege voorjaar

  • Niels says

   Dank je wel! Als je nog een keer de kans hebt om Boedapest te bezoeken zou ik zeggen: Doen! Het is echt een mooie stad en elke keer dat ik er weer terugkom ontdek ik weer nieuwe dingen. Heeft er ook mee te maken dat een goede vriendin van mij er woont. Valencia gaan we in oktober heen. Ik hoop dat ze dan niet de vloeren aan het reinigen zijn. Lijkt me ook een hele mooie stad.

 5. Oei, nog nooit in Boedapest geweest. Ik probeer al zo lang mijn man te overtuigen om een keer te gaan en nu ik dit zie ga ik toch maar weer wat “meer druk” uitoefenen!

  • Niels says

   Het is een hele fijne stad. Succes met “druk” uitoefenen! Ik hoop dat het lukt en je deze stad binnenkort zelf mag gaan bezoeken!

 6. Oooh, vind ik zo’n mooie plek! Ben ook al drie keer naar Boedapest geweest en ben er toch elke keer eens langsgeweest 🙂

  • Niels says

   3 keer alweer? 🙂 Echt een mooie stad hé! Ik kon het de vorige keren ook niet laten om hier nogmaals langs te gaan.

 7. Oh wauw, wat heb ik wat gemist! Ik ben nog maar 1x in Boedapest geweest en ik vond het een geweldige stad, maar dit heb ik dus niet gezien. Reden te meer om terug te keren!

  • Niels says

   Het is een stad waar je meerdere keren kan komen en elke keer weer andere dingen ontdekt. Leuk om te horen dat je de stad zo leuk vindt.

 8. Loes Beumer says

  Prachtige foto`s van het park. als je de food trucks zie dan krijg je gelijk honger. Mooie kasteel.

  • Niels says

   Bedankt! Ik krijg ook meestal trek als ik foodtrucks zie, dan moet ik toch even kijken wat voor lekkers ze allemaal hebben.

 9. Sandra says

  Wat jammer dat het water weg was, maar gelukkig heb je het beide kunnen zien. Ik vind het er mooi uitzien, een intrigerend gebouw. Wauw! Ik ben nog nooit in Boedapest geweest, maar het staat zeker hoog op mijn lijstje!

  • Niels says

   Het is een prachtige stad. Mocht je de tijd hebben dan zou ik zeggen: vooral gaan! 🙂 Het kasteel is een van de toeristische trekpleisters, maar de stad heeft nog veel meer te bieden.

Geef een reactie