Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 19

Bourke’s Luck Potholes, meer dan gaten in de weg

Bourke's Luck Potholes

Een van de plekken die je kan bezoeken tijdens de panoramaroute in Zuid-Afrika zijn de Bourke’s Luck Potholes. Potholes kom je in Zuid-Afrika overal tegen en dan vooral in de weg. De wegen van Zuid-Afrika zijn soms ook een hele kunst om over te manoeuvreren. Naast de koeien en mensen die er oversteken, stikt het van de potholes. Gaten in de weg waarbij je al je stuurmanskunsten moet aanspreken om ze te omzeilen. Je kan ook speciaal op zoek gaan naar potholes, alleen dan niet op de weg maar in de natuur zoals bij Bourke’s Luck Potholes.

Bourke’s Luck PotholesBourke's Luck Potholes

Als je een gedeelte van de panoramaroute rijdt in Zuid-Afrika zoals wij dat hebben gedaan, kan en mag je ze eigenlijk niet overslaan. Zoals zoveel tijdens deze route zie je niks tot je er op gewezen wordt. Afgezien van het prachtige landschap natuurlijk waar je doorheen rijdt. De Bourke’s Luck Potholes liggen verscholen in het landschap. De weg loopt erlangs en na toegangskaarten gekocht te hebben, mag je het terrein op. Hier kun je even naar de wc, iets eten en souvenirs kopen. Je hoort het al. Het is toeristisch. De bussen staan letterlijk te wachten tot de groepen weer meegaan om naar het volgende punt van de panoramaroute.Bourke's Luck Potholes

Wij parkeerden onze auto op het grote parkeerterrein onder een van de bomen. Dat natuurlijk in de vergeefse hoop het weer koel aan te treffen als we verder zouden rijden. We besloten eerst even iets te eten voordat we de Bourke’s Luck Potholes zouden aanschouwen. Tijd was niet aan onze kant want het duurde meer dan een half uur voor onze tosti’s klaar waren. Bourke's Luck Potholes

Dat, terwijl er niet veel mensen waren. Ik ben nog steeds benieuwd hoe ze dat doen als het straks echt druk gaat worden. En als je daar dan zit en je hebt honger en je wilt daarna nog iets moois aanschouwen, dan lijkt een half uur eeuwig te duren.

Toch een apart aanblikBourke's Luck Potholes

Nadat we hadden gegeten zijn verder gelopen op weg naar de Bourke’s Luck Potholes. We liepen een pad af en zagen in de verte een brug. Vanaf dit punt zag je niet veel en je vroeg je af wat ze nu eigenlijk bedoelden. Hoe zouden de gaten eruit zien? Zou het wel de moeite waard zijn of is het een toeristentrap? Maar dat werd snel duidelijk in positieve zin. Eenmaal bij de brug aangekomen had je een prachtig zicht op Bourke’s Luck Potholes. Bourke's Luck Potholes

In de loop van miljoenen jaren is dit door de kracht van het water uitgeslepen. Hierdoor zijn cilindrische gaten ontstaan. Wat een gaaf gezicht. De eerste indruk is super en je wordt er toch even stil van. Natuurlijk ben hiervoor er speciaal naartoe gereden maar op het moment dat je het daadwerkelijk kan aanschouwen is het toch heel bijzonder.Bourke's Luck Potholes

Dit zijn dingen die je normaal alleen maar voorbij ziet komen in de vorm van mooie foto’s en nu stonden wij er ook bij. Wel samen met tientallen andere toeristen, maar toch! Hoe mooi en hoe rustgevend is het hier.

Over de brugBourke's Luck Potholes

We lopen de eerste brug over en elke keer als je weer naar beneden kijkt, dan zie je het vanuit een ander perspectief. Erg bijzonder. Het schijnt een traditie te zijn om in één van de potholes geld te gooien. Bourke's Luck Potholes

Misschien dat het geluk brengt maar daar ben ik dan weer iets te nuchter voor. Ik vind het zonde om al die muntjes te zien liggen in deze prachtige gaten. Laat de natuur lekker de natuur zijn. Je mag al blij zijn dat je er mag komen maar probeer het niet te verpesten op die manier. Maar dat is mijn bescheiden mening. Ieder z’n ding. Bourke's Luck Potholes

Ook zijn we nog even naar boven gelopen. In het riviertje, voordat het water naar beneden stort, was het water heerlijk verkoelend en helder. Bourke's Luck Potholes

Je zag er zelfs de visjes in zwemmen. Ondanks de bordjes dat je niet het water in mocht gaan vanwege de gevaren, werd dat massaal genegeerd. Je zal maar uitglijden en via de waterval naar beneden vallen. Ik moet er niet aan denken.

Even de tijd nemenBourke's Luck Potholes

Daar hebben we nog even gezeten om alles op ons te laten inwerken. Om even stil te staan bij het natuurschoon dat door de eeuwen heen is gecreëerd. Dat de natuur zulke mooie dingen kan maken. Bourke's Luck Potholes

Terwijl alle toeristen voorbij komen. De toeristen met hun paraplu’s tegen de zon, de selfiesticks en de gevaarlijke capriolen die ze uithalen voor de perfecte foto. We hebben er ongeveer een klein uur rondgelopen. We hebben ons laten verbazen en verwonderen door deze prachtige natuur. Bourke's Luck Potholes

Daarna zijn we weer verder getrokken op weg naar het volgende avontuur. Want dat was het. Een groot avontuur waarin we vele mooie dingen hebben mogen zien. De Bourke’s Luck Potholes waren gaaf om gezien te hebben. Jammer van het hoge toeristengehalte maar desondanks zijn we blij dat we er even zijn geweest. We hadden het niet willen missen.

19 Comments

 1. Haha, de vergelijking met gaten in de weg. 😉 En een half uur voor tosti’s?! OMG! Maar wij hebben in ZA ook wel een aantal keren trage service gehad. Het pannenkoekenrestaurant in Graskop had ‘t in elk geval prima voor elkaar, heerlijk gegeten daar.

 2. Een prachtig stukje natuur. Ik ga het binnenkort ook bewonderen. En al die toeristen, tja, dat is het nadeel van mooie dingen, iedereen wil ze zien. Gelukkig kan ik me daar goed voor afsluiten.

 3. Van deze plek had ik nog nooit gehoord! Ik ga ‘m onthouden voor als ik ooit die kant op ga, een mooie plek, dus ik begrijp wel waarom het een populaire plek is om te bezoeken.

 4. Wow, wat een bijzonder verschijnsel. Een kant van zuid afrika die ik nog niet eerder gezien heb. Het doet me een beetje denken aan de Grand Canyon..

 5. Jenny - ikreis.net says

  Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika heb ik de panoramaroute overgeslagen. Jouw foto’s zijn echter geweldig mooi, vooral de foto die waar je echt de ronde gaten zien. (Je omslagfoto.)

  De natuur is zo machtig!

 6. Het ziet er wel heel gaaf uit! Veel beter om ze op deze manier te bewonderen dan tijdens het rijden he? 🙂 Wel een heel avontuur!

 7. Leuk, hier sta ik over een maand weer! Echt leuk om al je artikelen over ZA te lezen, dan begint het bij mij meteen weer te leven. Heerlijk!

 8. Wauw erg indrukwekkend. Wat een geweldige plek om te bezoeken. Dat van die vele toeristen neem je dan voor lief. Soms is een plek gewoon populair en voor deze plek is dat niet erg.

  Ook ik snap die muntjes niet helemaal. Jammer van de natuurlijk. Maar goed soms heb je dingen niet in de hand alleen je eigen handelen.

 9. Wauwww, wat een gaaf gebied! Ik heb er wel eens een foto van gezien, maar des te leuker om er nu ook uitgebreid over te lezen. Ik snap ook niet waarom die muntjes in de holes gegooid worden. Zonde!

 10. Heel mooi natuurverschijnsel! Nooit eerder van gehoord. Het hoge toeristengehalte is jammer, die muntjes ook trouwens, maar soms kan het niet anders om iets te zien. Wij waren dus bij Iguazu vorig weekend en daar komen meer dan een miljoen toeristen per jaar. Je ziet overal toeristen en moet soms in de file op een bospaadje lopen. Leuk is anders maar het is nu eenmaal de enige manier om Iguazu te zien en zéér de moeite en de toeristen waard! Uiteindelijk als je bij een hek naar dat denderende water kijkt merk je niks meer van de mensen om je heen haha 🙂

 11. Marcel | yourtravelguideonline says

  Erg indrukwekkend! Ik ken de beruchte potholes in de wegen van Zuid-Afrika maar dit natuurfenomeen niet. Erg jammer dat we dit gemist hebben tijdens onze reis.

 12. Wat een bijzonder natuurfenomeen die potholes. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er erg fotogeniek en bijzonder uit. Ik kan me voorstellen dat mensen er heen gaan.

 13. Mooi zeg! Indrukwekkend ook dat dit zo gekomen is door miljoenen jaren stromen van water. Die wegen in het buitenland laten je ook wel weer de wegen hier waarderen, maar dat doen we dan met zijn allen tegelijk en staan we weer in de file…hmm wat is nou beter ?

 14. Jaa…super mooi daar! Ik was er ook een aantal jaar geleden en was erg onder de indruk. Heel mooi gebied om te fotograferen.

 15. Wauw dat ziet er bijzonder uit! Wel logisch dat veel mensen dit willen zien. Ik snap dat ook nooit dat mensen dan geld ergens moeten ingooien. Ik doe daar ook nooit aan mee. Prachtig plekje hoor!

Geef een reactie