Afrika, Reizen, Zuid-Afrika
comments 42

Krugerpark, uitgestrekte natuur en veel wilde dieren

Krugerpark

Als je aan Zuid-Afrika denkt dan denk je aan het ruwe landschap, de uitgestrekte natuur en de wilde dieren die er leven. Dat komt allemaal samen in het Krugerpark. Het eerste en tevens een van de grootste nationale parken van het land. Een park van ongeveer 20.000 km² waar je naast de big vijf een heleboel andere dieren kan tegenkomen. Het moet één van de hoogtepunten zijn van je reis naar Zuid-Afrika maar was dat het ook? We zijn er geweest, hebben er geslapen en dieren gespot. Benieuwd hoe het er was?

Krugerpark en het Hluhluwe ImfoloziparkKrugerpark

Van te voren stond vast dat we tijdens onze rondreis in  Zuid-Afrika ook het Krugerpark zouden bezoeken. Niet alleen dat, we zouden er ook gaan slapen. Van te voren hadden we ons er heel erg op verheugd. Je hoort er prachtige verhalen over maar kan het eigenlijk allemaal wel kloppen? Is het echt, zoals ze zeggen, een heel gaaf park? Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Ja, het is een heel gaaf park. Het overtreft je verwachtingen en het is zo onwijs gaaf om de olifanten en de leeuwen in het echt te zien. Het was een groot hoogtepunt van een reis die meerdere hoogtepunten had. Persoonlijk vond ik het Hluhluwe Imfolozipark een tikkeltje gaver. Krugerpark

Misschien omdat dat onze eerste kennismaking was met een nationaal park in Zuid-Afrika. Misschien omdat dat park wat kleiner was, minder vlak en vooral minder toeristisch. Als je daar een leeuw tegenkwam stond je te kijken met misschien twee tot drie andere auto’s terwijl in het Krugerpark er meteen tien auto’s stonden. Maar in het Krugerpark heb je, doordat het wat vlakker is en minder begroeid, een betere kans om de big vijf te spotten. Het zijn twee parken die ik een warm hart toedraag en vandaag ga ik jullie meer vertellen over onze avonturen in het Krugerpark.

Krugerpark en eigen vervoerKrugerpark

We hadden de dag dat we in het Krugerpark zouden aankomen de mogelijkheid uit twee routes. Twee routes die ons zouden brengen naar onze slaapplek in het Krugerpark. Een snelle route om het park heen en een route door het Krugerpark. Die tweede optie had onze voorkeur alleen we wisten niet of we het gingen redden qua tijd. De wegen in Zuid-Afrika zijn super, maar kunnen ook enorm tegenvallen. We hadden een TomTom bij ons maar hadden tijdens de reis geleerd dat je er extra tijd bij moet tellen vanwege opstoppingen, overstekende koeien of wegversperringen. Daarnaast zou het Krugerpark voor een bepaalde tijd sluiten en moest je weg zijn. Om de dieren wat rust te geven of om mensen niet in het donker te laten rijden. We besloten om het te laten afhangen van onze aankomsttijd. Toen we er uiteindelijk na een lange rit waren, konden we nog drie of vier uur rondrijden voordat we eruit moesten. Die kans lieten we ons niet ontnemen. We zouden tijd genoeg hebben om het park te verkennen, even te rusten en bij onze slaapplek aan te komen. De entree hebben we betaald en toen mochten we met onze auto naar binnen. Het avontuur tegemoet.

Eerste wat opvaltKrugerpark

Het eerste wat opvalt is hoe vlak het gebied is. Waar het Hluhluwe Imfolozipark bergen heeft, is het Krugerpark een stuk vlakker. Ook was er een duidelijke en brede geasfalteerde weg. Goed aangelegd en je kon auto’s op meerdere plekken passeren zonder te remmen. De zandpaden hebben we expres overgeslagen vanwege de tijd en omdat we de volgende dag toch terug zouden komen met een gamedrive. Dan rij je daar, in je auto opzoek naar wilde dieren. Dit keer niet vanuit een verhoogde jeep maar laag bij de grond. Je verwacht meteen dieren te zien. Dat viel een beetje tegen. Je had gehoord dat er zoveel dieren waren dat je er makkelijk eentje tegen zou komen. Misschien zie je ze niet omdat je in je eigen auto rijdt en ook op de weg moet letten, maar als je door die poort rijdt dan zal je niet meteen tien leeuwen tegenkomen terwijl er een olifantenkudde voorbij draaft en de giraffen een erehaag vormen. Als je met die insteek het Krugerpark intrekt kom je bedrogen uit en heb je te veel naar de Leeuwenkoning gekeken. Krugerpark

Onze eerste ontmoeting was op een brug. We keken naar de opgedroogde rivier en zagen onze eerste neushoorn van de dag op zoek naar water. Daar hebben we de auto even laten staan. Elkaar aankijkend en genieten van het uitzicht. Een bijzonder moment.

OlifantKrugerpark

Een ander bijzonder moment was even later. Ik dacht iets te zien aan mijn rechterkant. Ik stopte de auto met een noodstop en Ilona keek me vragend aan. Ik wees naar rechts en daar stonden we oog in oog met een olifant. Een mannetje dat achter de bomen vandaan kwam en op enkele meters van onze kleine auto nieuwsgierig naar ons keek. Een mooie ontmoeting met een machtig dier. Dus we hadden er al twee van onze big vijf kunnen afstrepen voor die dag. Toen we verder reden kwamen we steeds meer dieren tegen. Ontelbare impala’s, zebra’s en buffels. Zo ook onze volgende ontmoeting. Krugerpark

Een kudde buffels met jonge dieren trok over de weg en in de verte kwam op diezelfde weg een neushoorn aangelopen. De mannelijke buffels bleven staan. Klaar om aan te vallen als de neushoorn te dichtbij kwam. Ik zette de auto maar iets verder achteruit want de neushoorn kwam steeds dichterbij. Uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. Maar wel een spannend moment als je al die mooie dieren zo tegenover elkaar ziet staan.

TentKrugerpark

We hebben nog even geluncht en zijn verder gereden. Uiteindelijk zijn we een kwartier voor sluitingstijd aangekomen bij de poort om het park uit te gaan. Nog niet helemaal uit het park want enkele honderden meters verderop lag ons kamp waar we die nacht zouden overnachten. Slapen in een toch redelijk basic en toch stiekem luxe tent. Geen wifi, geen tv maar wel airco. Wat een luxe. Ze hadden het muggennet al opgehangen maar helemaal verkeerd. Dus ik heb ons muggennet er provisorisch onder gehangen. Twee netten onder elkaar voor een optimale bescherming tegen de malariamuggen die er rijkelijk aanwezig waren. We hebben ons die dagen in het Krugerpark goed ingesmeerd met antimuggenspul en onze pillen ingenomen. Uiteindelijk hebben we er niks van gemerkt. We zijn amper gestoken en daar zijn we blij om. Krugerpark

Omdat we al de hele dag onderweg waren en ik al de hele dag aan het rijden was, besloten we om vroeg naar bed te gaan. Even een boekje te lezen om de wekker vervolgens heel vroeg in de ochtend te zetten voor onze gamedrive de volgende dag. Na deze dag met onze eigen auto in het park en eindigend in een tent in het Krugerpark waren we alleen maar nieuwsgieriger geworden naar hoe het er aan toe zou gaan de volgende dag. Hoe dat uiteindelijk is uitgepakt zal ik binnenkort vertellen maar ik kan je al wel meegeven dat het onwijs gaaf was en we de big vijf drie keer hebben mogen aanschouwen terwijl we tot onze verrassing een privé-gamedrive hadden in wat volgens mij een van de mooiste parken van Zuid-Afrika is. Wat een gaaf park is het toch en hoe mooi is het om al die dieren te zien. Een ervaring die je altijd bij zal blijven.

42 Comments

 1. Wat lijkt het me toch onwijs bijzonder om die gave dieren te spotten. Wauww! Echt een gave ervaring Niels!

  • Niels says

   Het was ook een bijzondere ervaring. Eentje die ik niet heel gauw zal vergeten. We hebben een paar hele mooie ontmoetingen gehad en hoe gaaf is het om leeuwen, olifanten en jachtluipaarden in het wild tegen te komen. Heel gaaf, dat kan ik je verklappen.

 2. Indrukwekken, een noodstop voor een olifant! Wat gaaf toch he safari! Volgend jaar gaan wij naar Namibie en Botswana met de auto. Ik hoop daar ook veel dieren te zien.

  • Niels says

   Ik hoop het voor je. Dat lijken me ook gave landen om doorheen te roadtrippen. Heel veel plezier!

 3. Dit roept zoveel mooie herinneringen op! Vooral gezien jullie ook in nkambeni sliepen. Echt heel leuk om te lezen. Ga ik in oktober weer heen trouwens, maar deze keer met eigen tentje 🙂

  • Niels says

   In je eigen tentje? Jij maakt het nog spannender, maar gaaf dat je nog een keer naar Afrika gaat. Een hele fijne plek om te reizen. Ik zou ook graag terug willen. Maar dan wel een ander gebied ontdekken.

 4. Wat een prachtig gebieden voor een safari! Dat zou ik ook wel eens willen doen daar. Wat een ervaring moet het zijn geweest. Vooral ook de buffels-neushoorn encounter vlak voor je neus… Mooie foto’s heb je ook gemaakt!

  • Niels says

   Ja dat was even spannend, gelukkig liep het met een sisser af en konden we onze weg vervolgen maar wat een mooie dieren blijven het toch.

 5. Het verbaast me inderdaad hoe groen het daar is, mooi zeg! Een safari lijkt me inderdaad een geweldige ervaring, maar wel iets dat ik niet als solo-reiziger zou doen. Wie weet kan ik m’n zusje de komende tijd overhalen om eens daar met me te gaan roadtrippen 😉

  • Niels says

   Zuid-Afrika bezoeken als solo reiziger of alleen de safari? De safari zelf kan je in groepsverband doen, ook heel gaaf. En anders moet je even op je zusje inpraten want het zou wel een hele leuke ervaring zijn.

 6. Ik heb beide parken gezien en wij zagen veel meer wild in Krugerpark dus dat park heeft toch wel mijn voorkeur. Hluwluhe vond ik vooral mooier qua vegetatie, maar ook zeker de moeite waard.

  • Niels says

   Begrijp me niet verkeerd, Kruger was geweldig maar het Hluhluwe Imfolozipark was onze eerste game drive met een hele gave gids terwijl we onze eerste ontmoetingen hadden met wilde dieren in Zuid-Afrika. Dat in combinatie met het gevarieerde landschap en ook de vele dieren die we daar aantroffen maakten het voor ons een heel fijn park. Kruger natuurlijk ook 😉

 7. Zeker een uniek park! Doordat wij in Kruger veel meer wild zagen dan in Hluhluwe vonden wij Kruger toffer, maar het landschap in Hluhluwe was wel op veel plekken spectaculairder. Bekende poort trouwens op de bovenste foto, leuk om terug te zien. 🙂

  • Niels says

   Het landschap was inderdaad spectaculair in het Hluhluwe Imfolozipark. Maar ook daar hebben we genoeg dieren gezien. Een stuk minder als in het Kruger maar daardoor niet minder leuk. Het Kruger was een stuk toeristischer, misschien dat we daarom het Hluhluwe Imfolozipark leuker vonden.

 8. Nooit geweest, maar lijkt me prachtig om hier de hele big five (en andere dieren) te spotten!

  • Niels says

   Het was prachtig. We hadden door heel veel geluk mee om voor 8 uur al de gehele big vijf gezien te hebben. Dan maak je de rest van de gamedrive toch wat relaxter omdat het doel al is bereikt en je de rest van de dag gewoon kan genieten.

 9. IndoRotterdammert says

  Nog niet geweest, maar staat zeker nog op mijn lijstje. Wat gaaf ook lijkt me dat om daar te overnachten.

  • Niels says

   Je hoort wat meer geluiden van dieren dan je gewend bent, maar we waren zo moe dat we er heerlijk doorheen hebben geslapen. Het is wel een leuke ervaring om wakker te worden, de tent uit te lopen en midden in de natuur te staan.

 10. Wat super tof dat je er hebt geslapen. Lijkt mij een hele gave ervaring. Ik heb deze weken ook een antal game drive en besluit na jouw post ook zonder verwachtingen erin te gaan. Alles wat ik tegen ga komen is voor mij goed.

  • Niels says

   Gaaf! Zambia lijkt me een hele gave plek om op gamedrive te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden. Mij kun je er voor wakker maken 😉

 11. Marcel | yourtravelguideonline says

  Kruger was voor ons het eerste park dat wij bezochten. We keken er onze ogen uit, al die dieren. Geweldig! We hadden ook nog eens het geluk om de Big 5 op één dag te spotten in het Kruger. Gaaf hè, overnachten in een tent. In het Hluhluwe Imfolozipark zijn wij nauwelijks dieren tegengekomen.

  • Niels says

   Jammer dat je in het Hluhluwe Imfolozipark minder geluk had. Daar hebben wij juist veel dieren gezien inclusief leeuwen. vier van de vijf hebben we er gespot. In het Krugerpark zijn wel meer dieren dus ook een grotere kans om ze te spotten, maar we hadden enkele hele bijzondere ontmoetingen in het Hluhluwe Imfolozipark waardoor dat park voor ons net wat leuker was.

 12. Wow, wat een prachtige foto’s! Vooral die van de olifant <3 Het lijkt me dus wel echt stoer om in zo'n tent te overnachten! Zuid-Afrika stijgt op mijn bucketlist 😉

  • Niels says

   Het was een onvergetelijk ervaring. Niet zozeer het park zelf, maar de dieren die erin leven. Wat een mooie ontmoetingen hebben we gehad en die olifant was er zeker eentje van. Echt indrukwekkend.

 13. Ik vond kruger ook geweldig mooi! Helaas is het me niet gelukt om de hele big five te spotten, jullie wel?

  • Niels says

   We hebben hem drie keer gespot en als we nog een meer jachtluipaarden hadden gezien dan nog een paar keer meer. Dat geluk hadden we.

  • Niels says

   Het is echt een onwijs gave plek om te zijn, te ervaren. Ik zou graag nog eens terug gaan.

 14. Wist je dat Kruger vroeger zelf op wild jaagde met zijn pa, zijn duim er bij verloor en tot inkeer kwam en besloot dat er een veilige plek moest komen voor de fauna?

  • Niels says

   Nee, nooit geweten. Wel dat hij de oprichter was en vroeger ook jaagde, maar niet dat hij zijn duim daarbij verloor. Toch weer typisch dat er eerst iets ergs moet gebeuren voordat er iets beters komt. Maar gelukkig is het nu een veilige plek voor de dieren.

  • Niels says

   Ja, het was een hele leuke reis. We hebben er van genoten en het was inderdaad gaaf om al die dieren voor de camera te krijgen. Ik kan het iedereen aanraden.

 15. Prachtig mooi! Lijkt me zo een bijzondere plek en zo indrukwekkend om de dieren met eigen ogen te zien. Staat op de lijst!

  • Niels says

   Het is een hele gave ervaring om die dieren voor het eerst met eigen ogen te zien. In dat geval was deze reis naar Zuid-Afrika er eentje om niet gauw te vergeten.

  • Niels says

   Gaaf dat jullie reis zo goed is verlopen en dat jullie Zuid-Afrika zo leuk vonden. Ik ben heel benieuwd naar de foto’s 🙂

 16. Wauw! Wat een prachtige foto’s. Vooral die van de zebra en die van de olifant. Een safari in Afrika staat zeker op mijn bucketlist. Lijkt me heel bijzonder!

  • Niels says

   Het is ook heel bijzonder. Ik zou het zo nog eens doen. Zonder twijfel een van de mooiste momenten die je kan hebben als je reist.

 17. Loes Beumer says

  Ontzettend mooie foto’ s en een hele gave ervaring.

  • Niels says

   Het was zeker een hele gave ervaring. Bedankt voor je compliment!

 18. Mooi geschreven Niels! Een safari islam inderdaad een prachtige, bijna magische ervaring. Heel bijzonder om al die prachtige dieren in het wild te zien. Ben benieuwd welk park je nog mooier vond!

  • Niels says

   We zijn uiteindelijk naar vier parken geweest. Waarvan er drie vol dieren waren. Ze hebben allemaal hun eigen charme en positieve kanten maar ook elk hun mindere kanten. Als ik terugkijk was het Hluhluwe Imfolozipark heel gaaf. We hadden ook een hele leuke gids, dat scheelt ook heel erg. Maar de volledige big 5 spotten in een prive-gamedrive in het Krugerpark is ook een hele beleving.

Geef een reactie