Afrika, Reizen, Swaziland, Zuid-Afrika
comments 16

De wegen van Zuid-Afrika en Swaziland

Wegen van Zuid-Afrika

Tijdens onze reis door Zuid-Afrika en Swaziland hadden we expres gekozen om de accommodaties van te voren te boeken en met een huurauto het avontuur aan te gaan. Zo hoefden we ons geen zorgen te maken over de slaapplekken en konden we toch in ons eigen tempo deze landen ontdekken. Een Kia Picanto werd onze huurauto en die is ons in alles meegevallen. Maar wat ook is meegevallen zijn de wegen. De wegen van Zuid-Afrika en Swaziland.

De wegen van Zuid-Afrika: tolwegen

Van alle wegen waar we over gereden hebben, waren de tolwegen geweldig. En we hebben toch zo’n 3500 kilometer gereden. Niet alleen waren het ruim aangelegde brede wegen zonder gaten in de weg en met duidelijke belijning, ook waren er voldoende benzinepompen langs de weg waar je ook kon eten. Af en toe liepen er wat mensen langs de kant of staken ze over, maar over het algemeen kon je lekker doorrijden en een groot stuk afleggen zonder veel verkeer tegen te komen. Wel staan er geregeld politieagenten te flitsen. Ze staan dan of bij een viaduct of in de middenberm. Vaak zie je ze al van te voren staan.

Niet tolwegen

De niet tolwegen kun je eigenlijk in drie soorten wegen onderbrengen. De goede wegen, de slechte wegen en de zandpaden. Over het algemeen vielen ook deze wegen ons heel erg mee. Maar als je niet over een tolweg rijdt, kan je problemen verwachten. Gaten in de weg, koeien langs de kant of op de weg. Wegen van Zuid-Afrika

Hetzelfde geldt voor geiten en mensen. Je moet er op bedacht zijn dat er na elke bocht een mens of dier over de weg kan lopen. Haarspeldbochten hebben we niet heel veel gehad maar er waren wel veel bochten waarbij het zicht beperkt was. Waar je even gas moest terugnemen om te kijken of er niks van de andere kant kwam. De niet tolwegen kunnen heel goed zijn maar ook heel slecht. We hebben stukken gehad dat er meer gaten dan weg was. Gaten worden ook wel aangeduid als potholes.  Of dat je lekker 120 km/uur aan het rijden bent en er opeens een gat in de grond zit. Zomaar vanuit het niets.

Zicht

Meestal zie je de gaten van te voren aankomen. Je ziet het aan de verkleuring in de weg. Als je er langere tijd rijdt dan zie je op een gegeven moment het verschil en kan je je er op instellen. Maar we hebben ook situaties gehad waarbij het zicht dusdanig belemmerd werd dat je werkelijk geen idee hebt gehad waar je reed. Dit kwam door dichte mist of zware regenval.

Op dat moment heb je het gevoel dat je aan een Russisch roulette deelneemt. Je weet niet wat je te wachten staan en pas achteraf kan je bepalen of je het ongeschonden hebt overleefd. Soms een angstige gedachten.

Zandwegen

Dan heb je ook nog de zandwegen. De onverharde wegen die ons ook op onze bestemming hebben gebracht. Als het droog is dan zijn ze nog te doen. Zodra het heeft geregend of als het regent wil je liever niet op deze wegen rijden.

De gaten en de plassen in combinatie met het slechte weer maken het de minst fijne wegen om op te rijden. Je rijdt dan automatisch langzamer. Alleen op dat moment had je gewenst dat je in een 4×4 zat. Maar als je over zandwegen rijdt, dan heb je meestal wel een prachtig landschap dat al veel goed maakt.

De wegen in de wildparken

De wegen in de wildparken zijn over het algemeen goed. In het Krugerpark waren goede doorgaande wegen zonder gaten. Ook waren er zandpaden maar die hebben we gemeden met onze Kia. In andere parken hebben we wel over zandpaden gereden. Wel heb je natuurlijk “last” van overstekende dieren. Olifanten die opeens de weg oversteken, een kudde buffels die de andere kant van de weg verkiest of impala’s die wegspringen over de weg. Maar dat zijn de mooie momenten. Dat zijn de momenten die bijblijven.

De wegen van Zuid-Afrika en Swaziland vielen reuze mee

De spookverhalen die we gehoord hadden van te voren zijn voor ons deels ontkracht. Natuurlijk heb je er slechte wegen, maar vooral de tolwegen waren fantastisch. Een enorme meevaller. Als je deze twee landen langs elkaar legt dan moet je vooral oppassen in Swaziland. Zuid-Afrika heeft zijn wegen grotendeels goed onder controle. Van Swaziland schokken we wel een beetje, maar wat een mooie natuur om doorheen te rijden. Dat is het natuurlijk ook. Het is avontuurlijk. Je weet het van te voren dat de wegen slecht kunnen zijn. Maar als je dan uiteindelijk zelf rijdt door die prachtige natuur dan neem je die gaten voor lief. Wat een prachtig landschap hebben we doorkruist. Wat een mooi avontuur is het geweest en ik had het voor geen goud willen missen.

16 Comments

 1. Weer mooie foto’s, deze keer zelfs van wegen (!). Welke camera gebruiken jullie tijdens een trip?

  • Niels says

   We gebruikten een al wat oudere spiegelreflexcamera, maar binnenkort kunnen we genieten van een nieuwe. Alleen nog even uitvinden hoe het straks allemaal weer werkt 😉 Wel weer een canon.

 2. Interessant om te lezen. Zelf ga ik ook rijden in Oktober dus zeer informatief. Al heb ik graag wat avontuur en mag het wel eens iets pittiger zijn maar liever niet teveel regen. Zolang die olifanten en neushoorns gewoon oversteken, lijkt het me een fantastische ervaring. Maar vrienden hebben eens een olifant gehad die blijkbaar verschoten was en die begon dreigend naar hun toe te lopen. Ze hebben nog nooit zo snel in achteruit gereden.Maar dit zijn waarschijnlijk uitzonderingen.

  • Niels says

   Dat heb je helaas nooit te kiezen in Zuid-Afrika. Het kan elke berg weer anders zijn. Dat maakt het ook mooi. De olifanten en neushoorns steken gelukkig alleen in de parken over. We hebben wel een keertje gehad dat een neushoorn ruzie aan het zoeken was het een kudde buffels maar dat liep gelukkig goed af. Leuk om te horen dat je ook naar Zuid-Afrika gaat. Welk gedeelte van het land ga je bezoeken? Weet je de route al?

 3. Marcel | yourtravelguideonline says

  Prachtige foto’s! De wegen én het slechte weer zijn heel herkenbaar voor mij. Al moet ik zeggen dat wij toch redelijk veel slechte wegen gehad hebben tijdens onze roadtrip. Onze auto heeft het er niet zonder kleerscheuren vanaf gebracht, helaas.

  • Niels says

   Het mooie was dat als je 50 km verder was, het weer opeens totaal kon omslaan. De ene keer had je regen, dan zon, dan hagel en dan weer een helder blauwe lucht. Jammer dat jullie enkele slechte wegen zijn tegen gekomen. Was dat meer richting Kaapstad? Onze auto hebben we gelukkig zonder kleerscheuren weer in kunnen leveren. Iets wat we van te voren niet verwacht hadden.

 4. Wow, de foto met de overstekende olifanten is prachtig! Dat moet zo’n bijzonder moment zijn geweest. Dan heb ik het er ook wel voor over, om op mindere wegen te rijden. Zo te zien valt het los van een aantal wegen en weeromstandigheden die het lastig kunnen maken gelukkig wel mee. Het ziet er in ieder geval erg mooi uit!

  • Niels says

   Het was zeker een mooi moment en we hadden het geluk dat we het een aantal keer mochten meemaken. Ook overstekende neushoorns zijn best indrukwekkend 😉 Ja, het viel gelukkig allemaal mee, daar zijn we ook heel blij mee geweest.

 5. Wij hebben al menig raar pad (stiekem) met een huurauto gereden. Vooral in Australië kwamen we regelmatig van het gebaande pad en liep er ook altijd van alles op de weg. Of van het gebaande pad op Bali met de motor, ook zoiets….
  Swaziland en Zuid Afrika zijn prachtige bestemmingen. Ik was er lang geleden met een groepsreis maar wil er graag nog een keer met Frank terug met huurauto. Dan ben ik vast op de hoogte 😉 De zandpaden vind ik ook het mooist en stoppen voor overstekende olifanten vind ik ook geen straf!

  • Niels says

   Australië en Bali lijken me ook mooie stukken hebben om met een auto doorheen te reizen. En stoppen voor overstekende olifanten is zeker geen straf. Jammer dat het in Nederland wat minder voorkomt, haha

  • Niels says

   Ja, gelukkig viel het mee. De hele reis viel mee. Het was echt een mooi land om doorheen te rijden en dan neem je sommige dingen voor lief. Ik ben heel nieuwsgierig hoe jullie het gaan vinden.

 6. Leuk om te lezen! Behalve de olifanten en ander wild op de weg komt het aardig overeen met Colombia haha 🙂 De tolwegen hier zijn ook heel goed, maar er zijn ook nog slechtere wegen dan een gewonde zandweg. Met stenen en alles. In Bogotá zijn de wegen een totale ramp, dat is echt een soort van kuilen en overstekende mensen ontwijken haha

  • Niels says

   Haha, ik kan me voorstellen dat er nog ergere wegen zijn. Ik hoop ze alleen niet te vaak tegen te komen.

 7. Loes Beumer says

  Het blijft mij verbazen dat de kia picanto zich zo goed heeft gedragen op de onverharde wegen. Een prachtige natuur en natuurlijk het oversteken van een kudde olifanten en zo dichtbij.

  • Niels says

   Het heeft ons ook verbaast maar ook positief verrast. En die olifanten zijn natuurlijk mooi om te zien.

Geef een reactie