Europa, Reizen, Spanje, Uittip
comments 8

Op bezoek bij Valencia CF in het Estadio Mestalla

Valencia CF

Met een aantal voetballiefhebbers in de familie mocht een bezoek aan het Estadio Mestalla van Valencia CF niet ontbreken op onze vakantie in Valencia. Een voetbalclub met een rijke geschiedenis en dat willen ze ook laten zien. We waren in Valencia tijdens een periode dat er helaas niet werd gevoetbald maar er zijn elke dag tours waarbij je in de gelegenheid wordt gesteld om het station te bezoeken en zo meer te weten te komen over deze mooie sportclub. We hebben deelgenomen aan deze tour en zijn achter de schermen geweest. Kijk je mee?

Valencia CFValencia CF

Met als oprichtdatum 10 mei 1919 is Valencia CF bijna 100 jaar oud. Sinds 1923 spelen ze in het Estadio Mestalla. Het stadion is een aantal keer uitgebouwd tot de voetbaltempel die het nu is. Met een capaciteit van 52.469 toeschouwers is het een van de grootste stadions van Spanje. En in dat stadion volgden we een tour. Ik houd van voetbal. Ik zit vaak in het stadion van mijn favoriete voetbalclub om ze aan te moedigen. Een stadion dat in het niets valt met een club als Valencia CF. Valencia CF

Als je dan in zo’n groot stadion zit dan is dat best indrukwekkend. Je proeft de sfeer zelfs als er niemand is. Door de steile tribunes zit je redelijk dicht op het veld en heb je een goed zicht. Het lijkt me een mooi stadion om een keer een wedstrijd van te bekijken. Dat heb ik al eens gedaan toen ik alleen op reis was naar Barcelona. Een prachtige herinnering waar ik nog met veel plezier aan terugdenk. Geen wedstrijd toen wij er waren betekende dat we een leeg stadion te zien kregen. Zeker geen straf.

Sinaasappelen en vleermuizen

De tour begon voorspoedig. We hadden een enthousiaste Engelstalige gids die ons honderduit vertelde over het stadion, de club en natuurlijk het voetbal. Hij nam ons als eerst mee naar de tribune. Een eerste blik in het stadion. Een leeg stadion waar de kleur oranje rijkelijk aanwezig was. Een referentie naar de sinaasappel, een van de symbolen van de stad. Samen met wit en zwart zijn het de kleuren van Valencia CF. Ze hebben ook een ander belangrijk symbool. De vleermuis. Al eeuwen een belangrijk symbool van de stad Valencia en overal in de stad terug te vinden. Op de rioolputten, de lantaarnpalen en in het groot aan de voorzijde van het stadion. Door de hele stad kom je ze tegen. Gaaf om te zien dat ze dit diertje omarmd hebben en vanuit traditie er een leuke marketing op hebben gezet om het nog extra te benadrukken.

Terug naar het stadionValencia CF

Daar zit je dan. Op goede stoelen. Het allemaal een beetje op je laten inwerken. Nu waren we met een kleine groep en het moet een feest zijn om in dit stadion vergezeld te worden door een kleine 52.000 mensen. Wat een ambiance moet het opleveren als die met z´n allen de club aanmoedigen. Je kan het je al helemaal inleven, zeker als voetballiefhebber, wat een sfeer dat moet opleveren. Nu was het stil. Heel stil. Alleen onze gids sprak. Valencia CF

Hij legde de geschiedenis van de club uit. Op een leuke, haast komische manier. Hij betrok ons erbij en stelde vragen. Terwijl je je eigenlijk alleen afvroeg hoe het moet zijn om hier te voetballen. Hoe het moet zijn om één van die elf spelers te zijn die dat gras op mogen, fanatiek aangemoedigd door alle fans. Het gras dat er trouwens prachtig bij lag. Waar we helaas niet op mochten, maar wel heel dichtbij konden komen.

PrijzenkastValencia CF

We gingen weer naar binnen. Hier stond de rijkelijk gevulde prijzenkast van Valencia CF. Aan de ene kant de nationale successen en aan de andere kant de internationale successen. Genoeg prijzen om er trots op te zijn. Zeker als je in de Spaanse competitie speelt samen met FC Barcelona en Real Madrid. Toch twee grootmachten die redelijk wat prijzen bij elkaar hebben gesprokkeld de laatste jaren. De gloriedagen van Valencia CF lagen in de jaren ’40 als je het Spaans succes telt. Internationaal was 1980 het meest succesvolle jaar. De laatste jaren hebben ze alweer even moeten wachten op een grote prijs. Iets waar onze gids zich haast voor verontschuldigde. Maar de hoop is er en elk seizoen begint het voetbal weer op nul. Dus wie weet.

Kleedkamers en reservebankValencia CF

Nadat we de perszaal hadden bezocht, waren de kleedkamers aan de beurt. Een redelijk ruime kleedkamer met duidelijke plekken voor wie waar moet gaan zitten. We kregen een filmpje te zien hoe het er aan toe gaat vlak voor een wedstrijd. Wat de materiaalmannen allemaal doen en hoe weinig de voetballers eigenlijk zelf hoeven te doen. Alle kleding wordt klaargelegd inclusief de schoenen. Ze hoeven zich alleen nog even om te kleden. Dan lopen we verder. Op weg naar het veld. Valencia CF

Een vrij korte route waarbij je vol spanning afwacht. Dit zie je altijd op tv. Dat de spelers uit de spelerstunnel komen en het gras op rennen. Dat gras op rennen ging helaas niet door, maar het trapje op en trapje af naar de reservebank mocht wel. Valencia CF

Een prachtige reservebank trouwens met goede stoelen. Ze zaten heerlijk en het is zeker geen straf om vanaf daar de wedstrijd te volgen. Maar je loopt de spelerstunnel uit en ziet voor de tweede keer die dag het lege stadion. Nu van iets lager, iets dichterbij. Een mooi gevoel. Stel je dan al die mensen voor die je aanmoedigen en je snapt niet hoe soms voetballers niet hun best willen doen. Niet alles eruit willen halen.

Het Estadio Mestalla van Valencia CFValencia CF

We hebben een leuke en informatieve rondleiding gehad in een van de mooiste voetbalstadions van Spanje. Het Estadio Mestalla. Een voetbaltempel met een rijke geschiedenis en waar menig (neutraal) voetballiefhebber zijn of haar hart kan ophalen. Het is altijd fijn om op vakantie een sportstadion te bezoeken. Zeker als ze wat groter zijn dan je gewend bent. Helaas was er geen wedstrijd toen wij er waren en moesten we het doen met een leeg stadion maar ik kan je vertellen dat het zeker indrukwekkend is. Het was een leuke tour en we hebben er van genoten. Het is een mooi stadion om te zien, ook van de buitenkant. Als je Valencia bezoekt en je hebt de tijd, pak dan een wedstrijd mee of doe de tour. Je zal er met een glimlach buitenstappen.

8 Comments

 1. Brigitte says

  Ik kan nergens vinden hoe laat die rondleidingen zijn kun jij dat vertellen want wil graag door je enthousiasme in mei het stadion bezoeken.mvg Brigitte

  • Niels says

   Wij zijn gewoon langsgegaan. Ter plaatse kregen we te horen wanneer de tours waren. Er waren er meerdere op een dag.

 2. Mooi zeg! Nu heb ik niks met voetbal of stadions, maar misschien zou ik er toch wel één bezoeken die bijzonder is. Het enige stadion die ik ooit heb bezocht met een rondleiding was de Arena. In de tijd dat ik nog groot fan was van Ajax (al lang geleden haha).

  • Niels says

   haha, daar laat ik me niet over uit 😉 Maar ik snap dat als je niks met voetbal hebt het een hele andere beleving is. Zo waren er in onze groep ook een aantal die niks met voetbal hadden maar aan de tour wel een positief en verrast gevoel overhielden.

 3. Ik moet zeggen dat ik het een erg mooi stadion vind! Wij zijn laatst naar Camp Nou geweest, naar een wedstrijd van Barca. Ook heel gaaf, wat een sfeer!

  • Niels says

   Dat is ook mooi! Dat had ik ook gedaan toen ik alleen naar Barcelona was gegaan. Heel indrukwekkend en een goede sfeer.

 4. Loes Beumer says

  Supermooie stadion, wel wat beter dan in nederland. De stoelen van de dug-out lijken wel zetels.

  • Niels says

   Ze zaten ook nog eens heerlijk. Het lijkt me bijzonder om daar op de bank een wedstrijd te bekijken. Dat moet een hele beleving zijn. Zeker anders dan in Nederland, maar we hebben hier ook een paar mooie voetbalstadions.

Geef een reactie