Duitsland, Europa, Reizen
comments 14

Hamburg, hoe een spontaan idee werkelijkheid werd

Hamburg

Dan zit je in de auto om je vriendin weg te brengen naar het station en zegt ze opeens: “Niels, ik heb een heel leuk spontaan idee. Wat als we nu naar Hamburg gaan? Even er tussenuit en deze stad van onze bucketlist afstrepen. We willen er al een tijd heen en nu hebben we de kans.” Om een lang verhaal kort te maken. Het station hebben we niet meer gehaald. We zijn terug naar huis gegaan, hebben online een hotel geboekt en zijn in de auto gestapt om een kleine vijf uur later in Hamburg te arriveren. Zomaar, spontaan en niet zonder enig tegengeluid van mijn kant. Alle plannen opzij geschoven maar uiteindelijk hadden we een belangrijke reden om wel te gaan. Waarom niet? We hebben de tijd, de gelegenheid en het vervoer. Waarom zouden we er dan niet heen gaan?

HamburgHamburg

Het is een stad van ongeveer 1,8 miljoen inwoners. Een grotere stad dan Amsterdam en Rotterdam bij elkaar en dat is te merken. We hebben een hotel gekozen buiten het stadscentrum maar dichtbij de S-Bahn. Deze is twee minuten lopen vanaf ons hotel, waar we gratis de auto konden parkeren en de rit duurt een kleine 20 minuten. Je komt dan uit bij het centrale station om vanuit daar met het openbaar vervoer de rest van de stad te ontdekken. Daarvoor hebben we voor drie dagen een Hamburg Card aangeschaft. Hiermee kunnen we onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Een uitkomst. Zeker omdat het toch best grote afstanden kunnen zijn en je hierdoor niet de gehele stad door hoeft te lopen. Deze hadden we thuis aangeschaft en via onze mobiel altijd bij ons.

Kennismaking HamburgHamburg

De eerste dag zijn we na het inchecken bij het hotel de stad in gegaan. Om alvast kennis te maken. Voor ons was het bonus tijd. Tijd die we eigenlijk niet gepland hadden. Het was voor ons een reisdag en ondanks dat we niks konden plannen waren er toch een aantal plekken die we zeker wilden zien. Het Elbphilharmonie, het raadhuis en de Speicherstadt om er maar enkele te noemen. Het raadhuis hebben we die eerste dag ook gezien. Een prachtig oud gebouw dat ook van binnen te bezoeken is en waar je aan een rondleiding kan deelnemen. Iets wat we helaas niet konden doen omdat ze al vol zaten. We hebben ons die dag laten verrassen. We hebben eigenlijk zonder veel op de kaart te kijken wat rondgelopen en ons verbaasd over de oude gebouwen, de vele winkels en de gezellige eetgelegenheden. Want je komt in deze stad veel plekken tegen waar je even snel wat kan eten. Gelukkig niet allemaal fastfood maar ook de super gezonde sector is er te vinden. Hamburg

Die dag zijn we onder andere door het stadspark genaamd Planten un Blomen gelopen. We hebben dit park op een positieve manier leren kennen om daarna uit te komen bij de Landungsbrücken .

Landungsbrücken en de ElbtunnelHamburg

Hier komen de vele bootverbindingen bij elkaar. Zowel van het openbaar vervoer als de toeristenboten. Deze liggen aan de stijgers en hier kun je op je gemak langslopen om een eerste indruk krijgen van het grote havengebied dat om je heen ligt. Niet alleen dat, het gebouw is prachtig. Een oud gebouw waar tegenwoordig restaurantjes en barretjes liggen. Het is ook een belangrijk knooppunt. Hier kun je opstappen op zowel de U-Bahn als de S-Bahn. Die beiden ook naar het centraal station rijden. Maar wat ook leuk is dat hier de Elbtunnel begint. Hamburg

Een oude tunnel waarbij je met een lift naar beneden wordt gebracht en dan kan je de bijna 450 meter lopen die sinds 1911 geopend is. Deze autotunnel wordt nog steeds gebruikt door voetgangers en fietsers maar ook door auto’s. Er loopt in het midden een smal pad waardoor auto’s van de ene naar de andere kant kunnen rijden. Het mooie hiervan is dat ze ook via een autolift naar boven worden gebracht. Een prachtig staaltje techniek om de rivier over te steken en voor mij toch een van de hoogtepunten van ons verrassingsbezoek.

De tweede dag hadden we ons een doel gesteldHamburg

We wilden graag het Elbphilharmonie bezoeken en de Speicherstadt. Beide zijn vanuit het centraal station goed te belopen maar het is een stevige wandeling, zeker als je op de weg erheen nog vele leuke uitstapjes maakt naar gebouwen en eetgelegenheden die je tegenkomt. De Speicherstadt is een oud gedeelte van de stad Hamburg waar vroeger alle pakhuizen stonden. De meeste hiervan staan er nog en de oude sfeer die je er voelt is prachtig. Deze statige bouwwerken worden tegenwoordig door bedrijven en restaurants ingenomen en zijn UNESCO Werelderfgoed. Het enige jammere is dat er veel auto’s geparkeerd staan waardoor sommige doorzichten toch een minder mooi plaatje opleveren. Vooral als er auto’s geparkeerd staan op de bruggen. Maar wat een prachtig gebied. Niet alleen kan je hier je hart ophalen als je van architectuur houdt maar ook zit er bijvoorbeeld een Markthalle. Hamburg

Een Duitse variante van de foodhallen die je in Nederland tegen kan komen. In de pakhuizen zit dan in een relatief kleine ruimte allemaal verschillende ondernemingen die samen een gevarieerd aanbod brengen van eten. Hier hebben we geluncht met flammkuchen. Met een geweldig uitzicht op het water en de pakhuizen. Een aanrader als je in buurt bent. Iets verderop zit het Unilever-gebouw. Een architectonisch hoogstandje en een van de vele projecten waarmee Hamburg het havengebied probeert te moderniseren. Het ene na het andere moderne gebouw schiet uit de grond terwijl het niet altijd even nodig is. De oude pakhuizen zijn vaak veel mooier en geven meer sfeer, maar sommige gebouwen zoals het Unilever-gebouw mogen er ook zijn. Niet veel later kom je uit bij het Elbphilharmonie.

ElbphilharmonieHamburg

Dit markante gebouw is een van de architectonisch hoogtepunten van Hamburg en een van de redenen waarom veel Hambugers (ja, dat zeg je echt zo) het havenproject een verspilling van geld vinden. Rond de jaarwisseling werden de kosten van deze publiek-private samenwerking geraamd op een bijdrage van de gemeente Hamburg van 77 miljoen euro. Uiteindelijk werd het project in 2017 geopend en heeft het een kostenplaatje van 789 miljoen euro waarvan de gemeente Hamburg er 575 miljoen euro heeft betaald. Een kleine kostenoverschrijding voor een gebouw dat wel duidelijk een landmark is geworden voor de stad. Het gebouw zelf is gedeeltelijk vrij en gratis te bezoeken. Hamburg

Je hebt hiervoor een kaartje nodig met een tijdslot van een uur. Tussen die tijd kan je dan naar boven om halverwege het gebouw van het uitzicht te genieten. Let op, het kan druk zijn en hard waaien. Je gaat met twee roltrappen naar boven en ook naar beneden. Je hoeft dus geen trap te lopen wat handig kan zijn voor opstoppingen en mensen die niet door willen lopen. Boven heb je een mooi zicht op de haven en de stad, maar je bent er geen uren mee kwijt, voor je het weet heb je het rondje gelopen en ga je weer met de roltrap naar beneden. Je kan binnen weinig zien want de zalen van dit concertgebouw zijn niet toegankelijk. Met andere woorden. Het is een mooi gebouw en leuk dat ze er een uitzichtpunt van gemaakt hebben maar voor dat geld had ik toch iets meer verwacht.

Hamburg is een spontaan bezoek waardHamburg

Dat waren maar enkele dingen die we gedaan hebben tijdens ons bezoek aan Hamburg. De stad heeft ons positief verrast en het leuke was dat dit daadwerkelijk een verrassingsbezoek was. ‘s Ochtends hadden we nog geen idee dat we daadwerkelijk in deze stad zouden overnachten. Dat maakt het avontuurlijk en spontaan. Dingen die we altijd wel kunnen waarderen. Niet alleen dat, het levert vaak ook de leukste herinneren op en zorgt voor de leukste verhalen. Je hoeft niks en alles is eigenlijk een bonus. Als je er met die instelling heengaat dan maakt het slechte weer niks meer uit en geniet je er het meeste van. We hebben een super tijd gehad en zouden deze stad aan iedereen aanraden. Niet alleen omdat het een grote, mooie stad is, maar ook omdat er veel te doen en te zien is. Je valt van de ene in de andere verbazing en zelfs als het regent is er nog veel te doen. De stad telt vele overdekte winkelpassages en genoeg museum om je door de buien heen te helpen. We hebben geen spijt gehad van onze trip en deze stad heeft ons positief verrast.

14 Comments

 1. Wat heerlijk zo’n spontaan idee, meestal zijn dat de beste ideeën! Ik was ooit in Hamburg voor een concert, maar zag verder niks van de stad. Toch staat de stad nog steeds op mijn Bucketlist, misschien binnenkort een spontaan weekendje voorstellen ?

 2. Wat een leuke blog en bestemming! Ik ben nog nooit in Hamburg geweest, maar ik hoor en lees er leuke verhalen over! Altijd leuk als dit soort weekendjes heel spontaan plaatsvinden!

  • Niels says

   We werden er ook heel vrolijk van. Het leukste eraan is dat je eigenlijk niks hoeft want je was er toch niet van plan om heen te gaan. Alles is dus een bonus en dat is een leuke manier van reizen 😉

 3. Wat een toffe spontane actie! En goed bevallen zo te lezen en te zien. Lijkt mij een hele mooie stad!

  • Niels says

   Dat is het daadwerkelijk ook. We zouden er zo nog een paar dagen kunnen zijn om de rest ook nog te bekijken. Het lange weekend dat we er waren was eigenlijk nog vrij kort en dat is mooi want dat betekend dat we er nog een keertje terug kunnen komen zonder het gevoel te hebben dat we alles al gezien hebben. Het is een van de steden waar je op je gemak een week kan rondlopen zonder je te vervelen.

 4. Wat tof zeg zo een spontane actie! 😀 Hamburg is inderdaad een leuke en mooie stad. Ben er eens geweest voor een congres en ben toen een paar dagen eerder gegaan om de stad te ontdekken. Je hebt mooie foto’s ook weer gemaakt!

  • Niels says

   Ik snap dat je er een paar dagen aan vast hebt geknoopt. Het is een grote stad waarin veel te zien is en te beleven. Als je er alleen voor het congres heen zou zijn gegaan dan zou je veel hebben gemist en reisgierig als je bent zou dat zonde zijn geweest 🙂

 5. Leuk…en spontaan. Hamburg staat bij ons gepland (niet minder leuk) voor dit jaar! Nog meer zin in na het lezen van je blog!

  • Niels says

   Dat is zeker niet minder leuk. Misschien alleen al omdat je dan bijna zeker weet dat je er ook heengaat. Wanneer ga je? Misschien dat ik tegen die tijd nog een aantal blogs heb geschreven en dat je er nog meer zin ik krijgt.

 6. Ooit ben ik een paar uurtjes in Hamburg geweest vanwege de kerstmarkten en sindsdien roep ik steeds dat ik eens terug wil. Vooral vanwege de Speicherstadt maar ja, het is er dus nog niet van gekomen. Spontane weekendjes weg gebeurden bij ons in het verleden ook vaak, omdat mijn vriend dan voor zijn werk ineens weg moest en we dan besloten om er een hotelletje bij te boeken.

  • Niels says

   Het zijn wel de leukere dingen. Even spontaan weg en iets nieuws ontdekken. We hebben er totaal geen spijt van gehad en Hamburg is een hele fijne stad om dagen, zo niet een week rond te lopen. Een paar uurtjes geven je wel een goede reden om een keertje terug te gaan 😉

 7. Loes Beumer says

  Mooie foto’s van Hamburg, vooral de foto van de elbetunnel, heel apart.

  • Niels says

   Bedankt! Het was ook een hele gave tunnel om doorheen te lopen. Echt ouderwets, alleen jammer dat niet alle oorspronkelijke liften er meer waren. Deze waren door de loop van de tijd natuurlijk gemoderniseerd maar de tunnel zelf is zeker een aanrader om een keertje doorheen te lopen.

Geef een reactie