Foto van de Week
comments 6

Foto van de Week #65: Het mooie beursgebouw van Lille

Lille beursgebouw

Ik laat in de rubriek “Foto van de Week” een foto zien die deze week voor mij bijzonder is geweest. Dat kan gaan om het moment, het gebouw, de architectuur of honderd en één andere redenen. Elke foto heeft zijn verhaal en deze week is de keus gevallen op een foto gemaakt in Lille. Deze foto is gemaakt door Ilona en laat het beursgebouw van Lille zien.

De foto van deze week brengt mij terug naar juli van dit jaar. Op een bewolkte maar toch warme dag stond ik in het kloppend hart van Lille. Een stad in Frankrijk die net over de grens van België ligt. Lille ademt, Lille bruist, Lille leeft. Ik neem je mee terug naar de dag toen we voor het beursgebouw stonden te kijken. Het is een waar pronkstuk midden in het centrum van Lille. Het is een authentiek rood beursgebouw omhuld met prachtige goudgele ornamenten. Het gebouw is chique en statig. Je kan er niet omheen en je blijft ernaar kijken. Achter het beursgebouw ligt de Belfort van Lille. Het beursgebouw heeft zijn eigen kenmerkende geschiedenis en juist die geschiedenis wil ik graag met jullie delen. Het oude beursgebouw heet in het Frans ‘Vieille Bourse’. Het is de plek waar vroeger aandelen werden verhandeld. Het is gebouwd door Julien Destrée in 1653. Julien kreeg een heel bijzondere opdracht mee. Hij moest een beursgebouw bouwen dat kon ‘concurreren met elke grote stad’. Zo’n opdracht is moeilijk want gespannen verwachtingen moesten waar worden gemaakt. Deze opdracht werd gegeven door bankiers en handelaren uit de stad. En waarom? Om gezondheidsredenen. Hiervoor moesten ze handel drijven in de open lucht, ongeacht de weersomstandigheden. In wind, regen, kou en sneeuw. Niet altijd even fijn. De bankiers en handelaren liepen daarom ook vaak een verkoudheid of griepje op. Dat waren ze zat.

Ze gingen met hun wensen naar de overheid en die voelde wel wat voor het plan om een beursgebouw te laten bouwen. En zo geschiedde het. Het beursgebouw heeft ook een binnenplein waar de handel werd gedreven. Aan elke kant van het gebouw zit een toegang. Boven elke toegang is een schild geplaatst met een verwijzing naar Turkije en Nederland. Naar Turkije omdat op de binnenplaats ook oosterse producten werden verhandeld en naar Nederland omdat Lille ooit van Nederland was. Door de eeuwen heen heeft het beursgebouw veel te verduren gehad. Daarom is besloten voor een grote restauratie. De twee grootste ondernemingen in Frankrijk hebben deze zware taak op zich genomen. Het is een bijzondere restauratie want het was de grootste privé restauratie ooit die in Frankrijk heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig wordt het gebouw niet meer gebruikt als beursgebouw. Op het binnenplein worden tweedehands boeken verkocht, kan je een bloemenzaak vinden en mensen die genieten van een schaakspel. Voor mij is het een indrukwekkend gebouw met een historisch verhaal, daarom heb ik dit gebouw gekozen als foto van de week.

Wat vindt jij van het gebouw? Is de maker van het gebouw erin geslaagd om een beursgebouw neer te zetten dat kan ‘concurreren met elke grote stad’?

6 Comments

  1. Mooie foto en steeds weer interessant om te lezen. Met welk programma worden de foto’s bewerkt?

  2. Loes Beumer says

    Wat een mooie historisch gebouw. Jammer dat het niet meer dienst doet als beurs. Ik ben blije dat het behouden blijft voor de toekomst.

    • Ja, het heeft niet meer de functie als beursgebouw maar het is wel nog steeds in gebruik. En het wordt ook goed onderhouden 😉 Dat is fijn!

Geef een reactie