Persoonlijk, Portugal, Reizen, Uittip
comments 6

Zonnig Lissabon aan het water

Lisabon stedentrip

Ik heb het rijk een week lang  voor mijzelf alleen. Nou ja, bijna dan. Ik moet nog even wachten tot maandag want dan gaat mijn vriendin met twee vriendinnen naar Lissabon. Een stad waar ik in 2011 een bezoek aan heb gebracht. Vrijdag haal ik ze weer op en mijn vriendin zal vol verhalen zitten over Lissabon. Ik ben nu al benieuwd wat ze te vertellen heeft. Het is ook een mooie aanleiding om mijn foto’s eens door te nemen die ik toen heb gemaakt met mijn compact camera. Het is een mooie stad die veel te bieden heeft en ik weet zeker dat ze daar naar haar zin gaat hebben.

Lissabon en auto’sLisabon

Lissabon is een geweldige stad, behalve als je er met de auto heen gaat. We waren voor een langere periode in Portugal en hadden onze thuisbasis in Ericeira. Vanuit daar hadden we enkele mooie natuurgebieden en steden binnen handbereik. Er was wel één nadeel, dat was het wegenstelsel van de stad Lissabon. Het is een groot doolhof van eenrichting straten en slechte bewegwijzeringen. Op een gegeven moment zag ik in mijn ooghoeken een P van parkeren en heb ik daar de auto neergezet. Het bleek dichtbij het centrum te zijn. Het is dus uiteindelijk toch goed gekomen. Het is beter om gewoon te vliegen of het openbaar vervoer te nemen dan met de auto te gaan. Maar voor de rest van mijn vakantie was het een geweldig vervoersmiddel en juist daardoor heb ik veel van het land gezien.

WaterLissabon (5)

Lissabon heeft een leuk en gezellig centrum. Het winkelgebied is ingericht als gridstructuur en zorgt voor veel zichtlijnen. Helaas is dit gebied niet autovrij en dat maakt het winkelen af en toe een uitdaging. Vooral met oversteken. Daartegenover is het wel een stad met veel mooie en vooral oude gebouwen. Daarnaast heb je een prachtig zicht op het water, één van de grootste pluspunten van de stad. Er gaan twee bruggen overheen. Een van deze bruggen hadden we per ongeluk ook gepakt toen we richting het wereldexpo-terrein gingen. Afslag gemist en dan mag je heel de brug over, tol betalen en terugrijden. Dat heb je soms, van die onduidelijk situaties waardoor je uiteindelijk toch meer van een stad ziet dan je achteraf van plan was. De brug was geweldig om overheen te rijden en zoals met zoveel dingen, moet je het gewoon positief bekijken. Ik heb weer een andere kant gezien van Lissabon.

Kasteel de São JorgeLissabon (8)

Dit kasteel ligt bovenop een berg, midden in het centrum. Nou ja, het is niet echt een berg maar een heuvel. Toch voelt het aan als een berg als je vanaf het centrum helemaal naar boven klimt. Daar ben je toch even mee bezig want het zijn een flink aantal traptreden. Je hebt, als je eenmaal boven bent, wel een mooie beloning. Namelijk het eerder genoemde uitzicht op het water en de stad. Alleen al voor dat zicht is het de moeite waard om voor omhoog te klimmen. Het kasteel is ook te bezoeken en kan best druk zijn. Ga daarom vroeg en neem voldoende water mee.

Wereldexpo 1998Lissabon (2)

De eerder genoemde wereldexpo is een aanrader om te bezoeken als je in de stad bent. Het werd gehouden in 1998 en na afloop is het aangepast en opengesteld voor publiek. Enkele gebouwen hebben een andere indeling gekregen en er zijn bouwwerken bijgebouwd. Een groot gedeelte van het oorspronkelijke terrein is nog intact. Hoewel het een stuk buiten het centrum ligt, trekt de plek nog altijd veel bezoekers. Het is met het openbaar vervoer goed te bereiken en het ligt aan het water. Het terrein staat vol moderne architectuur en is een mooi wandelgebied. Naast architectuur is er ook goed nagedacht over hoe om te gaan met het water. Lissabon (3)

Er is ook een loopboulevard. Deze is over het water gelegd en daar kan je even lekker uitwaaien. Er zijn verschillende looproutes en bij elk object staat een duidelijk uitleg. Daarnaast ligt aan dit terrein ook een groot overdekt winkelcentrum. Dit centrum is ruim opgezet en oogt licht. Veel internationale merken zijn er gevestigd. Voor mij is het interessant vanwege het eten en de architectuur. Ik snap niet dat het nodig is om te shoppen in het buitenland als dezelfde merken ook in Nederland voorkomen. Ik kom voor de stad en het culturele en culinaire aanbod. Mocht je gezelschap geen zin hebben om naar de Expo te gaan, dan is dit misschien een extra reden om toch te gaan. Als het nog steeds niet overtuigend genoeg is, dan heb ik nog een extra reden om er naartoe te gaan. Het is één van de leukste activiteiten en het ligt onder de grond.

OceaniumLissabon (1)

Lissabon heeft een van de grootste aquaria van Europa. Als dat je gezelschap niet kan overtuigen dan weet ik het ook niet meer. Wie houdt er nu niet van vissen kijken? Ik wel en dit aquarium kon ik niet links laten liggen. We hebben thuis zelf ook een aquarium maar deze is toch een tikkeltje groter. Ze hebben een groot aantal vissen rondzwemmen en ik was er wel een tijdje zoet mee. Niet alleen het grote aquarium was mooi om te zien, ook de kleinere bakken waren de moeite waard. Verwacht er niet een hele middag rond te kunnen lopen, maar binnen een uur of twee heb je toch het grootste gedeelte gezien.

Lekker eten en drinkenLissabon (7)

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het culinaire aanbod van de stad. Het eten is super en overal te vinden. Je moet, zoals bij de meeste steden, het echte centrum en alle toeristische restaurantjes mijden. Er is genoeg aanbod en keuze. Gewoon even een straatje extra het centrum uitlopen en het wordt al een stuk betaalbaarder. Voor mij is het een mooie oude stad die vol staat met oude gebouwen. De temperatuur was goed toen we er waren, misschien iets te warm maar daar mag je eigenlijk niet over klagen. Het is alweer 4 jaar geleden toen ik er was maar ik kan het me nog steeds voor de geest halen.

Reis-virusLissabon stedentrip

Hoewel ik elke dag van mijn vriendin ´s vakantie moet werken, zal ik er toch van genieten om even het rijk voor mezelf alleen te hebben. Maar het reis-virus begint toch weer op te komen. Misschien ga ik toch eens wat blogs lezen over mooie bestemmingen in het najaar. Tips zijn welkom! Daar heb ik in die periode genoeg tijd voor. De tijd vliegt en voordat je het weet ga ik haar weer ophalen. Zolang duurt een week nou ook weer niet. Daarnaast zal ik ook alvast plek maken in de kast, want ook deze stad heeft een Starbucks beker en toevallig heeft ze die van Portugal ook nog niet. Weer twee voor haar steeds groter wordende collectie. Ik ben benieuwd hoe mijn vriendin het heeft beleefd en met welke verhalen ze terugkomt. Want dat ze met verhalen terugkomt, dat staat vast want het is een mooie stad!

6 Comments

 1. Oh wauw, die eerste foto had me al genoeg overtuigd om op dit artikel te klikken haha! Echt heerlijk. Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar ik hoop er toch snel eens te gaan.

  • Niels says

   Bedankt voor het compliment! Lissabon is mooie stad en een goede uitvalbasis om meer van het land te zien. De streek eromheen is prachtig en zeker de moeite waard om eens te bezoeken als je de kans krijgt.

 2. Loes Beumer says

  Mooie zonnige foto’svan Lissabon. De foto van de loopboulevard doet me denken aan de pier van Scheveningen, beiden hebben een mooie houten vloer.

 3. Sandra says

  Mooie foto’s Niels! Ik ben benieuwd naar Lissabon… Het najaar? Ben je al eens in Sevilla e.o. geweest? Dat is echt een aanrader in het najaar. Of natuurlijk Amerika, maar dat is elke tijd van het jaar leuk 😉

  • Niels says

   Bedankt! Het is een mooie stad. We waren er in het hoogseizoen, maar in het najaar zal het ook mooi zijn. In Sevilla ben ik nog niet geweest. Valencia staat wel op het programma voor volgend jaar. Bedankt voor de tip, ik ga je blog erover nog eens nalezen. We zouden dit jaar naar New York gaan, alleen daar is een verhuizing tussendoor gekomen. Dus die is verschoven naar volgend jaar.

Geef een reactie