Foto van de Week
comments 24

Foto van de Week #83: Wandelende tak

Wandelende tak

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Leidschendam en gaat over een wandelende tak. 

We hebben een verrassing voor jullie. Houd er rekening mee als jullie komen lunchen dat we nog ergens heen gaan. Met die woorden werd ons bezoek aan Vlinders aan de Vliet aangekondigd. Na een lekkere lunch zijn we erheen gegaan. Niet wetende wat we zouden aantreffen. Het bleek een grote tropische kas te zijn waarin een vlindertuin was gemaakt. Eigenlijk net zoiets als de Vlindertuin Klein Costa Rica waar we al eens geweest waren. Maar dan toch anders. Een andere setting maar wel met veel vlinders. Het zijn die attracties waar je eigenlijk nooit van gehoord hebt maar als je er bent je het jammer vindt dat niet meer mensen ervan weten. Het is groot genoeg om erheen te gaan, maar niet zo groot dat je er ook daadwerkelijk uren kwijt bent. We hebben twee keer een rondje gemaakt en na ongeveer 1,5 uur stonden we weer buiten. Maar wel voldaan. Niet alleen omdat je in een mooie omgeving vlinders kan zien, ook omdat er nog andere dieren rondvliegen en kruipen. De eenden zijn niet heel bijzonder en de duizenden guppy’s in het water ook niet. Maar de slangen, hagedissen en de wandelende takken zijn dan wel weer een leuke toevoeging aan de tropische vlindertuin. Over die laatste gaat de foto van de week. Een wandelende tak.

Tijdens ons bezoek lieten de medewerkers ons kennismaken met een aantal dieren door ze uit de kooien te halen en ermee rond te lopen. Die kon je dan vasthouden, aaien of van dichtbij bekijken. Ze vertelden dan iets over het dier en ze gaven antwoord op al je vragen. Een van de dieren die ze lieten zien was een wandelende tak. Voor mij een hele bijzondere soort. Ik had het nog nooit eerder gezien. Het was een volwassen exemplaar en voor wandelende takken was dit exemplaar zelfs heel oud. Het dier was zes maanden oud en dat is ook meteen de leeftijd die ze maximaal kunnen bereiken, aldus de medewerker. Het fokken schijnt niet heel moeilijk te zijn. Als je er twee bij elkaar zet dan heb je er over een maand tientallen. Dus dat kan snel gaan. Het bijzondere is dat de wandelende tak ook over je handen liep en dat je het van heel dichtbij kon ervaren. Als je het dier dan van dichtbij ziet dan snap je waarom ze zo genoemd worden. Ze vallen echt niet op tussen alle bruine bladeren en ik zou er zo voorbij lopen. Een gaaf diertje om te zien en er meer over te weten. Daarom is deze wandelende tak mijn foto van de week. Omdat soms de kleinste dingen zo mooi kunnen zijn.

24 Comments

  • Niels says

   Het was ook een leuk diertje om vast te houden. Ook iets wat ik niet had verwacht aan te treffen in een vlindertuin.

 1. Ik vind wandelende takken ook fascinerende beesten. Deze is overigens best groot zeg, wow!

  • Niels says

   Hij was ook groot, groter dan ik ze me herinnerde. Ik dacht dat ze altijd wat kleiner waren, maar daarin heb ik me gelukkig vergist.

 2. Gave foto en mooie toelichting! Dat kun je op een blog weer wel en in Instagram niet

  • Niels says

   Klopt, op Instagram zou het als een te grote lap tekst zijn en daardoor eigenlijk nooit gelezen worden door de mensen die het liken.

 3. Wat een bijzonder dier en wat heb je de wandelende tak mooi vastgelegd op camera. Ik wist niet dat ze maar maximaal zes maanden oud worden…Wij hadden er vroeger ook een paar thuis.

  • Niels says

   Ik wist het ook niet. Ze vertelde het. Misschien dat het alleen voor deze soort is, maar het was een mooi diertje

 4. Bijzonder dier en gaaf dat je hem op je hand kon later lopen. Afgelopen reis door Maleise een wandelend blad gezien….nou ja, je zag hem bijna niet…het was letterlijk net een echt blad.

  • Niels says

   Dat lijkt me ook een mooie ervaring om mee te maken. Goed dat je hem gespot had of werd je er op gewezen? Het is toch mooi dat dit soort dieren in de natuur voorkomen. Het laat zien hoe divers het wel niet is.

 5. Wow dat is serieus een hele grote. Vind insecten altijd zo interssant. Vooral de wandelendetak. Heb er helaas nog nooit eentje in het wild mogen spotten.

  • Niels says

   Ik helaas ook niet maar dat zou ik wel leuk vinden. Alleen denk ik dat het nog een hele opgave gaat zijn. Je kijkt er zo overheen.

 6. Wat een mooie foto zeg! Las dat je deze met de Sigma 17-70 hebt gemaakt? Lijkt me een hele fijne lens en heb ik ook wel eens naar gekeken. Uiteindelijk toch voor de Canon 15-85 gekozen…ook heel fijn.

  • Niels says

   Ja, een hele fijne lens. Eentje waardoor ik als ik op reis ga en minimaal bepak weinig andere lenzen nodig heb. Scheelt dus in ruimte. Ik ben er heel blij mee.

 7. Dit is wel een hele grote! Wij hebben ze regelmatig in de tuin, maar niet zo’n joekels als deze!

  • Niels says

   Dat lijkt me trouwens wel bijzonder om ze gewoon in je tuin rond te hebben lopen. Zie je ze dan ook goed zitten of moet je er goed naar zoeken?

  • Niels says

   Nee, die hadden we helaas niet bij. Dit was onze Sigma 17-70 mm. Een hele fijne lens om mee te fotograferen 🙂

 8. Grappige beestjes zijn het. Vroeger had ik er eentje in een grote plastic pot. Volgens mij heeft ie niet heel erg lang geleefd ?

  • Niels says

   Het zijn bijzondere diertjes. Prachtig om te zien maar ze leven helaas niet heel lang.

 9. Wat een aparte wandelende tak… misschien omdat ie zo oud is? Ik heb er laatst nog één in het wild gezien en vroeger had ik ze als huisdier. Maar die zag er niet zo uit haha. Wel heel bijzonder, leuk dat soort dingen!

  • Niels says

   Ik heb er nog nooit eentje in het wilde gezien. Lijkt me toch een aparte ervaring. Was hij makkelijk te spotten?

 10. Mooi beestje! Heel lang geleden had ik een wandelende tak, zijn hele kwetsbare diertjes. Heel apart!

  • Niels says

   Het zijn hele bijzondere dieren, jammer dat ze niet heel oud worden en, zoals je zegt, heel kwetsbaar zijn. Maar mooi om te zien.

Geef een reactie