Duitsland, Reizen
comments 7

Swingend 2017 beginnen in bruisend Essen

Essen

Een besmeurde toilet die niet was doorgetrokken, een koelkast die niet functioneerde en een lekkend raam. De eerste stap die ik zette in de hotelkamer was er eentje terug in de tijd; het verouderde interieur gaf ons een rechtstreekse tijdworp terug naar de jaren ’90. Hoe ironisch dat we juist in deze tijdmachine een sprong vooruit zouden maken. Van het verbazingwekkende 2016 gaan we hier swingend 2017 inrollen. Onze eerste ontmoeting met de stad Essen was een feit.

Industrieel Essen

Essen, wat? Essen, wie? Essen, de 9e grootste stad van Duitsland. Met zo’n 575.000 inwoners voelt deze stad aan als het jongere broertje of zusje van Düsseldorf. Wel eentje die minder bekend is. Ik moet altijd lachen als ik Essen vertaal want het betekent natuurlijk eten. Deze grote stad ligt toevallig ook dichtbij de kleinere stad Dorsten. Essen was ooit een vlijtige industriestad, bekend om de kolen- en zilverindustrie. Zeche Zollverein duitsland

Wist je trouwens dat in de buurt de voormalige kolenmijn Zeche Zollverein tegenwoordig UNESCO-werelderfgoed is? Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Tegenwoordig is Essen een energieke forenzenstad die omsingeld is door andere grote steden zoals Duisburg en Dortmund in het Ruhrgebied.

De stad ontdekken

We hadden maar een dag de tijd om de stad te verkennen voordat de champagneflessen traditiegetrouw opengetrokken konden worden en het knallende vuurwerk om onze oren zou vliegen. Het was oudejaarsdag wat ook betekende dat de winkels maar tot 14:00 uur open waren en veel andere attracties al bij voorbaat hun deuren hadden gesloten. Het was rustig in de late ochtend, Essen moest nog ontwaken. We liepen op ons gemak door de stad.

Voorbij het iconische Grillo Theater, langs de Dom van Essen en tussen het winkelend publiek. Mijn favoriet in de stad was de Oude Synagoge met de herkenbare groene koepels.

Tot 2010 diende het als synagoge en tegenwoordig is het een cultureel ontmoetingscentrum. Alles in het centrum is goed te lopen maar nog makkelijker is het aanschaffen van een OV dagpas. Voor 5 euro per dag kan je met de metro en de tram heel de stad door zigzaggen. Trams en metro’s rijden best vaak waardoor je nooit lang hoeft te wachten.

Van boekspot tot street art

Een oudere man met een plastic tas liep richting een openbare kast. Deze kast was gevuld met boeken. Ik keek hem verbaasd een paar seconden na. Hij pakte een boek uit zijn plastic tas, deed de kast open en plaatste het boek erin. Wat was hier aan de hand? Essen zit vol met verrassingen en één daarvan is een boekspot. Een openbare kast waar je boeken kan delen, ruilen of meenemen. Van het initiatief werd ik blij. Ik heb een boekspot ook gezien in Nederland. In het winkelgebied van Hoog Catherijne staat er één. Het winkelgebied ligt geplakt tegen het treinstation van Utrecht aan.

Waar Essen mij ook mee verraste was de street art die we af en toe tegenkwamen terwijl we de stad ontdekten.

Limbecker Platz

Onze volgende stop was de Limbecker Platz. Groot, groter, grootst. Een walhalla voor de shopliefhebber met meer dan 200 winkels en een winkeloppervlakte van 70.000 vierkante meter verspreidt over verschillende niveaus. Hier kan je makkelijk dwalen en verdwalen tussen de vele winkels, eettentjes en roltrappen. Met knorrende magen streken we neer bij Frooters. Deze winkel is niet alleen een lust voor de maag, ook het oog komt niks te kort. Lekkere zelfgemaakte ijsjes, veel snoep, vruchten en fruit. Een aanrader als je in de buurt bent. Ook was het winkelcentrum tijdens de laatste dag van het jaar gehuld in feestelijke sferen met een grote kerstboom, kerstornamenten en cadeautjes.

Natuurlijk konden we het niet laten om even een selfie te maken in de weerspiegeling van een kerstbal.

Grugapark

Hierna vervolgden we onze weg via de metro naar het Grugapark. Gruga? Krugar? Niels en ik glimlachten wel vaak om de naam. Het contrast tussen het Grugapark in Essen en het Krugerpark in Zuid-Afrika had niet groter kunnen zijn. In het Krugerpark was het stikheet met temperaturen boven de dertig graden terwijl we op safari onze ogen uitkeken naar wilde dieren. In het Grugapark was het heel koud maar werden we wel getrakteerd op een winterschoon wonderland. Met slingerende paden, dwars door verschillende soorten landschappen heen. Van moestuintjes tot een bamboelandschap.

Van heuvelachtige paden tot houten vlonders waarmee we over het bevroren water liepen. We zagen hier kinderen die speelden op het ijs, mensen die genoten van een glaasje glühwein en eenzame wandelaars. Iedereen genoot zichtbaar. Redenen genoeg waarom het Grugapark mijn favoriete plek is in Essen en waarom ik nog een keer zou terugkomen in de lente of zomer als alles in bloei staat.

Van oud naar nieuw

Uiteindelijk werd het langzaam donker. De avond viel en mensen verzamelden zich in het centrum van Essen. Sommige mensen gewapend met rugzakken vol vuurwerk, andere mensen die het alleen leuk vonden om er naar te kijken. Maar allemaal waren ze er voor de feestelijkheden en de viering van het nieuwe jaar. De stad kwam nu pas echt tot leven en bruiste. Overal waar ik keek was de stad sierlijk verlicht. Grote feestbollen hingen aan draden, bomen waren verwikkeld in lichtjes en mooie gebouwen stonden in de spotlights. Het was in Essen dat we het jaar 2016 vaarwel zeiden en het jaar 2017 verwelkomden. We genoten van de knallen, het vuurwerk en het feest. We genoten ook van ons eerste oud en nieuw samen in het buitenland.

7 Comments

 1. Leuk verslag! Ik moest weer even helemaal bijlezen bij jullie (sorry!). Essen vind ik een hele leuke stad, ben er al veel te lang niet geweest. Bijzonder park trouwens, die kende ik nog niet!

  • Bedankt voor het compliment Lies 🙂 De feestdagen zijn altijd drukke dagen. Het Grugapark is best bijzonder, ook als je de foto’s van alles in bloei ziet op Google. Als ik hier zou wonen zou ik wel weten waar ik vaak zou zijn 😉

 2. Loes Beumer says

  Een leuke afwisselende stad. In mijn straat is ook een klein kastje waar je boeken in kan zetten of uit halen. Het park is heel apart.

  • Dat park was zeker bijzonder. Héél leuk dat er in de straat ook een book spot is, wordt er ook actief gebruik van gemaakt?

 3. Leuk geschreven! Ik kwam iets van 12 jaar geleden ofzo vaak in Essen, maar ik herinner me dus echt helemaal niets als ik de foto’s bekijk. Bizar dat geheugen van mij haha. Leuk om oud en nieuw in het buitenland te vieren. Duitse steden zijn ook altijd erg gezellig vind ik. Ik ben ooit met oud en nieuw in Athene en Helsinki geweest. Vooral die laatste was erg koud haha. Nogmaals gelukkig nieuwjaar!

  • Bedankt voor je compliment Sabine en een leuke comment 🙂 Bizar, he hoe sommige plekken gewoon verdwijnen uit je geheugen en andere dingen herken je nog als de dag van gister 😉 Kan me voorstellen dat het echt koud was in Helsinki. Wel knus en gezellig. Hoe was oud & nieuw in Colombia? Ik ben heel benieuwd!

   • Niels says

    Daarom hebben we ook dit blog. Een soort dagboek waarbij je het nog een keertje kan teruglezen en beleven.

Geef een reactie