Architectuur, Nederland, Uittip
comments 4

[Update] Versmarkt Van Heinde, culinaire hotspot

Ik heb je er al eerder over bericht en verteld dat het redelijk bovenaan mijn bucketlist stond van interessante projecten die ik nog wil bezoeken. En die lijst groeit en groeit. Toch bleef dit gebouw bovenin staan. Ik heb het over de nieuwe versmarkt Van Heinde in ’s-Hertogenbosch. Het is gevestigd in een oude sheddakkenhal. Eerder was hier tijdelijk het Stedelijk Museum in gevestigd. Het is een mooi industrieel pand en ik ben blij dat het een nieuwe bestemming heeft gekregen. Ik was benieuwd wat ze ermee zouden doen en ik moet zeggen, het eindresultaat is prachtig!

Eerste indrukVersmarkt Van Heinde-15

Het is een supermarkt. Hoezo een versmarkt? Deze redelijk botte redenering zullen veel mensen hebben als ze voor het eerst het gebouw binnenstappen. Tegenwoordig zijn foodhallen, versmarkten, vershallen en allerlei verbasteringen van ongeveer hetzelfde concept hip. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en ondertussen heb ik er al redelijk wat bezocht. Het feit dat ze succesvol zijn, benadrukt dat mensen duurzaamheid en vers eten hoog hebben zitten. Een positieve ontwikkeling. Versmarkt Van Heinde-16

Terug naar mijn eerste indruk. Waar ligt het aan dat het er uitziet als een supermarkt? Er zijn mandjes en wagentjes. De indeling lijkt op die van een supermarkt. Er zijn kassa’s en je hebt er veel producten die je in een supermarkt ook kan vinden. Maar is het een standaard doorsnee supermarkt? Nee, dat niet. Als je eenmaal door dat beeld hebt geprikt, dan zal je ontdekken dat het meer is dan een supermarkt. En dat het woord supermarkt de lading niet dekt.Versmarkt Van Heinde-5

Maar is het een versmarkt zoals je bij andere plekken tegenkomt? Nee, dat ook weer niet. Misschien ligt het aan de naam die voor de verwarring zorgt. Ik ben er nog niet helemaal achter maar ik had de gelegenheid om het aan de initiatiefnemer Casper Schoenmakers te vragen. De ondernemer die het concept de wereld heeft ingebracht. Hij vertelde me dat ze ook veel moeite hadden om een naam te bedenken voor de versmarkt Van Heinde omdat ze iets unieks hebben proberen te maken en er nog geen woorden voor bestonden. Dus hebben ze gekozen voor het woord dat het dichtste bij de waarheid kwam. Een versmarkt.

Versmarkt Van HeindeVersmarkt Van Heinde-3

Maar waar zit dat principe dan in? Ze hebben ingezet op duurzaamheid en lokale producten. De groente en fruit zijn duurzaam geproduceerd en ze hebben eigen vlees, kaas en broodafdeling waar ze de producten vers bereiden. Dat zijn de eerste dingen die je opvallen. Natuurlijk heeft je eigen supermarkt deze afdelingen ook, maar kunnen zij ook vertellen waar het product vandaan komt? Wat de lokale ondernemer ermee opschiet? Het zit hem niet alleen in deze afdelingen. Als je verder kijkt in de schappen dan zal je zien dat er A-producten zijn uitgestald. Merken die zo herkenbaar zijn dat je meteen weet waar je in de winkel bent. Neem nu bijvoorbeeld Appelsientje. De naam is zo bekend dat je weet wat het is en wat voor soort producten er naast zouden staan. Versmarkt Van Heinde-20

Zelf vond ik het jammer dat je deze A-producten ertussen zag staan. Maar na deze beredenering klinkt het vrij logisch. Als je iets nieuws wil uitrollen dan werkt dat het beste als je iets vertrouwds erbij zet. Dat onder Appelsientje een x-aantal andere onbekende of minder bekende A-merken stonden, was een leuke ontdekking. Zo leer je andere producten kennen terwijl je weet wat voor soort product het is. Dit principe geldt voor de hele winkel. Als de versmarkt alleen zou bestaan uit onbekende merken, dan zou je uren bezig zijn om te vinden wat je zocht. Door de toevoeging van deze bekende A-producten verkort je die tijd.Versmarkt Van Heinde-7

Zo verkopen ze ijs uit Vught en melkproducten uit Drunen. Twee hele simpele en doeltreffende voorbeelden van lokale producten waarvan je precies weet waar ze vandaan komen. Nu alleen nog zorgen dat mensen met de streekproducten naar buitenlopen en niet voor het oude en vertrouwde kiezen. Dat is nog een leuke uitdaging. Ze mogen beter zichtbaar zijn. Misschien door er in het groot streekproduct bij te zetten? Er zijn zoveel oplossingen te bedenken, daar komen ze vast wel uit.

Er is meerVersmarkt Van Heinde-9

Het houdt niet op bij het supermarktgedeelte. Er is meer te zien en te ontdekken. Zo kan je er lekker eten. Er zijn niet, zoals bij de Foodhallen Amsterdam een heleboel verschillende kraampjes waar je lekkere dingen kan kopen of zoals bij de Markthal Rotterdam, een heleboel verschillende ondernemers die hun versproducten verkopen. Nee, hier is het net wat anders. Er is één ondernemer die het geheel heeft opgezet en hij heeft ervoor gekozen om een restaurant te maken in de versmarkt. Versmarkt Van Heinde-10

Dit restaurant maakt gebruikt van de producten van de verschillende versafdelingen van de versmarkt en zorgt ervoor dat je er lekker kan eten. We zijn er drie keer geweest om het eten uit te proberen, namelijk tijdens de lunch, borreltijd en diner. We hebben verschillende gerechten uitgeprobeerd. Het is lekker, dat kan ik je vertellen. Je proeft dat het vers is bereid. Versmarkt Van Heinde-17

De porties zijn niet al te groot maar je gaat er met een voldaan gevoel naar huis. De toetjes zijn trouwens een aanrader.

Het gebouwVersmarkt Den bosch

Genoeg over de inhoud voor nu. Het gebouw alleen al is een bezoekje waard. De oude industriële sheddakkenhal is omgetoverd tot een modern pand. Het oude karakter is behouden gebleven en waar mogelijk versterkt. De lichtinval die dit soort bouwwerken kenmerkt, is duidelijk aanwezig en maken het geheel levendig. Wat een mooi pand is het geworden zowel van buiten als van binnen. Ze hebben ervoor gekozen om een gelaagdheid er aan toe te voegen. Zo heb je twee grote gedeeltes.Versmarkt Van Heinde-19

Beneden volle schappen en in het midden de versafdelingen. Ook is hier een zitgelegenheid om te genieten van een lekkere kop thee. In het midden hebben ze een verdieping geplaatst waar het eerder genoemde restaurant is gevestigd. Deze is op verschillende manieren bereikbaar en elk van deze manieren is afsluitbaar. Hierdoor kan je voor evenementen verschillende gedeeltes van het pand gebruiken zonder dat andere mensen er last van hebben. Daarnaast is er een gedeelte waar recepties en feesten gehouden kunnen worden. Deze heeft ongeveer dezelfde afmetingen als het restaurant. Versmarkt Van Heinde-12

Er staan ook twee keukens. Ideaal voor kookworkshops of groepsuitjes, dat is een leuke toevoeging. Het geluid is verrassend. Als je in beneden loopt hoor je bijna niks van het restaurant. Door de vorm van de hal blijft het geluid waar het moet zijn. Een groot pluspunt. Daarnaast zijn er verschillende oude elementen terug te vinden. Versmarkt Van Heinde-18

Zo vind ik persoonlijk de daken nog steeds het mooiste gedeelte van de hal. Het zorgt voor ruimte en licht. Het creëert een goede sfeer. Versmarkt Van Heinde-13

Niet het gehele pand is gebruikt voor de versmarkt. In een tweede gedeelte komt het restaurant Pollevie. Ze verruilen de binnenstad voor het Paleiskwartier.

Nieuwe hotspot in het PaleiskwartierVersmarkt Van Heinde-11

De versmarkt Van Heinde is leuk geworden. Het gebouw heeft een flinke metamorfose ondergaan maar de industriële kenmerken zijn bewaard gebleven en goed benut. Er hangt binnen een goede sfeer en dat komt mede door de lichtinval en de ruimte die je ervaart. Er zullen veel mensen denken dat ze een supermarkt binnenlopen maar ik raad ze dan vooral aan om verder te kijken. Om te ontdekken wat de versmarkt nog meer te bieden heeft en vooral om even stil te staan bij de prachtige architectuur van het gebouw. Het is een nieuwe hotspot in een gebied dat er al enkele heeft staan. Aan de voet van de Paleisbrug staat het in een goede verbinding met het centrum en qua parkeergelegenheid zit je ook goed. Versmarkt Van Heinde

Gaat het een succes worden? Ik weet het niet, ik hoop het. Er zijn nog enkele verbeterpunten maar ze zijn de goede weg ingeslagen. Als ze hun streekproducten meer accenturen en vooral doorgaan met waar ze goed in zijn. Als het eten zo lekker blijft, komen we zeker nog een keer terug. Ik kan de versmarkt met een voldaan gevoel afstrepen van mijn bucketlist en ik ben benieuwd hoe jij het hebt ervaren! Wat vond je ervan? Ik ben benieuwd.

[Update] *Helaas is deze versmarkt niet meer te bezoeken. Het is omgebouwd tot EMTE*

4 Comments

  1. Niels says

    Het is ook een gezellig restaurant. We hebben er lekker gegeten. En je kan ik de rest van de versmarkt veel ontdekken. Elke keer als we er zijn zien we weer andere dingen.

  2. Loes Beumer says

    Het restaurant ziet er gezellig en uitnodigend uit. De supermarkt is een ontdekkingsreis op zichzelf.

Geef een reactie