Afrika, Persoonlijk, Reizen, Swaziland, Zuid-Afrika
comments 12

De wildlife tag van Zuid-Afrika en Swaziland

Het is nog niet zo heel lang geleden dat we in Zuid-Afrika waren. Het is een bijzonder land om doorheen te reizen en veel wilde dieren te zien in de natuur. In Zuid-Afrika stonden we een paar meter af van een kudde olifanten met kleintjes, werd het voedsel bijna onder onze neuzen vandaan gestolen door brutale apen en moesten we na zonsondergang oppassen voor nijlpaarden die over straat liepen. Hoewel Nederland ook een prachtige natuur heeft met veel wilde dieren, is het Zuid-Afrika dat mij heeft verbaasd en verwonderd. Genoeg redenen dus om de wildlife tag in te vullen die ik eerst tegenkwam op de reisblog van Marcella Molenaar. Hier zal ik je meer vertellen over de dieren die wij hebben gezien in Zuid-Afrika en Swaziland, bijzondere momenten die we hebben meegemaakt en wat nog op ons wensenlijstje staat.

Welke dieren heb je al gespot?

Lucht – visarend, gier, blouoorglansspreeu (ja, daadwerkelijk zonder w), zeemeeuw, duif, mus, zwaluw, ibis, ijsvogel en nog veel meer vogels

Grond – zebra, impala, veel antilopesoorten, buffel, leeuw, baviaan, hagedis, blauwaap, knobbelzwijn, hyena, giraf, witte neushoorn, jachtluipaard, cheetah, olifant, schildpad, mestkever

Water – nijlpaard, krokodil en veel vissen

Wat is het grootste dier dat je hebt gespot?

Het grootste dier dat we hebben gezien was de giraffe. Groot of hoog? In ieder geval zijn de langste giraffes 5,5 meter lang. Dat zijn wel de echte uitzonderlijke grote (vriendelijke) reuzen die er rondlopen. Een normaal formaat voor een mannelijke giraffe is 4,8 meter hoog. Treurig om te vermelden is dat ook de giraffe in alle stilte met uitsterven wordt bedreigd.

Wat is het kleinste dier dat je hebt gespot?

Kijk dan, kijk dan!’ Ik kan me nog herinneren dat Niels dat heel enthousiast riep en de auto met een noodstop stilzette. Nog nooit heb ik een persoon met zo’n passie naar een hoopje stront staan wijzen. Ik zag niets bijzonders. Ja, poep. Een hele grote, stinkende hoop; vermoedelijk gedoneerd door een olifant. Het was pas toen ik diverse balletjes zag rollen dat ik me realiseerde dat hier meer aan de hand was. De vuilnismannen van het dierenrijk waren hier druk aan het werk. Zwarte mestkevers. Een mestkever is het kleinste dier dat ik heb gespot. Ik vind het bijzondere dieren, al zit er wel een luchtje aan.

Wat is je favoriete dier dat je hebt gespot?

Het favoriete dier dat ik heb gespot is zonder twijfel het jachtluipaard. Vergeet de leeuw, de koning van de jungle. Wat mij betreft is het zijn zwart gevlekte verre familie. Jachtluipaarden laten zich niet heel vaak zien, ze zijn schuw. Maar wanneer ze gespot worden, dan is dat ook gelijk groot nieuws. Veel auto’s in het park die gelijk naar de plek gaan waar ze voor het laatst zijn gezien. Onze ranger zei dat je ze soms een aantal dagen achter elkaar ziet en soms ook weken niet. Wij hadden het geluk dat we er drie zagen tijdens één safaritocht. En we zagen er twee ongegeneerd wel heel ..intiem zijn met elkaar 😉

Wat is je meest bijzondere moment met dieren?

Daar sta je dan, oog-in-oog met een kudde buffels met kleintjes. Deze imposante dieren met grote spierbundels steken de weg over in grote aantallen. Daar zitten we dan in onze inieminie Kia Picanto. Ik voelde me op dat moment heel klein. ‘Ga maar een stukje terug, Niels!’ Fluisterde ik zachtjes. In werkelijkheid bedoelde ik een héél stuk terug. Een lichtjaar ofzo. Het was best een spannend moment. Terwijl een aantal afwachtende en waakzame buffels op de weg stonden om alles te overzien, was de grote kudde al overgestoken. Toch durfden we er niet langs. Helemaal niet toen er óók nog een grote, witte neushoorn aan kwam lopen op de weg. En toen? Gelukkig liep het goed af; voldoende afstand houden en rustig blijven waren de sleutelwoorden. Uiteindelijk verdween de witte neushoorn in de bosjes en gingen de oplettende buffels opzij. Op dat soort momenten stroomt de adrenaline door je lichaam en realiseer je je dat het wilde dieren zijn. De natuur is onvoorspelbaar. Het had ook anders kunnen aflopen.

Welke dieren staan nog op je wensenlijst en zou je graag nog willen zien?

–          Ik zou graag nog een keer naar Australië gaan om kangoeroes en koala’s te knuffelen;

–          Maar ook naar Borneo of Sumatra om de orang-oetan in het wild te zien;

–          Of een groep gorilla’s in Oeganda;

–          Een panda zou ik ook graag willen zien in China;

–          Of wilde beren in Canada;

–          En tot slot zou ik de witte haai graag bewonderen (vanuit een kooi).

 

12 Comments

 1. Onwijs tof dat je mijn tag hebt ingevuld! En hij is onwijs gaaf. Groot gelijk dat je ‘m invulde over jullie reis naar Zuid-Afrika. Wat een spannend moment met jullie Kia tussen het wildlife. Dat lijkt me zeker spannend! Enne, de jachtluipaard lijkt me fascinerend! Mooie wishlist ook!

 2. Zo bijzonder dit! Prachtig om zulke dieren te spotten. In februari ga ik naar Sri Lanka en hoop dan heel wat olifanten te zien. Dat vind ik zulke mooie dieren <3

  • Olifanten zijn fantastische dieren, wat een mooi vooruitzicht over anderhalve maand. Ga je ook nog naar een olifantencentrum of zie je ze alleen in het wild? Veel plezier alvast!

 3. Wat een hoop mooie dieren heb je al gezien! Ik vond olifanten heel indrukwekkend, en apen in het wild. Maar The Big Five ontbreekt nog, die wil ik echt eens zien! Orka’s waren tot nu toe mijn meest bijzondere ervaring denk ik.

  • Het zien van wilde orka’s lijkt me ook een hele speciale ervaring, Sabine ;)! Gaaf. Maar de top 5 kan ik ook zeker toevoegen aan mijn lijstje van hoogtepunten. Ik ben ook benieuwd wat voor prachtige wilde dieren de jungle van Colombia heeft.

 4. Sanne l Chitaltravels says

  Wat maak je toch mooie foto’s. Dieren in hun eigen omgeving spotten is toch wel echt een magische belevenis. Prachtig. Ik zou graag een zwarte panter willen zien (de kans dat dat ooit gaat gebeuren is heel klein en misschien is dat maar goed ook, ik ben bang dat je dat anders niet kan navertellen.) Magische dieren. En natuurlijk de panda. Zo mooi!

  • Bedankt voor het compliment, Sanne. Leuk om te horen 🙂 Panters zijn lastig om te zien, ook vanwege die donkere kleur. Ze zijn mysterieus maar zeker niet onmogelijk om te zien. Denk ik 😉 Het is ook een beetje geluk hebben. En panda’s lijken mij ook geweldig <3 Helemaal mee eens!

 5. Wat een onwijs mooie foto met die olifanten! Ik wil meteen terug naar Zuid-Afrika!! 🙂 Wat een indrukwekkende beesten hè?! Ik ben bezig met een blog over de safari’s in Sri Lanka, maar dat is wel heel anders hoor, zoals in Afrika… vind je het nergens…

  • Bedankt, leuk om te horen. Toen wij er waren was het lente en ze waren totaal niet onder de indruk van voorbij rijdende auto’s, ook niet toen ze kleintjes hadden. Hele indrukwekkende dieren! Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen met safari in Sri Lanka. Vooral omdat je zowel Zuid-Afrika als Sri Lanka kent, kan je goed vergelijken. Maar Afrika was wel echt fan-tas-tisch! Als ik er aan terugdenk glimlach ik nog :)))

 6. Loes Beumer says

  Mooie indrukwekkende foto’s, als mens voel je je dan nietig vergeleken bij de dieren
  die voorbij komen.

  • Bedankt 😀 Ja, herkenbaar gevoel. Het maakt wel indruk als er opeens een kudde wilde olifanten dichtbij langsloopt of je ineens oog-in-oog staat met buffels van wel héél dichtbij. Een bijzondere ervaring.

Geef een reactie