Ruimtelijke Ordening
comments 5

Verborgen parels in de binnenstad

Urenlang kan je struinen door de oude winkelstraten of de weg kwijtraken in verwilderde steegjes om op deze manier nieuwe plekken te ontdekken. Verborgen parels. De gebouwen zijn van de buitenkant zeer herkenbaar in hun typische bouwstijl met al hun  pracht en glorie. Toch ziet het oog vaak alleen de buitenkant. De echte verborgen parels liggen binnenin, waar de winkelende mensen en de verdwaalde passanten niet snel zullen komen. Deze plekken zijn vaak afgesloten voor het publieke oog. Dat is zonde maar wel begrijpelijk.

De binnentuinen en hofjes.

Verborgen parels

Ik word blij als ik ontdek dat een binnentuin of hofje toegankelijk is. Het lijkt dan net alsof ik in een andere wereld ben. Ver weg van de drukke stad bevind ik me dan in een idyllische oase van rust. Voor mensen is het een plek om je terug te trekken uit de alledaagse hectiek, om rustig een boek te lezen of te genieten van een spontane picknick. Voor mij is het ook een ideale plek om op adem te komen na een dag shoppen met mijn vriendin.

De binnentuin of het hofje geeft heimelijk een kijk in het leven van verschillende soorten mensen. Dan zie je hoe ze leven, de dag doorkomen of hoe ze tot rust komen. Ik vind het interessant en fascinerend. Heel veel mensen lopen voorbij de binnentuinen of hofjes zonder ooit te realiseren dat ze daar zitten, de verborgen parels. Kijk eens goed rond in je eigen stad of dorp want ze zitten er wel. Mocht je een binnentuin vinden in je eigen woonplaats, laat het dan eens weten. Wie weet waar ik de volgende keer mijn boterhammen opeet?

5 Comments

 1. Reinier says

  ” Voor mij is het ook een ideale plek om op adem te komen na een dag shoppen met mijn vriendin.”
  Zwaar leven heb je 😉
  Leuk stukje

  • Niels says

   Dank je voor je positieve feedback. Ze heeft er meestal een strak tempo in, dus af en toe bijkomen is geen overbodige luxe 😉 Vooral niet als het zo druk is als een stad kan zijn, dan zijn dit juist de plekken om even bij te komen.

 2. Niels says

  En dat terwijl je er zo langs zou lopen. Ze maken de stad een stukje mooier.

 3. Loes beumer says

  Hofjes zijn een geweldige plaats om tot rust te komen, vaak verborgen of niet toegankelijk.

 4. Marloes says

  Heerlijk die kleine stille plekjes, vooral in enorme steden met al hun drukte de perfecte plek voor een lunch.

Geef een reactie