Foto van de Week
comments 10

Foto van de Week #70: Zoenende otters

Zoenende otters

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt tijdens ons bezoek aan de Dierentuin van Duisburg. Twee zoenende otters, althans zo leek het.

We zijn het nieuwe jaar goed begonnen met een bezoek aan de dierentuin in Duisburg. Vlakbij Essen, de stad waar we swingend het nieuwe jaar zijn ingegaan. Een leuke dierentuin. Niet te groot maar je bent er toch al gauw een uurtje of drie zoet. Parkeren is een probleem. Niet alleen staat het slecht aangegeven ook is het een stukje lopen vanaf de dierentuin. Eenmaal binnen zie je de eerste dieren. In ons geval de olifanten. Het is toch een apart gevoel om deze machtige beesten in een klein verblijf te zien staan. Voor een dierentuin groot maar als je net een reis naar Zuid-Afrika achter de rug hebt is het een postzegel. Nog niet eens. Hetzelfde gevoel heb je bij sommige katachtigen. Ze worden uitstekend verzorgd en bezig gehouden maar ze horen eigenlijk niet in een kooi. Het is wel een manier om mensen kennis te laten maken en vanuit het educatieve oogpunt kan ik het begrijpen. Het was ook de eerste keer dat ik er problemen mee had. We zijn vaker naar dierentuinen geweest en dit was nog een van de betere maar toch. In het wild zijn ze veel leuker om te zien.

De foto van de week is genomen in deze dierentuin. In een van de verblijven zaten otters. Dwergotters om precies te zijn. Dieren die volgens Ilona zo schattig waren dat zij ze het liefste mee naar huis zou nemen. Niet dat we daar plek voor hebben maar het geeft aan hoe leuk deze kleine deugnieten waren. Ze zaten langs de waterkant. Zoenend. Zo leek het. Een romantisch aanblik maar als je er langer over nadenkt is het waarschijnlijk een moeder die een jong water geeft. Dit tafereel herhaalde zichzelf een aantal keer en de illusie van zoenende otters is snel gelegd. Het was een apart gezicht en een van de redenen waarom dierentuinen wel leuk zijn. Je ziet dieren die je anders niet zou zien en van dichtbij. Het geeft je ook de kans om te oefenen met fotografie. Als je ze dan later in het wild tegenkomt heb je een betere kans om een mooie foto te maken. Deze zoenende otters maakten mijn dag. Het was koud en guur, maar een glimlach verscheen op mijn gezicht. Voor hun een dagelijks tafereel, voor mij een uniek moment. Een fijn begin van het nieuwe jaar.

10 Comments

  • Niels says

   Bedankt! Otters zijn zeker leuke dieren. Ook vrij actief en dat levert meestal mooie beelden op.

 1. Ahhh die otters zijn echt lief! Grappig trouwens, kort na onze reis door Zuid Afrika gingen wij naar Safaripark Beekse Bergen (je moet maar geen genoeg van safari’s kunnen krijgen…) en ik had daar dus exact hetzelfde gevoel! Alle dieren worden prima verzorgd, hebben de ruimte en zien er keurig uit. Maar toch, ergens voelde het niet helemaal goed meer. Ergens ook wel goed, een stukje bewustwording.

  • Niels says

   Dan hadden we precies hetzelfde gevoel! Goed om te weten dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt. Bewustwording, dat is inderdaad het juiste woord. Het besef dat je gezien hebt hoe het ook anders kan en dat dierentuinen, hoe hard zo ook hun best doen, nooit de volledige vrijheid kunnen bieden die die parken in Zuid-Afrika kunnen bieden.

 2. Loes Beumer says

  Dwergotters zijn heel erg leuk, maar een herrie dat ze kunnen maken.

  • Niels says

   Toen wij er waren viel de herrie reuze mee. Maar ik kan me voorstellen dat deze kleine deugnieten een hoop kabaal kunnen maken.

Geef een reactie