Architectuur, Nederland
comments 6

Paleisbrug, een verrassend parkontwerp

We hebben lang moeten wachten op een brug die 17,6 miljoen euro heeft gekost en een jaar later is opgeleverd dan gepland. De Paleisburg in ´s-Hertogenbosch is geopend. We zijn er op een warme lente dag overheen gelopen en ik moet zeggen dat de brug mij positief verrast heeft.

BarrièrePaleisbrug-12

Het spoort vormt meestal een grote barrière en verdeelt een stad in twee. Dat is in ´s-Hertogenbosch net zo. Het vormt een barrière tussen het stadscentrum en de wijk het Paleiskwartier.  Nu kan deze barrière geslecht worden op twee manieren. Je kan er met een tunnel onderdoor gaan of met een brug erover heen. De Paleisbrug slecht deze barrière op een bijzondere manier. Het is een brug die is aangelegd als een verhoogd park. Zo is het niet alleen een verbindingsroute maar ook een ontmoetingsplek en een plaats waar je rustig kan bijkomen.

OntwerpPaleisbrug-5

Het is bijzonder dat de brug is uitgevoerd als verhoogd park. Een beroemd Amerikaans voorbeeld hiervan is het Highline Park in New York. Een park dat hoog op mijn bucketlist staat.  Het park heeft een Nederlands tintje. Het landschappelijk aspect is ontworpen door Piet Oudolf en ik vind het leuk dat hij ook verantwoordelijk is voor het parkontwerp van de Paleisbrug. De brug is ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

Paleisbrug-7De architectuur is bijzonder en het materiaal gebruik vind ik goed gekozen. Ik kan de robuuste uitstraling waarderen. Het roestend staal in combinatie met de bestrating, het meubilair en het groen. Het plaatje klopt voor mij. Het is alleen jammer dat we nog even geduld moeten hebben om de planten en de bomen in volle glorie te mogen aanschouwen, maar we hebben geduld.

TechnologiePaleisbrug-6

Deze stadsbrug is voorzien van verschillende technische snufjes. Zo is er gratis WIFI, wat het aantrekkelijk maakt om met je laptop buiten te gaan werken als het mooi weer is. Daarnaast is de brug verwarmd zodat het in de winter ijsvrij is. Ik ben benieuwd of het in de praktijk ook gaat werken want het zou wel een uitkomst zijn. Hoe vaak heb ik niet over een gladde brug moeten lopen of fietsen in de winter. Soms levensgevaarlijk. De brug fungeert als zonnecollector en zal vooral in de zomer overtollige stroom leveren aan de omliggende wijken. Daarnaast is de brug zo ingericht dat je amper merkt dat er treinen onderdoor rijden. Het is niet storend. Je weet dat het een druk bereden stuk spoor is maar in het park is het rustig. Juist die rust maakt het prettig om te verblijven. Paleisbrug-10

Er is aan beide kanten een diagonale lift. Deze lift zorgt ervoor dat het park ook toegankelijk is voor minder valide mensen. Daarnaast zijn er trappen met fietsgoot en kun je er met de fiets redelijk makkelijk overheen. Verwacht alleen niet dat het een rechte weg is. Je zal een stukje moeten zigzaggen en natuurlijk goed uitkijken als er mensen lopen.

ZichtPaleisbrug-4

Het zicht op het spoor en het Paleiskwartier is prachtig. Het Paleiskwartier is een relatief jonge wijk die nog volop in ontwikkeling is. Deze wijk staat in groot contrast tot de wijk aan de overkant van de brug. Waar het centrum mooie oude historische panden heeft die er al tientallen jaren staan, heeft het Paleiskwartier de ruimte gevonden om te experimenteren met moderne architectuur. Deze wijk wordt steeds levendiger. Dat vind ik een goede ontwikkeling. De bereikbaarheid naar het centrum is met deze brug verbeterd en dat zorgt aan beide kanten voor een nieuwe impuls.

Verbetering?Paleisbrug-3

Persoonlijk vind ik het een heel interessant project dat een boven stedelijke aantrekkingskracht heeft. Het zorgt voor een betere bereikbaarheid van twee belangrijke wijken in de stad. Het zorgt niet alleen voor een verbinding, het geeft de stad ook een nieuw park. Het is een creatieve oplossing voor meerdere problemen en het kan werken als een katalysator voor meerdere wijken.Paleisbrug-9

Voor mij is het project geslaagd en ik zie de potentie die de brug kan hebben voor de toekomst. Ik ben vooral benieuwd hoe het over een jaar of tien is. Hoe de brug dan gebruikt wordt, hoe het plan heeft uitgepakt en vooral wat het te weeg heeft gebracht voor de stad. Tot die tijd vind ik het vooral een mooie plek om tijdens een van onze wandelingen langs te lopen en te genieten van de zon, de natuur en de architectuur.

6 Comments

 1. Mark says

  leuke brug. Ik moest ook meteen denken aan Highline park in New York. (Ben daar ook afgelopen jaar nog geweest, dus dat kan schelen.)
  Wel jammer dat hier, in Den Bosch, de graffiti er al meteen weer tegenaan zit. (Zie ook de 3e foto van onder in je post.)

  • Niels says

   De graffiti is zonde, maar dat heb je helaas niet in de hand. Bij het gzg-terrein is wel stijlvolle graffiti aangebracht. Maar dat is ook in opdracht gebeurd. Het Highline park staat nog hoog op mijn bucketlist. Is het de moeite waard om overheen te lopen?

 2. Ik ben er de afgelopen weken diversen keren over heen gelopen/gerend en vind het echt een aanwinst voor de stad. Uiteraard moet het groen groener worden en het paleiskwartier afgebouwd, dat is een kwestie van een paar jaar.

  • Niels says

   Ik ben van gisteren weer overheen gelopen toen we van de Moerputtenbrug af kwamen. Een groot verschil, maar ik kan beide bruggen waarderen. Wel moet het zoals je aangeeft groener worden. Maar het is een goed begin.

 3. Loes Beumer says

  Ik vind het een mooie brug, maar het groen moet nog groeien en dan is het nog veel mooier.

  • Niels says

   Dat klopt. Ik ben heel benieuwd hoe de brug over een paar jaar is als de planten en de bomen wat groter zijn. Het moet mooi zijn om dan over de brug te wandelen.

Geef een reactie